Varför går jag inte ner i vikt med LCHF

7 juni, 2012

Jag får frågan många gånger och jag kan på rak arm säga att det är väldigt många som inte riktigt får viktminskning med LCHF att fungera. För mig som har många års erfarenhet av LCHF, både för egen del men även när det gäller andra så finns det många gemensamma nämnare när det inte fungerar så jag tänkte ägna ett inlägg åt mina samlade erfarenheter vad som fungerar och vad som inte fungerar! Hoppas detta hjälper!

Först och främst, de flesta som börjar med LCHF gör det för att det är populärt nu och man hör om alla framgångshistorier, man tror man ska få sig en snabbfix och man ska rasa i vikt – fel, fel, fel! Detta blir inte så för de flesta. Män går ner snabbare och lättare på LCHF än kvinnor!
Varför? Jo för de har oftast ätit sig tjocka, vi kvinnor har bantat oss tjocka. Vi stressar mycket och det motverkar viktnedgång. Vi gillar att småäta och ”mysa” och vill helst stoppa sådant i munnen som inte är jättebra för vikten. Vi äter ofta för att förstärka eller döva känslor. Män är glada över att de får äta sig mätta på kött/fågel/fisk och en fettkälla, vi kvinnor vill äta yoghurt, bär, lchf efterätter, finn crisp med en god ost, nötter, mörk choklad, bär och vispgrädde.
Kvinnor går i snitt ner 0,2 – 1 kg i veckan, dvs är det lika normalt att gå ner 1 kilo i månaden som 4 kilo i månaden. Det är oftast hur vi levt förut som styr hur snabbt vi går ner i vikt, och givetvis faktorer som nedan.

Vad är inte bra vid en viktminskning?

1. Yoghurtfrukost! Ät en frukost som består helst av ägg, tex en omelette med några skivor ost och skinka, eller en LCHF pannkaka med ost, eller en skiva LCHF bröd med kokt ägg. Du kommer märka skillnad på hunger och sug då! Skippa yoghurt, bär etc till frukost.Här kommer en bra frukost som Cecilia Hedkvist har gjort:

Cecilias frukostpannkaka, 1 port.

  • 1 ägg
  • 3 msk vispgrädde
  • 0,5 msk psylliumfröskal (Holistics tex) väljer du Fiberhusk (psylliumfröskal) så ta mindre! Prova med hälften.
  • 0,5 msk kokosmjöl
  • En nypa salt
  • Några skivor av valfri ost, t.ex. Gouda
  • Kokosfett att steka i

Vispa ihop ägg, grädde, psylliumfröskal, kokosmjöl och salt i en liten skål eller bunke. Stek en ”pannkaka” i kokosfett i stekpannan. Precis när du har vänt pannkakan hyvlar du över ett lager av din favoritost och låter det smälta under tiden som pannkakan gräddas färdig. Lägg upp på en tallrik och NJUT!

2. Skippa mellanmålen! Våra kroppar är inte skapta för att äta hela tiden! När vi inte äter en kost med stor andel kolhydrater så behöver inte våra kroppar ny, snabb energi, den klarar sig på det den fick några timmar tidigare! Generellt, givetvis mår vissa kroppar bättre av att äta oftare, IBS magar mår oftast bättre av att äta mer sällan. Om kroppen ständigt får energi via munnen, varför ska den behöva ta av vårt lagrade fett?? Vi måste ju balansera upp in och utenergi, dvs hinna förbruka energin.
Ja men jag tränar! Jag måste äta något! Måste du? Först och främst så tar det ca 6-8 veckor innan kroppen är anpassad till fettdrift, under den tiden kan du vara lite orkeslös och speciellt om du tränar kan du känna av det, ta då en näve nötter innan träning. Tränar du högintensivt, ja då kan det vara på sin plats att träningsanpassa din kost, då rekommenderar jag Jonas Bergqvists bok ”LCHF & Träning”


Allt du stoppar i munnen som du inte behöver, kommer stjälpa din viktminskning! Ja det är gott, ja det höjer livskvaliteten men det är inte nödvändigt!
Ät 1 del (handflata med fingrar) kött, fågel, fisk, ägg, skaldjur, 1 del (handflata med fingrar) ovanjordgrönsaker och 1 fettkälla (ca 1 dl gräddsås eller 2-3 msk fet dressing/sås/aromsmör) till varje måltid. Ost använder du fritt i matlagningen. Ät 2-3 gånger per dag så är du i hamn! Klarar du en näve blandade nötter så är det toppen! (mandlar, paranötter, hasselnötter tex – inte saltade jordnötter eller cashewnötter!)

