Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Enkel Räksoppa


  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 3-4 1x

Ingredienser

Scale
  • 400 g räkskal
  • 2 citroner, skalet
  • 2 msk smör
  • 1 fänkål i bitar
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 morötter
  • 
1 dillkvist
  • 3 msk tomatpuré
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 
1/2 dl vermouth
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • Salt, vitpeppar, cayennepeppar, curry
  • 2 dl skalade räkor till topping

Instruktioner

  1. Hetta upp en torr panna (gärna gjutjärn) och lägg i räkskalen.
  2. Riv ner skal från 2 citroner.
  3. Rosta skalen i ca 15 minuter.
  4. Skala morötter och skär av blasten på fänkålen. Tärna morötterna, finhacka löken och skär fänkålen i mindre bitar.
  5. Fräs mjuka i smör.
  6. Rör ner grönsakerna i skalen när 15 minuter gått och rör ner tomatpuré, vin, vermouth och vatten och låt allt sjuda i ca 10 minuter. Sila bort skal och grönsaker i en sil, se till att all vätska silas ur.
  7. Koka upp buljongen och red med grädde. Smaka av med salt, vitpeppar, cayennepeppar och lite curry.
  8. Servera med lite skalade räkor i soppskålen.