Saffransrutor (glutenfri, lågkolhydrat)

av Åse

God middag på er så här 1:a december! 🌟

Jag ska strax bege mig till Maxi (med halva HBG??)
Grannarna kommer över ikväll på Glöggtapas – läääääääängtar!
Vad gör ni idag?

Har ni öppnat någon adventskalender än?

Jag har den här från Schöttinger! 🌟Lyx! Ska minsann njuta av en godbit till kaffet varenda dag!

I veckan bakade jag den här magiskt goda saffranskakan (saffransmums) med citronglasyr, såååååå god!
Jag sötade med Ica sötströ men söta med vad ni föredrar.

Den blir sååååå saftig och god!

Jag använde vanligt florsocker när jag gjorde den här, men sockerfritt florsocker får man genom att köra tex Ica Sötströ i blender tills det blir florsocker! Smidigt va!? Finns ju Suktin melis men jag gillar inte Sukrin (som är 100% erythritol) så jag gör helrremin egen Melis med Ica sötströ.
Som vanligt, mina recept är till för inspiration, sedan använder ni det ni själva vill använda!
Grunden för mina recept är att inspirera till att man kan äta gott med mindre kolhydrater och socker .

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Saffransrutor (glutenfri, lågkolhydrat)


  • Författare: Åse
  • Portioner: 20

Ingredienser

Sötning med sötma motsvarande 2 dl socker (tex Ica sötströ)
150 gr mjukt smör
1 kuvertsaffran + lite ljus rom
2 ägg
1,5 dl filmjölk
3 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Glasyr:

75 smör
1 msk  grädde
3 ½ dl florsocker
1/2 pressad citron + skalet
Kokosflingor till topping


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 gr
Rör ut saffran i lite rom.
Vispa mjukt smör och sötning pösigt. Rör ner saffran. Vispa äggen. Rör ihop smörsmeten, ägg och fil.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner. Fördela smeten i en mindre långpanna med höga kanter. (ca 25 x 30, gärna ännu mindre för högre kaka)
Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter.
Rör ihop glasyren: Smält smöret. Dra från plattan och låt svalna något. Vispa ner grädde och citronsaft + rivet skal. Rör ihop med florsockret till en slät glasyr.
Bred över kakan och toppa med kokos. Ställ kallt och skär sedan i rutor.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

14 kommentarer

Katja 23 december, 2023 - 16:42

Underbart god kaka!

Svara
Emelie 9 december, 2018 - 11:05

Hej
Älskar dina goda bakverk. Tycker du kakan blir bra att fryss?

Svara
Åse 9 december, 2018 - 11:05

Hej! Kul att höra! Jadå det funkar bra!

Svara
Kicki Möller 8 december, 2018 - 20:54

Magiskt god kaka! Har oxå gjort pepparkakskolan…
Mums så goda! Tack för alla härliga recept o tips 👍🌹

Svara
Åse 9 december, 2018 - 08:53

Kul att höra Kicki!

Svara
Maria 2 december, 2018 - 22:07

Vad är det för julkalender som du har? Själv har jag köpt en Rituals kalender till mig 😊

Svara
ML 2 december, 2018 - 19:39

Verkar jättegott!!😊👌🏻 Ska det vara saffran både i smet & glasyr?

Svara
Åse 2 december, 2018 - 19:44

Nä sorry, receptkortet uppdaterat! jag lade ihop ett gammalt recept med nytt så det blev lite tokigt 🌟

Svara
ML 2 december, 2018 - 19:51

Toppen! Tack för snabbt svar!🙏🏻

Svara
Marie Lindelöf 2 december, 2018 - 10:17

Hej
Det här låter jättegott!
Jag funderar lite över citronen bara..
Ska den vara i själva kakan eller glasyren?
Den står under glasyren i receptet men nämns inte i beskrivningen.
Men det står citron i beskrivningen till kakan.
Är sååå sugen på att baka denna.
Tack för massor av underbara recept 💞

Svara
Åse 2 december, 2018 - 10:34

Hej! Förstår att du blev förvirrad hahga, nu har jag uppdaterat receptet så det blir korrekt!
Skön första advent! 🌟

Svara
Karin 2 december, 2018 - 00:41

Det ser super smarrigt ut. Ska definitivt prova dem. Jag har ingen rom hemma. Tror du man kan använda Cointreu istället?

Svara
Åse 2 december, 2018 - 08:58

Du kan ta vilken sprit som helst. Det är för att saffransmaken ska utvecklas.

Svara
ÅsaS 1 december, 2018 - 14:47

Inser att jag kommer få stå i köket hela nästa helg för att komma ifatt med julgodis, fika och adventspynt. Men vad gör väl det, när jag får ladda batterierna på tu man hand i solen och värmen med min andra halva.. Dagarna spenderas i lugnt tempo med mycket sol och en och annan massage. Önskar dig en fin första advent!
Kram 💕

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.