Ingredienser
Nötfärsbiffar
1,5 kg nötfärs (eller lammfärs om så önskas)
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 knippe färsk persilja
2 ägg
2 msk dijonsenap
1–1,25 msk salt
1–1,5 tsk nymalen svartpeppar
Fetaostsallad
2 auberginer
2 zucchinis
4 vitlöksklyftor
1 stor påse babyspenat
20 små röda tomater
2 dl svarta kalamataoliver
100 g pumpafrön
400–500 g fetaost
Rostad vitlöksmajonnäs – två alternativ
Hemgjord majonnäs:
3 äggulor
3 msk citronjuice
3 tsk dijonsenap
5 vitlöksklyftor (rostade)
4 dl neutral olja
Salt
Chili (valfritt)
Snabbvariant:
350 ml färdig majonnäs (rek. Hellmans)
5 vitlöksklyftor (rostade)
2 msk citronjuice
2 tsk dijonsenap
1 krm chiliflakes eller några droppar het sås
Salt efter smak
Instruktioner
Nötfärsbiffar – Tillagning
Finhacka lök, vitlök och persilja.
Vispa ihop ägg med dijonsenap, salt och peppar.
Blanda ner lökblandningen och äggblandningen i färsen.
Forma till biffar.
Stek i panna eller baka i ugn på 200°C i ca 20–25 minuter tills biffarna är genomstekta (minst 70°C i innertemperatur).
Fetaostsallad – Tillagning
Rosta pumpafrön i en torr panna tills de får fin färg. Lägg åt sidan.
Tärna aubergine och zucchini. Finhacka vitlök.
Fräs grönsakerna i olivolja tills de är mjuka.
Rör ner tomater och babyspenat, låt fräsa ihop lätt.
Blanda ner oliverna försiktigt.
Lägg grönsaksblandningen på ett stort fat.
Toppa med delad fetaost och de rostade pumpafröna.
Rostad vitlöksmajonnäs – Hemgjord
Rosta vitlöksklyftorna med skal i ugn på 175°C i ca 30–40 minuter tills de är mjuka och gyllene. Låt svalna och tryck ut innehållet ur skalen.
Lägg rostad vitlök, äggulor, citronjuice, dijonsenap och lite salt i en smal stavmixerbägare.
Häll på oljan.
Sätt stavmixern i botten och mixa utan att lyfta tills majonnäsen tjocknar. Lyft försiktigt och mixa klart.
Smaka av med mer salt, citron eller lite chili om du vill.
Häll upp i skål och låt gärna stå i kylen minst 30 minuter före servering.
Rostad vitlöksmajonnäs – Snabbvariant
Rosta vitlöksklyftorna med skal i ugn på 175°C i ca 30–40 minuter tills de är mjuka och gyllene. Låt svalna och tryck ut innehållet ur skalen.
Mosa eller mixa vitlöken slät.
Blanda den med färdig majonnäs, citronjuice, dijonsenap och chili.
Smaka av med salt.
Låt stå kallt minst 30 minuter före servering.