Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Grönsakssoppa med frikadeller


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Åse
  • Yield: 4-6

Ingredients

Frikadeller:
500 g nötfärs
1 ägg
1 dl grädde eller mjölk
½ dl ströbröd eller 1 msk pofiber
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk finhackad persilja (valfritt)

Soppa:
1 gul lök
1 purjolök
2 morötter
1 palsternacka
4 potatisar (medelstora)
1 bit rotselleri (ca 100 g, kan uteslutas)
200 g grovt skuren vitkål
2 liter vatten
6 msk koncentrerad grönsaksfond eller 4 buljongtärningar
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
Salt och peppar efter smak
Persilja till servering


Instructions

Börja med frikadellerna. Blanda ströbröd/pofiber och grädde (eller mjölk) i en skål och låt svälla i 5 minuter. Rör ner färs, ägg, salt, peppar och eventuellt persilja. Rulla små bollar med fuktade händer och lägg på en tallrik.
Skala och tärna potatis, morötter, vitkål och rotselleri. Hacka lök och skiva purjolöken.
Fräs lök och purjolök lätt i lite smör eller olja i en stor kastrull tills det doftar gott. Tillsätt övriga rotfrukter, vatten, fond, lagerblad och timjan. Låt soppan koka i cirka 10–12 minuter tills grönsakerna börjar mjukna.
Lägg sedan försiktigt ner frikadellerna i den sjudande soppan. Låt allt småkoka ytterligare 8–10 minuter tills frikadellerna är genomkokta och grönsakerna är mjuk. Smaka av med salt & peppar.
Strö över hackad persilja vid servering.