Ingredienser
6–8 färska lasagneplattor
alt. 1 medelstor aubergine, skivad på längden (ca 0,5 cm tjocklek), saltad och rostad i airfryer/ugn med lite olivolja
250 g romanticatomater
2 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar
250 g ricotta
2 vitlöksklyftor, pressade
salt och peppar
1 knippe grön sparris, hastigt stekt
250 g salsiccia, färs eller ur skinnet och stekt i bitar
2 bollar burrata, delade i bitar
2–3 msk grön pesto
Garnering
rivet citronskal
några färska basilikablad
2 msk rostade pinjenötter
Instruktioner
- Om du använder aubergine: skiva på längden, salta lätt och låt dra 15 minuter. Torka av vätskan, pensla med lite olivolja och rosta i airfryer (200 °C, ca 10–12 min) eller i ugn tills de är mjuka och gyllenbruna.
Om du använder lasagneplattor: koka dem kort i saltat vatten tills de är al dente, lyft upp och låt rinna av. - Lägg romanticatomaterna i en ugnsform, ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen på 200 °C i ca 20 minuter tills de är mjuka och karamelliserade.
- Vispa ihop ricotta med vitlök, basilika, salt och peppar tills den blir krämig och luftig.
- Stek salsiccian i små bitar tills den är genomstekt och fått färg.
- Stek eller förväll sparrisen lätt, så att den behåller spänsten.
- Bygg lasagnen öppet på tallrik: börja med en lasagneplatta eller aubergineskiva som bas. Klicka på vispad ricotta, lägg på rostade tomater, salsiccia, sparris och lite pesto. Fortsätt med ytterligare en platta eller aubergineskiva om du vill bygga höjd. Toppa med burratabitar, mer pesto och garnera med citronskal, basilika och pinjenötter. Avsluta med ett drag svartpeppar.