Skriv ut

Asiatisk räk- och fisksoppa

  • Författare: åse falkman fredrikson

Scale

Ingredienser

  • 300 g torsk
  • 300 g lax
  • färskpressad juice från 2 st lime
  • 1 gul paprika
  • 1/2 zucchini
  • 1 stor gul lökar
  • 1 vitlök solo
  • 1 röd chilipeppar
  • kokosolja att steka i
  • 1 paket finkrossade tomater ca 400 ml
  • 3 msk fiskfond alternativt 4 dl äkta skaldjursfond
  • 1 msk tamarisoja
  • 1 handfull finhackad persilja
  • 1 kruka grovhackad koriander
  • 1 burk kokosmjölk a 400-500 g
  • 200 g skalade räkor, gärna stora kungsräkor.
  • salt eller Blue Dragon fisksås

Instruktioner

  1. Skär fisken i 2-3 cm stora tärningar. I en bunke pressa ner limejuice och blanda fisken med salt.
  2. Skala löken, skiva tunt. Finhacka vitlöken. Kärna ur chilin och skiva tunt.
  3. Kärna ur paprikan och grovhacka. Skiva zucchinin och skär i grova bitar. Fräs grönsakerna i kokosolja några minuter tills de fått lite färg och mjuknat. Rör ner krossade tomater, fond, persilja och koriander. Låt allt småputtra i ca 10 minuter. Rör ner kokosmjölken och lägg ner fisken. Låt sjuda i ca 5 minuter.
  4. Häll i kokosmjölk och vatten. Låt koka upp. Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 6-7 minuter. Smaka av med salt eller fisksås.
  5. Om stora räkor används, fräs dem hastigt i olja med lite chiliflakes och vitlökspulver. Vänd ner räkorna i soppan och servera.
  6. En klick yoghurt är gott till.


Näringsinnehåll

  • Portioner: 6