Ingredienser
Pajdeg:
3,5 dl mandelmjöl
50 gram smör
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
2 msk sötning – dvs sötningsmängden motsvarar 1 msk riktigt socker (Jag använder Nick’s)
1 krm salt
1 tsk bakpulver
2 äggulor
Fyllning:
1 liter färska jordgubbar
3 dl creme fraiche
2 ägg
Vaniljextrakt motsvarande 2 tsk vaniljsocker
Valfri sötning motsvarande 1 dl strösocker (Jag använder Nick’s)
Rivet ska av 1/2 citron
2 msk potatismjöl (eller arrowrot för lägre mängd kolhydrater)
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 gr.
Gör först pajdegen. I en matberedare med knivar, blanda alla ingredienser och kör tills du fått en deg. Tryck ut i en pajform eller springform.
Förgrädda pajen i ca 7-8 minuter.
Höj ugnsvärmen till 200 gr.
Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna och fördela i pajskalet. Riv citronskalet ovanpå
Vispa creme fraiche, ägg, vanilj, sötning tills det tjocknat lite. Pudra över potatismjölet. Häll sedan över jordgubbarna.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter tills äggstanningen stelnat. Lägg gärna över ett folie efter halva tiden. Låt svalna.
Servera med vaniljgrädde eller sockerfri vaniljglass.
Notering
-
Energi: 331 kcal
-
Fett: 29.7 g
-
Protein: 7.1 g
-
Nettokolhydrater: 9.0 g
-
Fibrer: 3.9 g