Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig potatis- och purjolökssoppa med vin och timjan


5 stjärnor 4 stjärnor 3 stjärnor 2 stjärnor 1 stjärna

Inga betyg

  • Skribent: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

900 g potatis
1,5 purjolök, ca 450 g
1 msk olja
1,5 tsk torkad timjan
1,5 dl torrt vitt vin
ca 13–15 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
2 dl crème fraîche
1,5–2 tsk fint salt
svartpeppar
cayennepeppar, en liten nypa

Till servering vid behov
bröd
stekt bacon
finhackad persilja


Instruktioner

Skala och skiva potatisen. Skölj, ansa och strimla purjolöken.
Värm oljan i en stor kastrull på medelvärme. Lägg i purjolök och gul lök tillsammans med cirka 0,5 tsk av saltet och fräs långsamt tills löken är mjuk och genomskinlig utan att ta färg. Tillsätt timjan och cayenne och låt fräsa med några sekunder.

Häll i vinet och låt koka någon minut. Lägg i potatisen och häll på grönsaksbuljong så det täcker. Koka upp och låt sjuda tills potatisen är helt mjuk, cirka 15 minuter.

Mixa soppan slät med stavmixer. Rör ner matlagningsgrädde och crème fraîche och låt soppan bli varm igen utan att koka. Smaka av med resterande salt och svartpeppar. Justera tills smaken sitter ordentligt.

Servera som den är eller med lite stekt bacon och persilja vid sidan av för topping.