Skriv ut

Enkel laxsoppa med fänkål och timjan

  • Författare: åse falkman fredrikson

Scale

Ingredienser

  • 8 laxfiléer a ca 140 g
  • 3 gulbetor eller 4 stora potatisar
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 stora morötter
  • 2 st fänkål, strimlad
  • 4 msk konc. fiskfond eller 2 fiskbuljongtärningar
  • 1 msk tomatpurée
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 4 dl grädde
  • 1 dl créme fraiche
  • 1 tsk timjan eller 1 kruka färsk timjan (spara lite
  • salt
  • smör att steka i

Instruktioner

  1. Skala och skiva lök, finhacka vitlök. Skala och skär moroten i slantar, strimla fänkål. Skala och skiva gulbetorna eller potatisen. Skär laxen i kuber.
  2. Fräs lök, vitlök, fänkål och morötter mjuka i smör. Koka gulbetorna eller potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll sedan i vatten, fiskbuljong/fond, tomatpuré och timjan. Låt allt sjuda i 15 minuter. Slå i grädde, creme fraiche, vin och rör ner lax och gulbetor eller potatis. Låt allt puttra ihop ca 4 minuter.


Näringsinnehåll

  • Portioner: 6