Ingredienser
800 g sötpotatis
400 g morötter
1 gul lök, hackad
1–2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk röd curry paste
½ msk riven färsk ingefära
4 dl kokosmjölk (1 burk)
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller motsvarande grönsaksfond
Saft från 1 lime
Olivolja
Salt (ca ½ tsk) och svartpeppar (ca ¼ tsk)
Kycklingspett
800 g kycklingfilé
Saft från 1 citron
1–2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk olivolja
2 msk soja
Salt och svartpeppar
Toppings – välj efter smak
1 avokado, tärnad
100 g grillost, stekt och skuren i bitar
3 msk rostade pumpafrön
Lite hackad färsk koriander
Ringla över olivolja eller avokadoolja vid servering
Instruktioner
Sötpotatissoppa
Skala och tärna sötpotatis och morötter. Hacka löken och finhacka vitlöken. Riv ingefäran. Fräs lök, vitlök, röd curry paste och ingefära i lite olivolja i en stor kastrull tills det doftar gott. Tillsätt sötpotatis och morötter och rör om. Häll i kokosmjölk, vatten och smula ner buljongtärningen. Låt soppan sjuda under lock tills grönsakerna är mjuka, cirka 20–25 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer eller i blender. Smaka av med limesaft, salt och peppar.
Kycklingspett
Skär kycklingfilén i mindre bitar. Pressa citron och blanda med pressad vitlök och olivolja i en skål. Lägg i kycklingen och låt marinera i minst 30 minuter. Trä kycklingen på spett och stek eller grilla tills de är gyllene och genomstekta.
Toppings
Tärna avokado. Skär grillosten i skivor, stek tills den är gyllene och skär sedan i mindre bitar. Rosta pumpafrön i en torr stekpanna tills de börjar poppa. Hacka färsk koriander. Toppa soppan med avokado, grillost, pumpafrön och koriander. Ringla över lite olivolja eller avokadoolja vid servering.