Långlagad Bolognese med Peccorino (gärna tryffel)

av Åse

Hej Hej!

Hoppa ni har en fin lördag!

Bland det godaste jag vet är en riktigt god och långlagad Bolognese! Och vad som blir ännu godare är om man river en herrans massa tryffelpecorino ovanpå den – YUM!
Detta är mitt absoluta favoritrecept på en mustig bolognese och den uppskattas av alla som smakar på den.
Jag läste att ni uppskattade vintips så här kommer ett matchande vin till ♥️

Kanske något för er lördag?

Jag älskar ett gott vin till en god maträtt och personalen på systembolaget är väldigt kunniga så är jag osäker så frågar jag alltid dem.
Här är ett tips som jag fick: Villa Pucin Toscana – var väldigt trevligt till.
Ett annat mycket gott vin är: Dehesa La Granja

Vi hade Better than Spaghetti  till men ni kan ha vad ni vill ha.
Det ÄR ju gott med tex färsk spaghetti om man äter det.

Bönpasta eller Pauluns Sötpotatistagliatelle är också gott!

Det är otroligt gott att servera ugnsbakade romanticatomater till – så ett tips! Blir väldigt vackert också.
Lägg i ugnsform. Häll över lite mörk balsamvinäger och olivolja, salta och peppra.
Ugnsbaka i 200 gr i 20-25 minuter och de blir underbart söta och goda.

Tycker ni att 4 vitlöksklyftor låter mycket? Det är det inte! När vitlöken tillagas så länge som i 2 timmar blir den söt och smakrik!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Långlagad Bolognese med Peccorino (gärna tryffel)


  • Författare: Åse
  • Portioner: 6-8

Ingredienser

2 gula lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 bit rotselleri ca 200 gr.
800 g nötfärs
2 paket bacon, i mindre bitar
100 g champinjoner, gärna skogschampinjoner.
800 g krossade tomater
0,5 dl tomatpuré
1,5 msk konc. kalvfond eller oxfond
2 lagerblad, smulade
3 dl rött vin
2 msk tamarisoja
2 tsk oregano
2 tsk timjan
2 krm svartpeppar
smör eller kokosolja utan smak att steka i
(2 dl creme fraiche/grädde)


Instruktioner

Finhacka lök, vitlök och rotselleri. Fräs dem i lite smör tills de mjuknat. Stek nötfärsen och sedan baconet och champinjonerna, häll av överflödigt fett.
Rör ner övriga ingredienser och låt småputtra i minst 1 timme men gärna 2 timmar för maximal smak.
Smaka av med eventuellt lite mer salt och peppar.
För en krämig Bolognese, tillsätt creme fraiche eller grädde (valfri fetthalt) mot slutet av tillagningstiden.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

23 kommentarer

En helg full av GOTT - 56kilo.se - Recept, Inspiration och Livets Goda 6 mars, 2023 - 17:19

[…] i fredags, hade en fin fredag och jag gjorde min Bolognese  HÄR fast Crockpot Turbo Express (30 min – ingen turbo funktion) Älskar! Tryffelpeccorino […]

Svara
Ljus i vårt hus 🌟 – 56kilo.se – Recept, inspiration och livets goda 11 december, 2019 - 22:08

[…] Bolognesen puttrar på spisen – yummie! […]

Svara
Catti 29 april, 2019 - 09:20

Ska pröva med creme fraiche denna gång. Lägger du bara till den, eller minskar på någon av de övriga ingredienserna?

Svara
Åse 29 april, 2019 - 12:31

Nej jag adderar bara till 🙂

Svara
Margareta 11 april, 2019 - 10:30

Åh, det här blir mums till helgen det😋. Men vad är Better than spagetti??

Svara
Maria 8 april, 2019 - 21:28

Mmm låter väldigt gott och bra kombo med vinet.

Svara
Cecilia 7 april, 2019 - 10:16

Tack för mat och vintips!
Började lördagen med att baka dina sesamfrallor från ”Åses kök”. Så ljuvliga!

