Rotfruktsgratäng

16 oktober, 2010

Till middag  igår blev det oxfilé med  timjankryddad rotfruktsgratäng och rödvinssås.
Rotfruktsgratäng är ett underbart substitut för potatisgratäng och i mitt tycke faktiskt godare! (barnen höll med!)

Rotfruktsgratäng 6 portioner á 8 PP:

1 kålrot
2 palsternackor
2 stora morötter
1 gul lök
5 dl mellangrädde


3 dl västerbottensost
2 tsk torkad timjan
1,5 krm riven muskotnöt
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
Färsk timjan

Sätt ugnen på 250 g.
Skiva rotfrukterna och lök tunt, blanda allt i en bunke, ta bara hälften av osten, häll upp i gratängform och strö över resten av osten. Sätt in i ugnen och lägg över aluminiumfolie när gratängen fått tillräckligt med färg. Stek i ugn ca 50 min sammanlagt.


Garnera med färsk timjan!
Jag serverade med en perfekt stekt oxfilé** och en underbar gräddig rödvinsås.

Jag hade gjort vit chokladmousse med färska bär till efterätt men jag blev väldigt mätt av rotfruktsgratängen så efterätten hamnar i magen ikväll istället =)

** Tjocka skivor av oxfilé tas ut i rumstemp en stund innan, torkas av och saltas och vitpeppras. Stekes sedan i smör på hög värme (nästhögsta) i 2-3 minuter på varje sida. Innertemperatur 60 g för en rosa biff.

36 kommentarer
0

36 kommentarer

Nathalie 16 oktober, 2010 - 20:37

Login för recept oxå? 🙁 du har ju så superinspirerande bilder!

Svara
Åse 16 oktober, 2010 - 20:54

Nej inte login för recept.

Svara
Nina 16 oktober, 2010 - 20:22

Hrmm, jag är inloggad men kan inte se inlägget ändå, kunde det tidigare idag.
Har jag gjort nå tokigt nät jag loggade in

Svara
annalena68 16 oktober, 2010 - 19:40

Har precis ätit Michaelas kyckling, sååå himla god. Lillkillen åt som bara den och det är ett bra betyg 😉

Ha en skön lördagkväll.

Kram AL

Svara
Victoria (bloggfamiljen/matplatsen) 16 oktober, 2010 - 18:36

åh vad gott, det ska jag prova!! älskar gratänger och längtar mig blå efter janssons nu 🙂 måste nog bli ett litet julbord snart 😉

skål! (julmust i glaset 😉 ) och trevlig kväll!

Svara
jenny 16 oktober, 2010 - 18:15

Se där ja! Jag åt också rotfruktsgratäng igår och jag tycker nog som du att det är strået vassare än potatisgratäng.

Svara
Nina 16 oktober, 2010 - 16:30

*mums* vad gott det såg ut, det här måste testas.

Svara
Dagarna 16 oktober, 2010 - 16:06

Mums så gott!

Svara
jobi55 16 oktober, 2010 - 14:53

ser väldans smaskigt ut…vilken matmamma du är*ler*
Det är så kul och inspirerande att se dina fina matbilder bla och att testa recepten..tyvärr var inte vågen på min sida idag utan det blev ett plus på 0,3

Svara
Åse 16 oktober, 2010 - 16:37

Det pluset är ett minnet blott om några dagar! =)

Svara
Dessi 16 oktober, 2010 - 13:34

Ser mums ut! 🙂 Det där passar ju perfekt nu på hösten. Har aldrig ätit rotfruktsgratäng så det är på tiden 😉

Svara
Ann 16 oktober, 2010 - 12:46

Det ser fantastiskt gott ut. Finn det något recept på såsen?

Ann

Svara
Åse 16 oktober, 2010 - 12:51

Egentligen inte, jag blandade efter smak men ingredienserna var:
Rött vin, köttbuljong, crema di balsamico (reducerad balsamvinäger), vispgrädde, soja, lite redning, tomatpuré.
Tror jag hade 2 dl rödvin och sedan skvätter du bara i efter smak =))

Svara
kcalorin 16 oktober, 2010 - 22:59

Jag e så blind! Här är ju förklaringen 🙂 Tack!

Svara
1 2 3

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.