Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ugnsbakad torsk med vitvinssås och sparris


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

600 g torskfilé
salt och peppar
1 knippe grön sparris
1 msk olivolja
1 citron (zest + saft)
färska örter (t.ex. dill eller persilja)
Garnering: Ärtskott oh ev. Löjrom 

Vitvinssås:
2 schalottenlökar, finhackade
2 dl vitt vin (gärna Cuvée Céleste Chardonnay)
2 dl vispgrädde
1 msk fiskfond
1 tsk dijonsenap
1 msk smör
salt och peppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 125–150°C för skonsam tillagning.
Lägg torskfiléerna i en ugnsform, salta och peppra.
Ringla över lite olivolja och rivet citronskal. Baka mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter, tills fisken är precis genomstekt. (48 gr innertemperatur)
Koka upp vitvinet i en kastrull tillsammans med schalottenlök och låt reducera till hälften.
Tillsätt grädde, fiskfond och dijonsenap och låt sjuda i 5–10 minuter tills såsen tjocknar.
Mixa eller sila om du vill ha en slät sås. Vispa ner smöret och smaka av med salt och peppar.
Stek eller koka sparrisen lätt i olivolja eller vatten. Servera torsken med vitvinssås, sparris och eventuellt smörslungad potatis eller potatismos