Ingredienser
- 1 färsk gurka
- 1 tsk salt
- 2 msk ättika (12%)
- 1 dl vatten
- 2 msk sötning ( Nick’s)
- 1 krm vitpeppar
- 3 msk hackad persilja
Instruktioner
Tvätta och skiva gurkan
Börja med att tvätta gurkan noga. Skiva den sedan tunt, helst med en mandolin för jämna och fina skivor.
Salta och pressa gurkan
Lägg gurkskivorna på en tallrik och strö över saltet. Placera en annan tallrik ovanpå, vänd med botten neråt, och ställ en tyngd över. Låt stå i ungefär 15 minuter så att gurkan vätskar ur sig.
Gör ättikslagen
Medan gurkan pressas blandar du ihop ättika, vatten, sötning eller socker och vitpeppar i en skål. Rör tills allt har löst sig ordentligt och tillsätt därefter finhackad persilja.
Pressa ut vätskan ur gurkan
När gurkan har vätskat ur sig använder du tallrikarna för att pressa ur den sista vätskan. Häll vätskan ner i skålen med lagen – den bidrar till extra smak.
Lägg gurkan i lagen
Flytta över gurkskivorna till samma skål och blanda väl så att smakerna fördelas jämnt.
Förvara och låt mogna
Häll över allt i en burk med tättslutande lock. Ställ i kylskåp och låt gärna pressgurkan vila minst en timme innan servering så att smakerna hinner sätta sig.