Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Grillad hamburgare med spetskål, parmesan- och tryffelsmör samt karamelliserad lök


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

Hamburgare:
800 g nötfärs (gärna över 20 % fett)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk dijonsenap (valfritt)
1 msk kalvfond
2 tsk worchestershiresås
1 msk kallt vatten (för saftigare burgare)

Grillad spetskål:
1 stor spetskål
Olivolja
Flingsalt
Nymald svartpeppar

Tryffelsmör:

100 g rumsvarmt smör
1 tsk tryffelolja (eller mer efter smak) alt tryffelpulver
1 liten vitlöksklyfta, riven (valfritt)
Flingsalt

Karamelliserad lök:
2 stora gula lökar, tunt skivade
1 msk smör
1 tsk olivolja
1 tsk balsamvinäger eller vitvinsvinäger
Salt


Instruktioner

Forma 4 rejäla burgare, cirka 2 cm tjocka. Salta och peppra precis före grillning. Grilla på hög värme 3–4 minuter per sida eller tills innertemperaturen är 58–60 grader för medium.

Dela kålen i 4 klyftor med rotfästet kvar så att de håller ihop. Pensla med olivolja och grilla 3–4 minuter per sida tills de fått fin färg och mjuknat något.

Rör ihop alla ingredienser till smöret. Forma till en rulle i plastfolie och kyl tills smöret stelnat. Skiva upp och lägg på de varma burgarna vid servering.

Stek löken långsamt i smör och olja på låg värme i 20–30 minuter tills den är gyllene och mjuk. Tillsätt vinäger mot slutet. Smaka av med salt.