Saffransdoftande fisksoppa med vitlöksaioli

av Åse

Detta receptet har jag haft i mina gömmor sedan början på 90-talet och jag tror många av oss har provat det eller varianter på det, det är ett helt fantastiskt recept och min man hävdade i går att detta var det goooooodaste han någonsin ätit 😉 Jag hade glömt hur gott detta är!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Saffransdoftande fisksoppa


  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

400 g torskfilé
400 g laxfilé
250 g skalade räkor
1 purjolök
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2,5 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
3 dl grädde
1 dl creme frachie
2 fiskbuljongstärningar
1 paket saffran
1 tsk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 tsk salt
Färsk timjan

Aioli:
2 vitlöksklyftor
1 dl creme frache
0,5 dl majonnäs
salt efter smak


Instruktioner

Strimla purjolöken och finhacka löken. Fräs i smör så det blir mjukt, riv ner vitlöken.
Blanda ner de torkade kryddorna, salt och tomatpurén. Fräs en liten stund.
Blanda ner vin och buljongtärningarna och låt koka en liten stund. Blanda sedan ner safrran, grädde, vatten och creme fraiche.
Sjud i 15 minuter.
Skär fisken i kuber och sjud i 7 minuter.
Tillsätt räkorna, hetta upp snabbt (låt inte koka upp för då blir räkorna sega!) och servera med en klick aioli och färsk timjan-

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

25 kommentarer

Fisksoppa med saffran – Stina Wallentin 21 oktober, 2023 - 19:08

[…] är en riktigt gos fisksoppa med saffran som jag första gången såg hos Åse här. Nu när det börjar vara lite kallare ute blir jag sugen på varma goda soppor. Den här är […]

Svara
Fredagsdrinken: Last Word - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 27 december, 2019 - 20:18

[…] blev saffransdoftande fisksoppa här med vitlöksaioli – det är ju så gott! Gjorde dubbel sats så nu har vi fisksoppa för […]

Svara
Lyxig fisksoppa med skaldjur - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 26 december, 2019 - 12:00

[…] ni istället ha en fisk & skaldjurssoppa med saffran så rekommenderar jag varmt den HÄR Vill ni istället ha en fisksoppa med extra sting i så rekommenderar jag min thailändska […]

Svara
Ulrika 23 mars, 2017 - 19:43

Alltså, så god och mättande. Tack för recept.

Svara
Linda 18 mars, 2017 - 08:33

Har sökt efter ett fisksopperecept som man kan göra i crockpoten, fick syn på det här som verkar supergott! Vet du hur länge man ska köra den i crockpoten?

Svara
Enkel laxsoppa med fänkål och timjan - 56kilo - LCHF Recept och Livsstil! 8 januari, 2017 - 10:24

[…] älskar fisksoppor och har några godingar här i bloggen!  Saffransdoftande fisksoppa, Fisksoppa med saffran och fänkål, Fisk- och Skaldjurssoppa och den här goda […]

Svara
Sara 17 oktober, 2015 - 08:36

Fantastiskt god fisksoppa!!!! Tillagade denna igår och den blev en stor succé. Avslutade sedan med din chokladmousse gjord på kokosmjölk. Även den supergod! Tack för bra recept 🙂

Svara
Kristina Korander 15 december, 2013 - 11:08

Lagade soppan i går kväll som middag åt mej själv. Gjorde en halv sats och tänkte att det räcker till 2 ggr. Det blev bara lite kvar till lunch idag, för soppan var SÅÅÅÅÅ god! Tack för receptet. Passar på att säga God Jul och GOTT NYTT ÅR meddetsamma!

Svara
Åse 15 december, 2013 - 14:34

Härligt!! God jul!!

Svara
Bouillabaisse a la lchf-stajly | fitnessfightenelin 5 december, 2013 - 21:23

[…] Jag tycker väldigt mycket om bouillabaisse, men har aldrig vågat mig på att laga det själv. Jag utgick från lchf-gudinnan 56kilo.se fantastiska recept men gjorde om det lite grann. Se receptet här […]

Svara
N00bie 20 november, 2013 - 17:10

Jag är så newbie när det kommer till fisk i mat, men när du skriver ”sjud fisken” – menar du då att man ska sjuda den i soppan eller i vatten och sedan lägga i soppan?

Svara
Åse 20 november, 2013 - 17:38

i soppan =)

Svara
Ulrika 23 juli, 2013 - 15:32

Den här soppan var fantastiskt god! Kommer att bli en klassiker här hemma, och maken som normalt anser att ”soppa inte är mat” var lyrisk!

Svara
z 24 september, 2012 - 09:40

Jag vill skippa vinet, nåt förslag på annat att ha i då? 🙂

Svara
Renée 10 augusti, 2012 - 11:09

Jag provade den i början på 2000 till en tjejmiddag jag hade,den var supergod. Vilken tur att du dammade av den hade glömt bort den.

Svara
Sara och Busungarna 10 augusti, 2012 - 08:16

Gjorde den här igår och mmmmmmm åh vad gott det blev!!
Längtar redan till dagens lunch, då jag får äta upp resterna 😉
Ha en bra dag goding!
Puss

Svara
Kristina 6 augusti, 2012 - 18:57

Hej!!! ojojoj vad längesen jag kommenterade. Ajabaja på mig:)
Skäms…
gjorde denna soppa till middag igår. Mums så”gott. Och vad härligt det doftade i köket.
Tack för receptet!!
KRAM

Svara
Anette G 5 augusti, 2012 - 12:16

Den ska jag ta och testa. Är inte så förtjust i saffran så jag tror jag byter ut den mot Santa Marias Mango Curry. Det borde funka bra!

Svara
Åse 5 augusti, 2012 - 12:19

Det blr jättegott! Det har jag provat!

Svara
Anette G 5 augusti, 2012 - 12:23

Härligt!

Svara
Lena Koala's Kitchen - en koala, ett kök & en kamera! 5 augusti, 2012 - 00:43

Jonne gör en variant med paprika, färska musslor och shitloads of färsk hackad chili. Så jäkla gott!

Svara
Linn 4 augusti, 2012 - 22:52

Har inte testat just denna, men det får det bli nästa gång det vankas fisksoppa även om min man tyvärr inte är jätteförtjust i saffran. Men han kanske kan ändra sig. Jag brukar göra en jättegod med curry i. http://mittbastaliv.blogspot.se/2012/07/carians-fisksoppa.html

Svara
Åse 5 augusti, 2012 - 12:20

Curry är jättegott i fisksoppa!!

Svara
maja 4 augusti, 2012 - 15:02

LÅter mums! Har faktiskt inte testat saffran i kombination med fisk…

Svara
ÅsaS 4 augusti, 2012 - 14:44

Låter himmelskt gott! Nånting vi kommer att testa här hemma, då vi har 2 storfiskare i familjen… Annars brukar vi göra en enklare variant efter receptet ungarna använder när de är i skogen och lagar mat på storkök – ingredienslistan är bara en bråkdel av denna… Men gott blir det, och säkert ännu godare ju mer smaker man tillför.
Kram ÅsaS

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.