Varför går jag inte ner i vikt med LCHF

7 juni, 2012

Jag får frågan många gånger och jag kan på rak arm säga att det är väldigt många som inte riktigt får viktminskning med LCHF att fungera. För mig som har många års erfarenhet av LCHF, både för egen del men även när det gäller andra så finns det många gemensamma nämnare när det inte fungerar så jag tänkte ägna ett inlägg åt mina samlade erfarenheter vad som fungerar och vad som inte fungerar! Hoppas detta hjälper!

Först och främst, de flesta som börjar med LCHF gör det för att det är populärt nu och man hör om alla framgångshistorier, man tror man ska få sig en snabbfix och man ska rasa i vikt – fel, fel, fel! Detta blir inte så för de flesta. Män går ner snabbare och lättare på LCHF än kvinnor!
Varför? Jo för de har oftast ätit sig tjocka, vi kvinnor har bantat oss tjocka. Vi stressar mycket och det motverkar viktnedgång. Vi gillar att småäta och ”mysa” och vill helst stoppa sådant i munnen som inte är jättebra för vikten. Vi äter ofta för att förstärka eller döva känslor. Män är glada över att de får äta sig mätta på kött/fågel/fisk och en fettkälla, vi kvinnor vill äta yoghurt, bär, lchf efterätter, finn crisp med en god ost, nötter, mörk choklad, bär och vispgrädde.
Kvinnor går i snitt ner 0,2 – 1 kg i veckan, dvs är det lika normalt att gå ner 1 kilo i månaden som 4 kilo i månaden. Det är oftast hur vi levt förut som styr hur snabbt vi går ner i vikt, och givetvis faktorer som nedan.

Vad är inte bra vid en viktminskning?

1. Yoghurtfrukost! Ät en frukost som består helst av ägg, tex en omelette med några skivor ost och skinka, eller en LCHF pannkaka med ost, eller en skiva LCHF bröd med kokt ägg. Du kommer märka skillnad på hunger och sug då! Skippa yoghurt, bär etc till frukost.Här kommer en bra frukost som Cecilia Hedkvist har gjort:

Cecilias frukostpannkaka, 1 port.

  • 1 ägg
  • 3 msk vispgrädde
  • 0,5 msk psylliumfröskal (Holistics tex) väljer du Fiberhusk (psylliumfröskal) så ta mindre! Prova med hälften.
  • 0,5 msk kokosmjöl
  • En nypa salt
  • Några skivor av valfri ost, t.ex. Gouda
  • Kokosfett att steka i

Vispa ihop ägg, grädde, psylliumfröskal, kokosmjöl och salt i en liten skål eller bunke. Stek en ”pannkaka” i kokosfett i stekpannan. Precis när du har vänt pannkakan hyvlar du över ett lager av din favoritost och låter det smälta under tiden som pannkakan gräddas färdig. Lägg upp på en tallrik och NJUT!

2. Skippa mellanmålen! Våra kroppar är inte skapta för att äta hela tiden! När vi inte äter en kost med stor andel kolhydrater så behöver inte våra kroppar ny, snabb energi, den klarar sig på det den fick några timmar tidigare! Generellt, givetvis mår vissa kroppar bättre av att äta oftare, IBS magar mår oftast bättre av att äta mer sällan. Om kroppen ständigt får energi via munnen, varför ska den behöva ta av vårt lagrade fett?? Vi måste ju balansera upp in och utenergi, dvs hinna förbruka energin.
Ja men jag tränar! Jag måste äta något! Måste du? Först och främst så tar det ca 6-8 veckor innan kroppen är anpassad till fettdrift, under den tiden kan du vara lite orkeslös och speciellt om du tränar kan du känna av det, ta då en näve nötter innan träning. Tränar du högintensivt, ja då kan det vara på sin plats att träningsanpassa din kost, då rekommenderar jag Jonas Bergqvists bok ”LCHF & Träning”


Allt du stoppar i munnen som du inte behöver, kommer stjälpa din viktminskning! Ja det är gott, ja det höjer livskvaliteten men det är inte nödvändigt!
Ät 1 del (handflata med fingrar) kött, fågel, fisk, ägg, skaldjur, 1 del (handflata med fingrar) ovanjordgrönsaker och 1 fettkälla (ca 1 dl gräddsås eller 2-3 msk fet dressing/sås/aromsmör) till varje måltid. Ost använder du fritt i matlagningen. Ät 2-3 gånger per dag så är du i hamn! Klarar du en näve blandade nötter så är det toppen! (mandlar, paranötter, hasselnötter tex – inte saltade jordnötter eller cashewnötter!)

