Ingredienser
600–800 g vit fisk (torsk, kolja eller sej)
1 msk smör
2 dl vatten
2 msk koncentrerad fiskfond
½ dl vitt vin (valfritt)
2 dl vispgrädde
3 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 msk pressad citron
rivet skal av ½ citron
1 msk finhackad dill
1 äggula
1 dl finriven lagrad ost (t.ex. Västerbottensost)
salt och vitpeppar
100 g skalade räkor
färsk dill och gräslök till garnering
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 gr.
Smörj en ugnsform med smör och lägg i fisken i portionsbitar. Salta och peppra lätt.
Koka upp vatten, fiskfond och eventuellt vin i en kastrull och låt reducera till ungefär hälften.
Tillsätt grädde och crème fraiche och låt sjuda några minuter tills såsen tjocknar något.
Rör ner dijonsenap, pressad citron, rivet citronskal och dill.
Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggulan. Smaka av med salt och vitpeppar.
Häll såsen över fisken, strö över den rivna osten och grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter, tills fisken är genomtillagad (innertemperatur 50-52 gr) och gratängen har fått en gyllene yta.
Låt stå någon minut, toppa med räkor, färsk dill och hackad gräslök vid servering.