Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Helstekt kyckling med örtsmör och rotfrukter


  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

Örtsmör

  • 150 g smör
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 dl blandade färska örter (persilja, rosmarin, timjan, oregano tex)
  • finrivet skal från 1 citron
  • svartpeppar
  • 2 kilo hel kyckling
  • 1/2 röd lök
  • 1 rött äpple
  • 1 citron
  • Timjan- och rosmarinkvist

Marinad

  • 1 dl smält smör
  • 3 msk kinesisk soja
  • 4 tsk salt
  • 4 krm svartpeppar
  • 2 tsk paprikapulver

Chevreyoghurt

  • 3 dl turkisk eller grekisk yoghurt 10 %
  • 150 g chevre
  • olivolja
  • flingsalt, peppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180 gr rader eller 150 gr varmluft.
  2. Lossa försiktigt skinnet från kycklingen vid bröstet och låren med fingrarna.
  3. Rör ihop örtsmöret. För in smöret under skinnet på kycklingen. Både på bröstet och på låren.
  4. Massera in ev rester av smöret utanpå.
  5. Fyll kycklingen med äppelklyftor, citronhalvor, kryddor. Rör ihop marinaden och pensla kycklingen.
  6. Om kycklingen serveras med rotfrukter, lägg kycklingen i mitten av ugnsplåten och rotfrukterna runt om. Salta och peppra. Ugnsstek på 175 gr.ader tills köttsaften är genomskinlig eller innertemperaturen i låret är 70 grader.
  7. Mosa sönder hela gestostbiten (även skalet) med en gaffel.
  8. Mosa chevren med yoghurt, en skvätt olivolja, flingsalt och svartpeppar.

Nutrition

  • Serving Size: 4