Skriv ut

Basilikajärpar i Bolognesesås

  • Författare: åse falkman fredrikson

Scale

Ingredienser

  • Järpar:
  • 500 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl finhackad basilika
  • 1/2 dl grädde (går att utesluta)
  • 2 msk kalvfond
  • salt, peppar
  • Bolognesesås:
  • 4 skivor finhackad bacon eller pancetta
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 blekselleristjälkar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 morötter, finhackade
  • 1 lagerblad, krossad
  • 400 ml passerade tomater (MUTTI)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 köttbuljong
  • 1/21 tsk chiliflakes
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • salt, peppar
  • När såsen är klar, rör ner: 75 g parmesan – smaka av med salt och peppar

Instruktioner

  1. Blanda smeten till järparna, forma järpar.
  2. Stek bacon och grönsaker i en stekpanna. Dra något varv med salt- och pepparkvarn. Låt överflödigt fett rinna av.
  3. Lägg över i gryta eller Crockpot / Slowcooker.
  4. Rör ner alla andra ingredienser och lägg järparna i tomatsåsen. Sätt på clowcoockern på 6 timmar låg. I gryta kan allt småputtra i en timmes tid.
  5. Lyft upp järparna när tiden är ute och rör runt i såsen, rör ner riven parmesan.
  6. Servera!