Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fläskytterfilé i godaste gorgonzolasåsen med baconströssel


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

1 fläskytterfilé
Salt och svartpeppar
Smör att steka i
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1,5 dl vitt vin (torrt) – kan ersättas med 1 msk citronsaft + 1 dl vatten eller kycklingbuljong + ev. 0,5 tsk honung
3 dl crème fraîche
2 dl vispgrädde
2 msk japansk soja (gärna tamari)
2 msk koncentrerad kalvfond
1 msk dijonsenap
150 g gorgonzola

Topping:
100 g tärnat bacon eller 150 g chorizofärs
Färsk persilja


Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
    Finhacka schalottenlök och vitlök och lägg i en kastrull tillsammans med lite smör. Låt fräsa tills det blivit blankt.Häll i vinet och låt koka upp och reducera tills det återstår bara lite vätska i botten.
  2. Rör ner crème fraîche, grädde, soja, kalvfond och dijonsenap. Låt sjuda låg värme några minuter. Tillsätt gorgonzolan i mindre bitar och låt den smälta ned under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha ännu djupare smak kan du tillsätta en skvätt konjak eller några droppar tryffelolja.
  3. Putsa fläskytterfilén fri från senor och fett. Salta och peppra runt om. Hetta upp smör i en stekpanna tills det slutar bubbla och stek filén runt om tills den är gyllene.
  4. Lägg över köttet i en ugnsform och häll över såsen. Stick in en ugnstermometer i den tjockaste delen och tillaga i mitten av ugnen till en innertemperatur på 65 grader, vilket tar ca 40–50 minuter beroende tjocklek.
  5. Ta ut filén och låt den vila invirad i aluminiumfolie i 10–15 minuter. Skiva upp och lägg tillbaka i den varma såsen.
  6. Under tiden som köttet vilar, stek bacon knaprigt i en panna.
  7. Toppa rätten med bacon och lite finhackad persilja precis innan servering.