Du kan med fördel dra ner på grädde och creme fraiche och i stället använda alternativa fettkällor, äter du fet lax så behöver du generellt inte ha så mycket mer fett, äter du en kycklingfilé så behöver du en fettkälla men det behöver inte vara en gräddsås, det kan vara ost, dressing, en fet smörbaserad sås, en avokadosallad med olivolja, aromsmör etc.
Energibalans gäller även vid LCHF, dvs om du får i dig mer energi än du gör av med så kommer du inte gå ner i vikt. LCHF mat är energität, jättenyttigt men det är lätt att komma upp i för mycket energi om vi äter mellanmål som vi inte behöver för att vi är sugna, om vi äter en LCHF kaka till kaffet, om vi äter kvällis i form av lite goda ostar eller bär och grädde! Viktminskar vi så kan vi inte äta LCHF för livsstil!
Ät hellre 3 mål mat som mättar dig (enligt principen ovan) så lovar jag dig att du får i dig vad du behöver och inte för mycket. Lunchen kan till fördel vara din största måltid!
Oftast när vi äter mellanmål så är det på grund av sug och sug stillas bara av kolhydrater, det är oftast därför vi väljer nötter eller någon LCHF kaka, ett LCHF bröd, turkisk yoghurt med bär etc. Är du hungrig så stillas det av en bit protein (en bit kall kycklingfilé, 1 ägg etc)
Än en gång slår jag hårt för att addera ekologiskt kokosfett till kosten! Det är ett otroligt nyttigt fett, det ökar fettförbränningen och vi kan i princip inte lagra fettet i kroppen utan det används som energi. Är du hungrig på förmiddagarna eller eftermiddagarna, lägg en klick kokosfett i ditt kaffe/te! Ca 3 msk kokosfett per dag (ca 50 gram) om dagen är en bra rekommendation!

3. Stressa av! Se din viktminskning som ett livsprojekt, släng ut vågen, jaga inte resultat! Ju mer du stressar över vikten – ju mindre kommer du gå ner i vikt pga kortisolet. Och risken är stor att du börjar mixtra, du drar ner på mängden mat, du börjar fakira (tar bort alla kolhydrater) och risken är att det blir pannkaka av allt! Fokusera på att äta rätt och tillräckligt i stället!
Jag rekommenderar dig att läsa om Anna! Hon gick knappt ner något det första halvåret men vägrade börja mixtra (det hade hon ju gjort hela livet!) utan fortsatte, åt riktig mat 3 gånger per dag, något extra gott i form av en LCHF efterrätt på helgen och efter ett halvår hade hennes kropp blivit trygg, hon var avsockrad och nu till dags datum har Anna gått ner 30 kilo! Tänk om hon börjat mixtra, dra ner på maten, börjat fakira etc, risken är att hon fallit pladask och med största sannolikhet hade hon fortfarande haft + 30 kilo!

LCHF-banta inte! LCHF är så mycket mer. Oftast är viktminskning en effekt av kosten men låt det ta tid och överför inte ett snedvridet matbeteende till din nya livsstil. Sluta dieta och mixtra med kosten för att få snabbast resultat, du kommer bara sluta på ruta 1 igen! I bland kan vi behöva lära oss äta riktig mat, tre gånger per dag innan vi börjar tänka på viktminskning. Att inte bara äta för att belöna oss (för att det är gott) eller äta för att styra en viktminskning, lära oss äta för att må bra och för att våra kroppar ska fungera bra.

Lycka till!!

120 kommentarer
0

120 kommentarer

Åsa Bergquist 16 februari, 2014 - 15:15

Hej, har just börjat med LCHF då jag vill lägga om kosten i mitt liv för att bli av med otroliga blodsockerdippar mellan måltiderna – och även generera viktminskning – men framförallt att må bra. Men efter 1 vecka har mitt midjemått ökat!! med 6 cm. Det är otroligt deprimerande. Tack och lov hittade jag den här bloggen med många bra informativa inlägg som tydliggör hur man ska äta och hur mycket av allt. Det saknar jag annars när det skrivs om LCHF. Nu vägrar jag att ge upp utan ska ge det en chans (sitter hungrig igen efter en lunch med 1 bit oxfilé, 1 msk aromsmör (ser här att jag ätit för lite) 1/2 handflata blomkålsmos och 1 handflata haricot verts med citronolivolja). Nu ska jag ta ett ägg och ost för att dryga ut lunchen och sen se fram emot en rejäl middag.

Keep up the LCHF-spirit!

Svara
Oda 1 februari, 2014 - 11:03

Oh vad glad jag blir av att höra det från dig, det lugnar ner mig tack ska du ha snälla Åse.. Kramar

Svara
Oda 31 januari, 2014 - 18:27

Hej Åse jag vill gärna veta varför jag inte tappar så mycket vikt men däremot tappar en cm från medjan i veckan?? Uppskattar svar snälla

Svara
Åse 1 februari, 2014 - 09:04

Hej, det är väldigt vanligt på lågkolhydratkost att man förlorar fett runt mage, höfter etc och att det inte syns så mkt på vågen. Släng ut vågen och mät dig bara! Vågen säger absolut ingenting!

