Ingredienser
ca 600 g laxfilé
1 vitlöksklyfta, finriven
1 msk färsk ingefära, riven
1 msk honung eller fibersirap
1/2 dl ljus japansk soja
lite Sesamolja
1 msk rapsolja eller annan neutral olja
lite salt
Mangosalsa:
250 g fryst mango
2 st avokado, i tärningar
1/2 rödlök, finhackad
1/2 gurka, i tärningar
1 lime, saften^
lite Chiliflakes
1 msk neutral olja
salt och peppar
Sweetchili- och limesås:
3 dl gräddfil alt grekisk yoghurt
3 msk sweet chili
1/2 pressad lime + skalet av 2 lime
smaka av med salt och peppar
Chipotlemajonnäs:
1 ägg
1–1,5 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
2 tsk äppelcidervinäger
(alt 2 dl färdig majonnäs)
2 msk chipotlepasta
Tillbehör: Mindre Salladsblad, koriander, picklad rödlök, skalade räkor
Instruktioner
Skär laxen i bitar om 2-3 cm, blanda ihop med marinaden och ställ kallt.
Blanda ihop ingredienserna till såsen. Ställ kallt.
Blanda ihop ingredienserna till mangosalsan.
Gör majonnäsen: Lägg alla ingredienserna i en hög, smal bägare. Ställ ner stavmixern på botten och sätt på. Stå still med mixern några sekunder och börja sedan vicka fram och tillbaka tills all olja blandats i. Blanda ner chipotlepastan.
Stek laxen i stekpanna på hög värme, laxen kommer att få en lätt sotad yta.
Servera direkt.