Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig pepparrotslax med fluffigt blomkålsmos


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

4 laxfiléer
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
150 g naturell färskost
23 msk riven färsk pepparrot (smaka av efter styrka)
1/2 purjolök, hackad
1 tsk hackad torkad persilja
1 krm vitlökspulver
½ tsk örtsalt
½ buljongtärning, gärna grönsak
½ dl färsk finhackad dill
svartpeppar
1 dl riven Västerbottensost

blomkålsmos

1 stort blomkålshuvud (ca 800 g)
2550 g smör
0,5–1 dl varm grädde (eller mjölk)
1 dl riven parmesan
2 äggulor
Salt och vitpeppar
lite riven muskot


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnsform och lägg i laxfiléerna, salta och peppra lätt. Smula ner buljongtärningen i en skål och vispa ihop med crème fraiche, färskost, dill, persilja, vitlökspulver och örtsalt till en slät sås. Hacka purjon i små bitar och strö över laxen.
Häll såsen över laxen och strö på den rivna Västerbottensosten.
Tillaga i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, tills laxen är genomstekt och osten fått fin färg.
Under tiden gör blomkålsmoset:

Skär bort den grova stammen med blad från blomkålen.
Skölj och dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen mjuk, häll av vattnet och låt ånga av på låg värme i ca 5 minuter. Låt svalna. Vi vill ha blomkålen så torr som möjligt så lägg blomkålen i en ren handduk och dra ihop till en ”kappsäck”.
Vrid handduken och pressa ur resterande vätska, så mycket det bara går.
Mixa blomkålen i en matberedare med S-kniv tillsammans med smör, grädde, äggulor och parmesan.
Smaka av med salt och peppar.