Ingredienser
Bearnaise:
250 g smör
2 schalottenlökar
4 vitpepparkorn, krossade
salt, peppar
1/2 dl vatten
1/2 dl rödvinsvinäger
Färsk dragon, färsk persilja
3 äggulor
Blomkålsduschesse:
2 st blomkålshuvud
1–2 msk smör
50 g färskost, typ cream cheese
1 dl riven parmesan
2 äggulor
Salt och vitpeppar
Instruktioner
Bearnaise:
Smält smöret på svag värme i en kastrull.
Ta av kastrullen från plattan men håll smöret varmt.
Gör lökskyn: Finhacka 2 schalottenlökar och lägg hacket i en kastrull tillsammans med 1 liten kvist dragon, vitpepparkorn, rödvinsvinäger och vatten. Låt reducera till hälften (koka ihop).
Sila ner lökskyn i en ny kastrull.
Lägg tre äggulor i en hög bringare, häll ner lökskyn.
Sätt stavmixern i botten och sätt igång medan du i en fin stråle häller ner smöret, kör stavmixern upp och ner under tiden. Lägg i lite klippt persilja, dragon och salta och peppra. Är den för lös kan ni ställa den kallt en stund.
Blomkålsduschesse:
Skär bort den grova stammen med blad från blomkålen.
Skölj och dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen mjuk, häll av vattnet och låt ånga av på låg värme i ca 5 minuter. Låt svalna. Vi vill ha blomkålen så torr som möjligt så lägg blomkålen i en ren handduk och dra ihop till en ”kappsäck”.
Vrid handduken och pressa ur resterande vätska, så mycket det bara går.
Mixa blomkålen i en matberedare med S-kniv tillsammans med smör, färskost, äggulor och parmesan.
Smaka av med salt och peppar.
Förbered blomkålsmoset.
Sätt ugnen på 250 g varmluft.
Smörj in plankorna och lägg en tomat med toppen avskuren på varje planka. Sätt in i ugnen i 10 minuter.
Stek valfritt kött i smör i het panna, de ska bara på yta. Salta och peppra.
Ta ut plankorna och spritsa moset runt om. Sätt in i ugnen i ca 10-12 minuter. Sätt på grillen sista 5 minutrarna.
Servera plankorna med såserna.