Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Gaeng Ped – Thailändsk röd curry


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4-6

Ingredienser

900 g kycklinglårfilé, strimlade i munsbitar
3 msk röd currypasta (gärna thailändsk, t.ex. Mae Ploy eller Aroy-D – justera till styrka men detta ger mycket smak)
400 ml kokosgrädde
400 ml kokosmjölk av god kvalitet (ej lätt!)
1 msk palm- eller rörsocker
2 msk fisksås
1 tsk ostronsås (valfritt men ger rundare smak)
68 kaffir limeblad, rivna i bitar (eller 1 tsk finrivet limeblad om torkat)
2 dl bambuskott (eller thai aubergine om du vill ha klassiskt thailändskt)
1 röd paprika
1 näve thailändsk basilika (eller vanlig färsk basilika om du inte hittar den)
12 röda chilifrukter, tunt skivade (efter smak)
Eventuellt ½ dl vatten om du vill ha tunnare sås

Till servering:
Jasminris


Instruktioner

Häll kokosgrädden i en tjockbottnad gryta och låt den koka upp på medelvärme utan lock. Låt den reducera tills ca 1 dl återstår (den ska skära sig) och tillsätt sedan den röda currypastan och fräs ihop  i 3–5 minuter tills det doftar intensivt av curry och oljan börjar färgas röd.
Lägg i kycklingbitarna och rör om så att de täcks av curryn. Låt dem fräsa någon minut tills ytan inte längre är rå.
Häll i kokosmjölken och eventuellt lite vatten om du vill ha tunnare konsistens. Tillsätt socker, fisksås, ostronsås och kaffir limeblad. Låt sjuda på låg till medelvärme i cirka 10–15 minuter tills kycklingen är helt mör och såsen har kokat ihop något.
Lägg i bambuskott och paprika, låt puttra i ytterligare 3–4 minuter. Rör slutligen ner färsk basilika och skivad chili precis innan servering.
Smaka av – curryn ska ha en balanserad sälta, sötma och hetta. Justera vid behov med mer fisksås eller socker.
Servera med nykokt jasminris och eventuellt extra limeblad eller chili på toppen.
TIPS! Låt curryn vila 10–15 minuter innan servering – den blir bara godare när smakerna hinner sätta sig.

Notering

Näringsvärde per portion (beräknat på 5 portioner)

Energi: ca 520 kcal
Protein: 33 g
Fett: 36 g
Kolhydrater: 12 g