Du kan med fördel dra ner på grädde och creme fraiche och i stället använda alternativa fettkällor, äter du fet lax så behöver du generellt inte ha så mycket mer fett, äter du en kycklingfilé så behöver du en fettkälla men det behöver inte vara en gräddsås, det kan vara ost, dressing, en fet smörbaserad sås, en avokadosallad med olivolja, aromsmör etc.
Energibalans gäller även vid LCHF, dvs om du får i dig mer energi än du gör av med så kommer du inte gå ner i vikt. LCHF mat är energität, jättenyttigt men det är lätt att komma upp i för mycket energi om vi äter mellanmål som vi inte behöver för att vi är sugna, om vi äter en LCHF kaka till kaffet, om vi äter kvällis i form av lite goda ostar eller bär och grädde! Viktminskar vi så kan vi inte äta LCHF för livsstil!
Ät hellre 3 mål mat som mättar dig (enligt principen ovan) så lovar jag dig att du får i dig vad du behöver och inte för mycket. Lunchen kan till fördel vara din största måltid!
Oftast när vi äter mellanmål så är det på grund av sug och sug stillas bara av kolhydrater, det är oftast därför vi väljer nötter eller någon LCHF kaka, ett LCHF bröd, turkisk yoghurt med bär etc. Är du hungrig så stillas det av en bit protein (en bit kall kycklingfilé, 1 ägg etc)
Än en gång slår jag hårt för att addera ekologiskt kokosfett till kosten! Det är ett otroligt nyttigt fett, det ökar fettförbränningen och vi kan i princip inte lagra fettet i kroppen utan det används som energi. Är du hungrig på förmiddagarna eller eftermiddagarna, lägg en klick kokosfett i ditt kaffe/te! Ca 3 msk kokosfett per dag (ca 50 gram) om dagen är en bra rekommendation!

3. Stressa av! Se din viktminskning som ett livsprojekt, släng ut vågen, jaga inte resultat! Ju mer du stressar över vikten – ju mindre kommer du gå ner i vikt pga kortisolet. Och risken är stor att du börjar mixtra, du drar ner på mängden mat, du börjar fakira (tar bort alla kolhydrater) och risken är att det blir pannkaka av allt! Fokusera på att äta rätt och tillräckligt i stället!
Jag rekommenderar dig att läsa om Anna! Hon gick knappt ner något det första halvåret men vägrade börja mixtra (det hade hon ju gjort hela livet!) utan fortsatte, åt riktig mat 3 gånger per dag, något extra gott i form av en LCHF efterrätt på helgen och efter ett halvår hade hennes kropp blivit trygg, hon var avsockrad och nu till dags datum har Anna gått ner 30 kilo! Tänk om hon börjat mixtra, dra ner på maten, börjat fakira etc, risken är att hon fallit pladask och med största sannolikhet hade hon fortfarande haft + 30 kilo!

LCHF-banta inte! LCHF är så mycket mer. Oftast är viktminskning en effekt av kosten men låt det ta tid och överför inte ett snedvridet matbeteende till din nya livsstil. Sluta dieta och mixtra med kosten för att få snabbast resultat, du kommer bara sluta på ruta 1 igen! I bland kan vi behöva lära oss äta riktig mat, tre gånger per dag innan vi börjar tänka på viktminskning. Att inte bara äta för att belöna oss (för att det är gott) eller äta för att styra en viktminskning, lära oss äta för att må bra och för att våra kroppar ska fungera bra.

Lycka till!!

120 kommentarer
0

120 kommentarer

Pia 7 juni, 2012 - 13:54

Hej och tack för en underbar blog 🙂

När du säger att man ska hoppa över Youghurtfrukosten… vad är det då som INTE är bra ?

Är det bättre om man blandar i vispgrädde tex i youghurten så den blir ännu fetare ?
utveckla det gärna då jag gillar just denna frukost … men går inte ner i vikt… 🙁

jättetacksam för svar // Pia

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 13:57

För mycket kolhydrater generellt, för många blir det för mycket mjölksocker och mejeri som grädde och yoghurt etc kan motverka viktnedgång för många. Dessutom upplever många en sämre mättnad och ett större sug efter både mat och kolhydrater med yoghurt.

