Ingredienser
Örtsmör
- 150 g smör
- 3 vitlöksklyftor
- 1 tsk örtsalt
- 1 dl blandade färska örter (persilja, rosmarin, timjan, oregano tex)
- finrivet skal från 1 citron
- svartpeppar
- 2 kilo hel kyckling
- 1/2 röd lök
- 1 rött äpple
- 1 citron
- Timjan- och rosmarinkvist
Marinad
- 1 dl smält smör
- 3 msk kinesisk soja
- 4 tsk salt
- 4 krm svartpeppar
- 2 tsk paprikapulver
Chevreyoghurt
- 3 dl turkisk eller grekisk yoghurt 10 %
- 150 g chevre
- olivolja
- flingsalt, peppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180 gr rader eller 150 gr varmluft.
- Lossa försiktigt skinnet från kycklingen vid bröstet och låren med fingrarna.
- Rör ihop örtsmöret. För in smöret under skinnet på kycklingen. Både på bröstet och på låren.
- Massera in ev rester av smöret utanpå.
- Fyll kycklingen med äppelklyftor, citronhalvor, kryddor. Rör ihop marinaden och pensla kycklingen.
- Om kycklingen serveras med rotfrukter, lägg kycklingen i mitten av ugnsplåten och rotfrukterna runt om. Salta och peppra. Ugnsstek på 175 gr.ader tills köttsaften är genomskinlig eller innertemperaturen i låret är 70 grader.
- Mosa sönder hela gestostbiten (även skalet) med en gaffel.
- Mosa chevren med yoghurt, en skvätt olivolja, flingsalt och svartpeppar.
Näringsinnehåll
- Portioner: 4