Svara
MarianneK 7 april, 2019 - 09:30

Den klassiska börjar med en sofrito, morot lök blekselleri. Rotselleri och soja står väl för umamin i ditt recept. Bolognese ragu har också hackad kycklinglever. Det ger en extra dimension, nyttigt och smakar absolut inte lever, värt att prova, ung 100g till 500g köttfärs. Det är också rätt vanligt att hälla i litet mjölk eller grädde på slutet. Det viktigaste är som du säger att såsen kokas långsamt och rätt länge, så den inte är rå, och att köttet bryts ner.
Din sås är urgod, och det finns lika många variationer på ragu som det finns kockar.Tycker du har jättefin känsla för smaker och tillagning, så do your thing Åse!

Svara
Åse 7 april, 2019 - 09:47

Tack för tankar Marianne! Och rara rader 💕

Svara
ÅsaS 6 april, 2019 - 17:17

Jag älskar köttfärssås, som jag säger det, men det låter ju onekligen både godare och finare med Bolognese. 😂. Jag brukar dränka min tallrik med Parmesan, och har även fått med mig tjejerna på det.
Hoppas ni har en härligt trevlig och givande helg i Stockholm, du och din bff.
Kram ❤️

Svara
Åse 7 april, 2019 - 10:06

Haha jag gör ofta köttfärssås men då är den inte alls som min Bolognese utan creme fraiche och grädde i, chilisås, tomatpuré, inget rödvin etc =) KRAM!

Svara
Catarina 18 december, 2018 - 11:21

Jättegott, baconet blev pricken över i:et! Tack också för tips på bra pasta! Jag hade din vitkålsgratäng m osttäcke till o det var också en fullpoängare;-)

Gjorde ditt recept på kalvfärsbiffar m grönpepparsås häromdagen o gästerna tyckte att de var de godaste färsbiffar de någonsin ätit!

Svara
Åse 18 december, 2018 - 11:52

Åh vad härligt! Kul det smakade! =) Tack för feedback <3

Svara
En decemberhelg - 56kilo.se -Lågkolhydrat recept, livsstil & inspiration 17 december, 2018 - 12:31

[…] gjorde Bolognese och serverade hemmagjord glutenfri pasta till (Jamie Olivers recept) sååååå gott! Ingen […]

Svara
Ulli Sidenfeldt 30 augusti, 2018 - 18:20

Herregud så gott, gott, goooott!!!! Dessutom fick jag öva på lite självbehärskning för att inte trycka i mig hela köttfärsgrytan. (Gick givetvis åt skogen… :-)) Bästa bolognesen ever! <3

Svara
Åse 30 augusti, 2018 - 18:58

Tack söta rara! Saknar dig deluxe! 😘

Svara
Anna 2 augusti, 2018 - 13:11

Härligt med tips på pasta, den ska jag testa! Jag har inte hittat något bra substitut än så jag hoppas på denna, vore kul då det finns så många goda pastarätter! 😀

Svara
Åse 2 augusti, 2018 - 17:01

Hoppas du gillar! =) Ett tips är att skölja den i durkslag sedan hälla saltat vatten över och sedan i med smör eller olivolja innan den serveras =)

Svara
CeciliaSkor 2 augusti, 2018 - 10:22

Gillar din outfit!
Bor i Italien men hoppar gärna pasta, ris och polenta!
Köttfärssåsen såg riktigt smarrig ut!
Kram C

Svara
Åse 3 augusti, 2018 - 11:43

Tack! 🙏🏻
Åh Italien! Din lyckans ost!

Svara
FruMicke 2 augusti, 2018 - 10:10

Alltid lika fint klädd!

Jag är väl inte helt lika förtjust i måndagar som du men delar din känsla för ny månad. För att inte tala om när skolan börjar. Skolstart = Nystart!

Svara
Åse 3 augusti, 2018 - 11:44

Jaaaaa nystart! 🙏🏻

Svara
Linda Griffin 2 augusti, 2018 - 08:05

Så snygg du är, vilka ljuvliga kläder!

Tack för tipset med pastan, skall sätta på bevakning då den är slut nu.

Ha en fin dag 🙂

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.