Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig Fisk- och Skaldjurssoppa med dillolja


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk tomatpuré
2 msk smör
1 dl vitt vin
1 msk cognac (valfritt, men ger djup)
46 msk hummerfond (t.ex. Touch of Taste)
7 dl vatten
3 dl vispgrädde
400 g vit fisk (torsk, kolja eller liknande)
Salt och vitpeppar
1 tsk citronjuice (efter smak)

Topping:
100 g skalade räkor
1/2 liten fänkål, tunt skivad
12 rädisor, tunt skivade
4 msk dillolja
Färsk dill

Dillolja (till ca 4 msk):
1 dl olivolja
1 stor näve färsk dill (ca 1520 g)
Salt och nymald svartpeppar


Instruktioner

Soppan:
Fräs schalottenlök, vitlök och tomatpuré i smöret i en kastrull tills det doftar gott.
Tillsätt vitt vin och cognac. Låt koka upp och reducera något.
Rör i hummerfond och vatten. Låt småkoka i ca 10 minuter.
Tillsätt grädden och låt soppan sjuda ytterligare 5–10 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och citronjuice.
Mixa soppan slät med stavmixer om du vill ha den sammetslen.
Lägg i fisk skuren i kuber och sjud några minuter tills den är precis genomkokt. Ta av från värmen.

Dillolja:
Mixa dill och olivolja slätt i en liten mixer eller med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Sila om du vill ha en klarare olja, annars behåll den gröna dillen för extra smak.
Vid servering:
Lägg fänkål och rädisa i mitten av varje tallrik. Toppa med räkor och dill och dillolja.
Häll försiktigt på soppan runt om. Ringla över mer dillolja.

Notering

571 kcal · 6,2 g kolhydrater · 33,9 g protein · 44,8 g fett