Ingredienser
Sallad:
4 kycklingfiléer, grillade eller ugnsbakade *
5–6 rödbetor
340 g chèvre
1 stor påse blandad sallad (ca 150 g)
1,5 dl rostade valnötter eller hasselnötter
Färsk mynta, till garnering
Olivolja
1/2 citron, skalet
Flingsalt och svartpeppar
Mynta-honungsvinägrett:
2 msk honung
3 msk vit balsamvinäger
6 msk olivolja
1 tsk dijonsenap
Finrivet citronskal (½ citron)
1–2 msk finhackad färsk mynta
Salt och peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 200°C. Skala rödbetorna och skär i klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja, salta lätt och strö över citronskal. Rosta i ugnen 30–35 minuter tills de är mjuka och lätt karamelliserade.
Tillaga kycklingen enligt notering nedan eller på det sätt som föredras (tex grilla)
Rosta nötterna i en torr stekpanna tills de doftar gott och får lite färg. Låt svalna.
Skiva chevren i skivor, stek hastigt i lite olja på båda sidor.
Vispa ihop vinägretten: honung, vinäger, senap, olivolja, citronskal och finhackad mynta. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ut sallad på ett stort fat eller i portionsskålar. Fördela rödbetor, kyckling, smulad chèvre och nötter. Ringla över vinägretten och toppa med extra myntablad.
Notering
* Marinad till kycklingen:
1/2 dl olivolja
2 msk ljus soja
2 msk äppelcidervinäger eller vit balsamvinäger
1/2 msk honung
salt, peppar, timjan
Tillaga kycklingen ca 20-25 minuter i 200 gr.
Ta ut vid en innertemperatur på ca 66 grader, låt vila i 10 minuter innan den skärs upp.