Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja eller smör
2 tsk curry
2 tsk spiskummin (valfritt men gott)
4 morötter
4 dl röda linser
1,5 liter grönsaksbuljong (t.ex. 1,5 liter vatten + 3 buljongtärningar eller motsvarande fond)
Salt och svartpeppar
1/2 msk paprikapulver
Saft från ½-1 citron (för friskhet)
Ev. en nypa chiliflakes eller färsk chili för lite hetta
Till servering:
Naturell yoghurt eller crème fraîche
Gott bröd, gärna surdegsbröd.
Något grönt, som ärtskott
Instruktioner
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja tillsammans med curry (och gärna spiskummin) i en stor kastrull tills löken är mjuk.
Skala och skiva morötterna och tillsätt dem i grytan. Rör runt och tillsätt sedan linser och grönsaksbuljong.
Låt soppan sjuda under lock i ca 20–25 minuter, tills linser och morötter är mjuka.
Smaka av med salt, peppar, paprikapulver, citronsaft och eventuellt lite chili.
Mixa soppan slät om du vill ha en krämigare konsistens – eller lämna den som den är för lite mer tuggmotstånd.
Servera med en klick yoghurt och ett gott bröd.
Notering
Energi: ca 290 kcal
Fett: ca 10 g
Kolhydrater: ca 32 g
Fiber: ca 9 g
Protein: ca 12 g