Skriv ut

Fisk- och Skaldjurssoppa

  • Författare: åse falkman fredrikson

Scale

Ingredienser

  • 1 knippe salladslök
  • 2 morötter
  • sparrisknoppar (ca 4 cm)
  • smör till stekning
  • 3 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 2 tärningar fiskbuljong, gärna eko
  • 1,5 msk koncentrerad hummerfond
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl grädde (kokosgrädde går också bra!)
  • cayennepeppar efter smak
  • 400 g lax
  • 400 g torskfilé
  • salt, vitpeppar
  • 1 dl stark mjukost (kan uteslutas men reder lite och skapar god smak)
  • 1/2 pressad citron
  • 1012 romanticatomater i små klasar

Topping

  • 1 knippe dill
  • 500 g oskalade räkor
  • Vitlökssås: creme fraiche blandat med riven vitlök, salt och peppar.

Instruktioner

  1. Skär salladslöken i mindre bitar, skala morötterna och skär dem i slantar. Skär bort det mesta av sparrisens stam (spara och ha i sallad!) och behåll ca 4 cm av knoppen.
  2. Fräs allt i smör/kokosolja några minuter. Häll sedan ner vitt vin, vatten, grädde, buljong och fond. Smaka av med cayennepeppar och ev. salt och vitpeppar.
  3. Låt puttra i några minuter medans torsk och lax skärs i bitar om 3 cm.
  4. Rör ner mjukosten, fisk och tomater och låt puttra i ca 5 minuter.
  5. Servera med klippt dill, vitlökssås och skalade räkor


Näringsinnehåll

  • Portioner: 6