Sous Vide lammstek med rotsakskaka och himmelsk sås

av Åse

Happy FRIDAY!!

Jag är iofs fortfarande helt lost i dagarna men freda’ it is!

Vad pysslar ni med i dag? Daniel är krasslig här så vi tar det lugnt och antagligen får vi boka av gästerna i morgon, trist så här i början av året. Jag mår bra *peppar peppar*

I går åt vi något magiskt gott! Lammstek som fått gå Sous Vide.
Den blev helt magisk!

Uppdatering: 2/1-2023
Jag har provat att göra det här receptet med flera olika tider.
Hur länge man kör lammsteken beror helt på vilken struktur man vill ha på köttet och så klart hur stor steken är, men numer kör jag en lammstek i den här storleken i ca 6-10 timmar på 56-58 grader.
Senast hade jag på 56 grader i 6 timmar.

Jag har även en Anova cirkulator.
När steken är klar sparar jag den goda stekskyn till såsen. Om ni gör såsen utan lamm till så ersätt stekskyn med buljong.

Stek  lammsteken i smör/olivolja, vitlök och rosmarin och stek den runt om på hög värme så den får fin färg. Låt vila och skiva sedan upp i tunna skivor.

Dessförinnan så gör ni rotsakskakan – den är såååå god! Ersätt med potatis om ni vill det. Kryddorna kan varieras, ta tex basilika och oregano någon annan gång!

Jag valde rotselleri som är en väldigt kolhydratlåg rotsak som är rik på Kalium och så rotpersilja som påminner mycket om palsternacka. Den är rik på Folat. Alltid roligt och bra att variera sina grönsaker så därför valde jag rotpersilja istället för palsternacka.

Tänk på att rotsakskakan ska vara under press i kylskåp i 3 timmar så gör den i tid, går bra dagen innan också.

Voila! Sååååå gottigt!
Givetvis kan ni servera rotsakskakan + sås till annat kött 🙂

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sous Vide lammstek med rotsakskaka och himmelsk sås


  • Författare: Åse
  • Portioner: 8

Ingredienser

Lammstek utan ben, ca 1,3 kg
En kvist rosmarin
3 klyftor smörstekta vitlöksklyftor
Salt & Peppar
2 skivor smör
smör, olivolja, vitlöksklyfta att steka i sedan

Rotsakskaka:
1/2 rotselleri
1 liten rotpersilja
(sammanlagt 800-900 g rotfrukter eller potatis)
2 dl vispgrädde
200 g parmesan, riven
2 ägg
3 vitlöksklyftor
1 tsk lökpulver
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Rosmarin- och vitlökssås:
1/2 dl av lammstekskyn
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
smör att steka i
1 msk färsk rosmarin, finhackad
3 dl grädde
skalet av 1 citron
2 tsk japansk soja (tamari)
salt
svartpeppar


Instruktioner

Torka av lammsteken och lägg på skärbräda. Salta och peppra ordentligt runt om.
Lägg i en vakuumpåse och lägg på vitlöksklyftor, rosmarinkvist ochs skivat smör. Försegla.
Sätt sous vide cirkulatorn på 57 grader och kör i 6 timmar. PS, häll på med hett vatten efter halva tiden om vattnet kokat bort. (När det är 5 timmar kvar gör rotsakskakan)
När steken är klar, ta upp från badet och klipp upp påsen. Spara stekskyn till såsen.
Gör en reverse sear efterråt, dvs stek den på hög värme runt om i mycket smör, gärna med lite timjan och vitlök. Ös steken under tiden. Steken ska bara få fin färg.

Rotsakskakan:

Skala rotsakerna och skär rotsellerin i mindre delar så de blir lagom att skiva i tunnare skivor.
Skiva rotpersiljan. (gärna med mandolin eller i maskin)
Koka rotsakerna i lättsaltat vatten ca 7-8 min. Häll av i durkslag.
Vispa ihop grädde med ägg, parmesan och kryddor. Blanda stanningen och rotsakerna och fördela ut i en avlång eller fyrkantig mindre form. Grädda i 200 gr. °C i 60 minuter. Lägg ett lager aluminiumfolie över och låt gå lite till. Ställ kallt i 3 timmar under press.
Hetta upp ugnen till 250 graders. Stjälp upp kakan på skärbräda. Dela kakan i åtta dela. Värm kakorna i ca 15 minuter.

Såsen:
Fräs lök- och vitlök i lite smör / olivolja. Lägg ner finhackad timjan. Vispa ner stekskyn och låt puttra ihop tills det tjocknat något. Rör ner grädde, citronskal och soja. Smaka av med salt och peppar. Låt småputtra i ca 10 minuter.

