Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vegetarisk linssoppa med morot och curry


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja eller smör
2 tsk curry
2 tsk spiskummin (valfritt men gott)
4 morötter
4 dl röda linser
1,5 liter grönsaksbuljong (t.ex. 1,5 liter vatten + 3 buljongtärningar eller motsvarande fond)
Salt och svartpeppar
1/2 msk paprikapulver
Saft från ½-1 citron (för friskhet)
Ev. en nypa chiliflakes eller färsk chili för lite hetta

Till servering:
Naturell yoghurt eller crème fraîche
Gott bröd, gärna surdegsbröd.
Något grönt, som ärtskott


Instruktioner

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja tillsammans med curry (och gärna spiskummin) i en stor kastrull tills löken är mjuk.
Skala och skiva morötterna och tillsätt dem i grytan. Rör runt och tillsätt sedan linser och grönsaksbuljong.
Låt soppan sjuda under lock i ca 20–25 minuter, tills linser och morötter är mjuka.
Smaka av med salt, peppar, paprikapulver, citronsaft och eventuellt lite chili.
Mixa soppan slät om du vill ha en krämigare konsistens – eller lämna den som den är för lite mer tuggmotstånd.
Servera med en klick yoghurt och ett gott bröd.

Notering

Energi: ca 290 kcal
Fett: ca 10 g
Kolhydrater: ca 32 g
Fiber: ca 9 g
Protein: ca 12 g