Ingredienser
500 g vitkål
1 gul lök
2 msk smör
2 msk ljus sirap (eller Nick’s Fibersirap)
500 g blandfärs
2 dl vatten
3 msk kalvfond alt. 2 köttbuljongtärningar
2 msk japansk soja
1 msk kinesisk soja
1 krm kryddpeppar (mortlad)
1 krm muskot (valfritt)
1 tsk Worcestershiresås
salt och svartpeppar
2–3 dl vispgrädde
1,5 dl keso
färsk persilja till servering
Till servering:
kokt potatis, blomkål, eller potatismos
lingonsylt
pressgurka
Instruktioner
Strimla vitkålen och hacka löken. Fräs kål och lök i smör i en stor gryta i ca 5 minuter. Ringla över sirapen och låt fräsa ytterligare 10 minuter tills kålen börjar få lite färg.
Rör ner färsen och fräs tills den är smulig. Häll på vatten, buljong/fond och soja. Krydda med kryddpeppar, worchestershire, ev. muskot, salt och peppar. Låt småkoka i 25–30 minuter under lock.
Tillsätt grädde och koka ihop i 5 minuter. Vänd till sist ner keson försiktigt så att den blir krämig men inte helt smälter ut. Smaka av.
Servera rykande varm med kokt potatis eller mos, lingonsylt och pressgurka. Strö över hackad persilja vid servering.