Svara
Ida 10 september, 2013 - 22:41

Hejsan jag har ätit lchf i ett år nu och inte gått ner mycket alls. Det tog mig ca 10 månader att gå ner 7 kg och nu har jag gått upp 3 igen då jag delvis tappat hoppet och fuskat i sommar. Jag har ätit samma mat och mängd som min mamma som gick ner 15 kg på 4 månader. Kan det vara så att lchf inte funkar på alla ? Vet inte annars vad jag ska testa!

Svara
Åse 11 september, 2013 - 09:46

Det fungerar för alla men alla kan inte äta på samma sätt.

Svara
Sara 18 augusti, 2013 - 17:31

Det var bra att läsa detta, jag har nämligen inte det bästa tålamodet när det kommer till min vikt. Jag har alltid bantat och kommit ner kilon ganska snabbt. Nu vill jag ha nånting som fungerar på lång sikt. Som gör att jag håller vikten en längre tid. Efter viktväktarna lyckades jag hålla vikten två år eller så men jag var ju ständigt sugen.
Det är så otroligt ovant för mig att äta så mycket fett men jag mår bra av det och jag är mätt hur länge som helst! Jag behöver ändå inte alls lika mycket mat som tidigare. Det känns toppen!

Jag undrar om man kan märka när kroppen går över i ketos/fettdrift?
Jag började med att ligga runt 50 g kolhydrater per dag i två veckor och nu ligger jag runt 20 g per dag.

Svara
Beatrice 5 augusti, 2013 - 21:32

Hej!
Jag har varit överviktig i hela mitt liv och alltid mått dåligt över det!
För ett par år sedan gick jag ner 35 kg och va sååå nöjd med min kropp och med mig själv. Tyvärr så kryper kilona tillbaka och jag får PANIK…!
Efter att ha hittat hit så känns det lite bättre… Du satte ord på allt sim jag känt ochvsol jag gjort!
Jag hoppas att jag kommer att börja se på mat som mat och inte som lyckopiller!!! TACK!!!

Svara
Åse 6 augusti, 2013 - 12:09

Härligt att du blev motiverad och inspirerad!! =)

Svara
Mats 11 maj, 2013 - 18:57

äter lchf också, men går inte ner i vikt alls, jag tycker till och med att jag ser lite tjockare ut än jag gjorde när jag åt pasta och socker och annat.

Svara
Åse 12 maj, 2013 - 15:15

Hej! Man kan äta lchf ”fel” men det är omöjligt att svara på utan en matdagboksanslys.

Svara
Mia 16 april, 2013 - 09:57

Hur kan det vara så stora skillnader mellan märken vad gäller antalet kolhydrater i tex kokosmjöl och mandelmjöl?
Vilket är det bästa?
Tack för en bra blogg❤

Svara
Åse 16 april, 2013 - 10:19

Det beror helt på hur det är framställt! Jag rekomemnderar enbart Aman Prana som är ett kokosFIBER mjöl. Finns i hälsokost, på Bodystore och på LCHFbutiken.
Mandelmjöl köper jag själv Selltons. =)

Svara
Em 27 mars, 2013 - 11:50

Jag har kört (vad jag tror!) lchf nu i en månad. Jag har inte blivit mindre fast min magsäck verkar ha krympt… iaf på insidan.
Kan du berätta vad jag gör för fel på min vanliga dagskost?:

Frulle: ett ägg m mayo eller två stekta ägg (i smör)
Mellis (iblnad: 1 Avokado
Lunch: Kött i gräddsås ex. 4 köttbullar eller en bit lax (hemgjorda) o ibland sallad till
Kvällsmat: Som lunch
Efterätt: lch citronpaj, en slice m grädde.
Under dagen kaffe m grädde.

Snälla rådgive mig hur jag ev. behöver ändra påkosten.
Behöver jag träna för att det skall göra skillnad i viktnedgången?
OBS! Jag väger 61kilo. Min ideel vikt är 56kilo. Jag hänger över mina jeans med magen och höftena. Alltid har jag varit stl.24 och nu är jag 38.
KAn jag bli 56kilo och stl 34 igen?

Tack så hjärtlgt om du kan hjälpa mig!

Svara
Åse 27 mars, 2013 - 12:32

Hej! Mina kostrådgivningstjänster hittar du på femtiosexkilo.se 🙂

Svara
Jennifer 18 februari, 2013 - 07:08

Hej!
Först vill jag ge beröm för din fina receptsamling för Fontana. Kom över den av en slump och vill göra varenda sallad i den. I vanliga fall tycker jag sallad är rätt tråkigt.
Sen har jag precis hittat till din blogg och sitter nu och lusläser gamla inlägg. Det står mycket om att personer med IBS mår bra av att äta sällan. Vet du om samma sak gäller för personer med IBD? Jag fick under hösten diagnosen Ulcerös Kolit och har läst att många med IBD mår bra av LCHF-kost så sen drygt två veckor tillbaka har jag slutat äta kolhydrater.

Svara
Åse 18 februari, 2013 - 12:32

Så roligt att höra Jennifer!!
Läs detta inlägget från Anne som gästbloggade här: http://56kilo.se/anne-gastbloggare/

Svara
1 5 6 7 8

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.