Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fläskfilé i konjaksås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4-6

Ingredienser

2 fläskfiléer
smör att steka i
salt och svartpeppar

Sås:
1 schalottenlök, finhackad
smör att steka i
1 köttbuljongtärning eller 1,5 msk oxfond
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 msk konjak
1 tsk japansk soja
1 tsk dijonsenap
1 tsk Worcestershiresås
ev. lite utredning
salt och peppar efter smak


Instruktioner

Putsa fläskfilén från hinnor. Skiva dem i centimetertjocka skivor, salta och peppra på båda sidor.
Stek skivorna gyllene på båda sidor i en blandning av smör och eventuellt lite olja. Lägg åt sidan när de fått fin färg.
I samma panna fräser du finhackad schalottenlök i lite mer smör tills den är mjuk och doftar gott.
Smula ner en köttbuljongtärning (eller fond) och vispa ner grädden.
Häll över allt i en kastrull och tillsätt creme fraiche, konjak, japansk soja, dijonsenap och Worcestershiresås.
Smaka av med salt och peppar och låt såsen sjuda i cirka tio minuter tills den tjocknar något. Vill du ha den ännu krämigare kan du reda av den med valfri redning.
Lägg tillbaka köttet i stekpannan och slå över såsen. Låt allt bli genomvarmt några minuter utan att koka för mycket. Servera med valfritt tillbehör.