Rotsellerigratäng och enkel rödvinssås

av Åse

Såååå var det lillörda’ igeeeeen!
Idag ska vi ta in granen, det är luciatradition hos oss. Sen stannar den i 2 veckor och innan nyår så ska den ut! =)
Hur gör ni med gran!?
Åh vet ni, detta måste ni prova!
Jag gjorde lågtempererad fläskytterfilé i ugn och så serverade jag en magiskt god rotsellelrigratäng och min enkla rödvinssås till!
Åh så GOTT!
Köttet gned jag in i salt, peppar och provencalska kryddor (franska örter) och brynte först i het panna.
Svampen till gratängen fick sedan steka i fettet och kryddorna som låg kvar i pannan. Åh doften!

Rotsellerin skivade jag och sedan förvällde jag den i 20 minuter i lättsaltat vatten.

Rotsellerin blandades med svamp, gul lök och 2 kvistar rosmarin.

Efter 1 timme i ugn är gratängen klar! Prova gärna med en sticka så rotsellerin är mjuk!


Skriv ut

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Rotsellerigratäng med enkel rödvinssås


  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

Rotsellerigratäng

  • 1 rotselleri (1 kg)
  • 3 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 200 gr. champinjoner
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 gula lökar
  • salt, svartpeppar
  • 2 kvistar rosmarin
  • 150 g grevé

Rödvinssås

  • 1 finhackad scharlottenlök
  • 3 dl rödvin
  • 3 msk Aceto Balsamico
  • 3 msk oxfond
  • 2 msk socker eller sockerersättning
  • Smör att blanka av med

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 gr.
  2. Skiva rotsellerin och koka i lättsaltat vatten i ca 20 minuter. Ånga av i durkslag.
  3. Fräs skivad champinjoner i lite smör, krydda med franska örter.
  4. Skala och skiva löken. Blanda rotselleri, skivad lök, hackad rosmarin och svampen i en bunke. Lägg över i ugnsform. Blanda ihop grädde, creme fraiche, salt och peppar och blanda med riven ost. Häll över grönsakerna och sätt in i ugnen i 60 minuter. Känn efter med sticka om rotsellerin är mjuk.

Rödvinssåsen

  1. Fräs löken i lite smör tills den blivit mjuk. Vispa ner vin, balsamvinäger, oxfond, sötning och smaka av med salt och peppar. Låt reducera tills ca hälften återstår. Sila av löken eller låt den vara kvar, rör ner en klick smör för att blanka av såsen

Nutrition

  • Serving Size: 4

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

9 kommentarer

Jeanette 13 december, 2017 - 20:30

Åh vilket gott recept:) måste testas.
Hoppas ni haft en fin Luciadag, tycker allt att det är lite tomt när man har vuxna barn och ingen ”lussar” längre.
Men får följa med syrrans små<3

Svara
Åse 14 december, 2017 - 16:49

Åh ja jag förstår det men vettu, våra kids lussar aldrog för oss haha! Önskar jag implenterat det som tradition! KRAM till dig!!

Svara
ÅsaS 13 december, 2017 - 15:40

Men jisses, så gott det där såg ut då! Får nog lov att testa det också, trots att rotselleri inte tillhör favoriterna av rotsaker..
Julgranen hos oss monteras upp veckan innan jul. Aldrig före, eller på Luciadagen, för den är vigd åt dottern som har födelsedag då. Hon har själv deklarerat att hon inte fyller år när det är jul, utan hon fyller FÖRE jul. Ändå är det hon som är största julfreaket i familjen och vill pynta massor och överallt.
Njut dagen, och här laddar vi för kalasfika!
Kram ÅsaS

Svara
lotta falkbrink 13 december, 2017 - 14:54

ser jätte gott ut , dock undrar jag över receptet? kommer det sénare?

Svara
Åse 13 december, 2017 - 15:11

Det finns i inlägget nu!

Svara
Madde hammar 13 december, 2017 - 14:30

Hej 🙂 är det grädde och ost i gratängen med?! Mvh madde

Svara
Åse 13 december, 2017 - 15:12

Receptkortet hade kommit bort finns i inlägget nu!

Svara
Petra 13 december, 2017 - 13:36

Vi tar in granen 1:e Advent och den åker ut i mellandagarna. 😊😊
Måste nog testa rotsellerigratängen, trots att jag inte tycker om rotselleri. Allt låter ju så gott härinne hela tiden, så jag ska vara lite modig och ge den en chans. 🤗
Har precis ätit din Fisksoppa med mango curry från ”Viktminskning med LCHF, så lyckas du” och den var mycket, mycket god. Brukar dock inte stå mig så länge på fisk, men vi får se. 😊
Ha en underbar Lill-lördag och Lucia. 💐💐
Kram Petra

Svara
Åse 13 december, 2017 - 17:44

Åh kul! Hoppas du stod dig lite längre än vanligt då! =)
Detsamam till dig! 💐

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.