Svara
Pia 7 juni, 2012 - 14:09

hur är det med pannkaka då ( ditt recept) + vispgrädde ( ca 1 dl fluff) och 0,5 dl bär ?
bättre ?

mvh / Pia

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 14:11

Skippa bären och lägg gärna på två skivor ost i stället för att ha grädde.

Svara
Jennifer 7 juni, 2012 - 13:51

jattebra och informativt inlagg. Men jag har en fraga, varfor ska man inte ata saltade jordnotter? enligt min pase ar de rostade i rapsolja och har 7g kolhydrater per 100g, vilket jag inte tycker ar sa farligt… Eller?

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 14:08

Jordnötter är en baljväxt, inte en nöt och innehåller inte speciellt mycket bra saker för oss (mycket lektiner och omega 6 i). Dessutom är det lätt att överäta jordnötter.

Svara
Malin 7 juni, 2012 - 13:47

Efter allt jag läst om LCHF, så vet jag allt detta.
Men det är så skönt att få läsa det igen och få en påminnelse. Jag vet i bakhuvudet vad som är fel, de veckor som jag inte går ned i vikt/till och med kanske gått upp i vikt. Jag har inte fuskat och ätit kolhydrater såsom potatis, ris, bröd eller annat, utan jag har ätit sådant som jag ”får” äta, men som triggar mig ändå.

Till saken hör att jag har ingen aning hur många kolhydrater jag äter per dag. Jag väljer att jag inte vill räkna dom (det enda jag gör att att se hur många kolhydrater per 100 g som ingredienserna innehåller). Jag har hittat ett sätt jag kan äta på, utan att banta, utan att föra dagbok, må bra utan det ständiga suget i magen. Jag använder det sunda förnuftet.

Tack för dina inlägg.
// Malin

Svara
Annisen 7 juni, 2012 - 13:44

Jag har dig att tacka för såååå mycket 🙂

Puss

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 13:51

Du har gjort jobbet! Hurra för dig!

Svara
Emmelie - Fotograf 7 juni, 2012 - 13:43

Tack för peppen och inspirationen. Detta gjorde min dag! 🙂

Svara
Malin Henriksson 7 juni, 2012 - 13:41

Hej Åse!

Säger som föregående, du är en mycket klok kvinna 🙂 tänk om alla beskrev lika bra som du om vad som händer i kroppen och framförallt vad som händer ”med” kroppen då vi bantar och har oss. Gör du en egen bak och matbok så lovar jag att köpa den 🙂

Kram / Malin

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 13:53

Gulle dig, stor kram!

Svara
Ulle 7 juni, 2012 - 13:34

Vilket bra inlägg, verkligen hammaren på spiken angående manligt och kvinnligt ätande, det är ju precis så det är.

Svara
Fröken Nilsson 7 juni, 2012 - 13:33

Lika bra skrivet som alltid 🙂
Det är verkligen en fantastisk känsla när jag har balans i mitt ätande och följer den plan jag byggt upp!
Allt blir enklare och kretsar mindre runt maten istället fokus på kvalite av det jag stoppar i mig.
Tänk va livet är enkelt när jag har kommit in på min väg 🙂

Svara
Annika 7 juni, 2012 - 13:33

Det där har jag aaaaalltid sagt! För mig (och många med mig tror jag) handlar det om att få ett sunt förhållande, synsätt och kunskap kring maten och vad den gör med oss och varför.

Jag hade ”äta” som hobby i mitt förra liv.

Nu förstår jag varför jag blev så tjock som jag blev.

Kram!

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 13:52

Haha ja vilket bra sätt att se på det, äta som hobby! Ja det har vi många haft ;)) puss!

Svara
Sussie Meurk 7 juni, 2012 - 13:25

Va klok du är Åse! Tänkte hoppa på fakir /fasta för att jag inte går ner i vikt.. De är nog så att jag får tagga ner , reparera min jojobantade kropp och hålla mig till 3 mål om dagen som du skriver. Man har helt enkelt för bråttom och vill se resultat först och sen göra jobbet. Nu ska jag vara nöjd med att jag jag mår bra och har andra hälsoeffekter på plussidan och helt enkelt göra min kropp trygg igen… Right??
Tack för en peppblogg och kloka ord!
Sussie

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 13:26

Yay!! Kör på, men kör på – på rätt sätt! =)) KRAM

Svara
1 2 3 8

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.