Ingredienser
4 laxfiléer
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
150 g naturell färskost
2–3 msk riven färsk pepparrot (smaka av efter styrka)
1/2 purjolök, hackad
1 tsk hackad torkad persilja
1 krm vitlökspulver
½ tsk örtsalt
½ buljongtärning, gärna grönsak
½ dl färsk finhackad dill
svartpeppar
1 dl riven Västerbottensost
blomkålsmos
1 stort blomkålshuvud (ca 800 g)
25–50 g smör
0,5–1 dl varm grädde (eller mjölk)
1 dl riven parmesan
2 äggulor
Salt och vitpeppar
lite riven muskot
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnsform och lägg i laxfiléerna, salta och peppra lätt. Smula ner buljongtärningen i en skål och vispa ihop med crème fraiche, färskost, dill, persilja, vitlökspulver och örtsalt till en slät sås. Hacka purjon i små bitar och strö över laxen.
Häll såsen över laxen och strö på den rivna Västerbottensosten.
Tillaga i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, tills laxen är genomstekt och osten fått fin färg.
Under tiden gör blomkålsmoset:
Skär bort den grova stammen med blad från blomkålen.
Skölj och dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen mjuk, häll av vattnet och låt ånga av på låg värme i ca 5 minuter. Låt svalna. Vi vill ha blomkålen så torr som möjligt så lägg blomkålen i en ren handduk och dra ihop till en ”kappsäck”.
Vrid handduken och pressa ur resterande vätska, så mycket det bara går.
Mixa blomkålen i en matberedare med S-kniv tillsammans med smör, grädde, äggulor och parmesan.
Smaka av med salt och peppar.