Noteringar

PS: Om ingen lammsky finnes eller om såsen görs till annat kött ersätt med 1/2 dl vatten och 1,5 msk konc fond.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

19 kommentarer

Bosse 17 mars, 2024 - 18:43

Konstigt recept, kör man lammstek så länge blir det ju tvättsvamp av den. Ca 1 timma max 1,30.

Svara
Åse 18 mars, 2024 - 16:06

Håller inte med alls och det är det många som inte gör.
Googla runt så hittar du många recept där det kört allt från 6-24 timmar på 56-58 grader och där det blivit toppen. Det är ju en smaksak hur man vill ha strukturen.

Kör du din lammstek i 1 timme om du vill.

Svara
Carina 7 april, 2023 - 12:58

Hej, vi ska bjuda på detta img, men vad är det i rotsakskakan? Receptet är för 8 pers men det är endast 1/2 rotselleri och en liten rotpersilja…? Kanske självklart för vissa, men inte för mig:/

Svara
Åse 7 april, 2023 - 13:19

Det står: (sammanlagt 800-900 g rotfrukter)
Eftersom rotfrukter kan vara både stora och små och en del kanske använder potatis istället så får man ju väga så grammangivelsen stämmer.
Och vad det mer är i rotsakskakan står i receptkortet.

Svara
Karin 7 april, 2023 - 10:22

Jag ska göra detta nu till påskafton i morgon, andra året jag gör denna. Lätt den godaste lammsteken! Och potatiskakan! Den blir som på restaurant! Så tusen tack för recept i världsklass!

Svara
Åse 7 april, 2023 - 10:47

Vad roligt att höra! Tack för fin feedback!

Svara
Fredrik 7 april, 2023 - 08:56 Svara
Åse 7 april, 2023 - 10:47

Jag smörsteker vitlöken först men det är främst för smakens skull då rå vitlök i sousvide kan avge en bitter smak.
Om du tänker på risken för botulism är den nästan obefintlig 😉
Botulism slutar göra sporer vid 50-52 grader dessutom.
Bra artikel om ämnet här: https://www.amazingfoodmadeeasy.com/info/modernist-cooking-blog/more/is-it-safe-to-use-raw-garlic-in-sous-vide

Svara
Carl 2 december, 2022 - 16:11

Ingrediensförteckningen:
1 liten rotpersilsa (persiljerot) väger kanske 30 gram. Ska det vara 1 liten eller vad?

Svara
Åse 2 december, 2022 - 16:52

Du ska ha ca 800 g rotfrukter (rotselleri / rotpersilja)

Svara
Patric 1 april, 2021 - 21:06

Skall göra detta imorgon inför Påskafton (2/4-21) och skall bli väldigt spännande. En sak som kanske bra att korrigera är att i ” Såsen:” så står det Timjan men antar att du menar Rosmarin eftersom det är en Rosmarin/Vitlöksås. Återkommer med feedback.
Glad Påsk 🐣
//Mr SåsVidde

Svara
Anette 16 april, 2019 - 19:29

Ska testa sousvida lamm enl ditt recept på lördag. Ka bli intressant.

Svara
Rigmor Nordholm 30 januari, 2019 - 08:12

Alltså, borde det inte lammet kunnats tillaga i cock pot på 12 timmar eller så?

Svara
Pia 9 januari, 2019 - 21:39

Vill gärna prova men bland ingredienserna till Rotsakskakan finns inte potatis med, det gör det däremot i instruktionerna. Hur mycket?

Svara
Åse 9 januari, 2019 - 21:43

Det är ingen potatis i detta receptet, jag har uppdaterat beskrivningen.
Vill man ha potatis så ersätter man rotsakerna med just potatis.

Svara
Karin 5 januari, 2019 - 16:45

Det ser gott ut men jag har ingen sous vide. Kan man laga lammsteken utan en sous vide? I ugnen ??

Svara
Åse 5 januari, 2019 - 16:48

Yes men då får du googla upp tider etc för det har inte jag 🙂

Svara
Nina 4 januari, 2019 - 21:31

Mums! Rotfruktskakan måste jag verkligen prova. Har ej provat persiljerot innan. Låter mums! Älskar rotselleri.

Prova att ersätta den råa vitlöken med antingen stekt vitlök eller vitlökspulver (finns i kryddhyllan) vid sous vide. Vitlöken kommer ej upp i temperatur för att smaka gott (det blir lätt en metallisk smak) och det finns en minimal minimal risk för boteli (hur det nu stavas) av vitlök vid låga temperaturer.

Du kan tex ersätta med att försteka köttet med finhackad vilök, sedan vacca och köra i badet. Då kan du använda färsk vitlök.

Kramix!
Nina

Svara
Åse 4 januari, 2019 - 21:44

Jag som tycker det blir en grym smak av vitlöken! 🙂 aldrig upplevt metallisk smak, kanske mina smaklökar det är fel på 😂

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.