Rågsiktsbröd

av Åse

Jag älskar rågsiktsbröd och som tur är så gör barnen också det så det gör jag ofta och har uppskivat i frysen så man bara kan ta fram en skiva. Supergoda att rosta också!

Grundrecept, 2 stora limpor á 32 skivor:

50 g smör
6 dl mellanmjölk
50 g jäst
1/2 dl brödsirap
1/2 msk salt
1 msk brödkryddor (santa maria)
ca 1 kg rågsikt
2 ägg

Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölken eller vattnet. Värm degspadet till fingervärme (ca 37 grader).
Lös upp jästen i degspadet.
Tillsätt sirapen, äggen och saltet.
Rör ner brödkryddorna och rågsikten.

Arbeta degen med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter.
Strö över ett tunt lager med mjöl och lägg över en bakduk. Låt sedan jäsa till dubbel storlek (ca 30 min).
Baka ut till två limpor, lägg de på tvären i en smord långpanna. Snitta två snitt på varje limpa. Pensla eller spraya dem med olja. Jäs övertäckta i 30 minuter.
Grädda sedan i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 45 minuter.
Pensla de nygräddade bröden med vatten och låt svalna på galler under bakduk.

Tips!
Man kan även göra bröden grövre genom att byta ut en del av mjölet mot rågmjöl.
Man kan även blanda i kli, vete eller rågkross eller linfrö.

4 pro points per skiva


annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

15 kommentarer

Zandra 29 mars, 2010 - 10:43

Hur många ägg ska man ha i degen? Du har skrivit att man ska tillsätta sirapen, äggen och saltet men jag hittar inte hur många ägg. Kanske jag som är blind 🙂

Svara
Åse 29 mars, 2010 - 11:14

Tack för uppmärksammandet! Ska lägga till i receptet!

Svara
Evalon 29 mars, 2010 - 09:23

Åh vad brödet såg gott ut!!!
Älskar hembakat!!!

Svara
Cybertjejen 28 mars, 2010 - 19:33

Detta måste jag testa, nu när jag har fått tillbaka intresset för att vara i köket igen 🙂

Svara
Maria i Gbg 28 mars, 2010 - 19:31

Håller med; det är verkligen supergott med rågsikt. Men får du verkligen ut 40 skivor/limpa. Det har jag aldrig lyckats med, kanske iofs beror på att jag är så åpen och tar för stora skivor. 🙂

Kram

Svara
Åse 28 mars, 2010 - 19:59

Ah fel, tack! 32 skivor är det! =))

Svara
Ingela 28 mars, 2010 - 19:30

Jag har också kommit av mig i bakandet här hemma, men hade tänkt komma igång igen i påsk, och nu blev jag verkligen inspirerad! Och just rågsikt är så gott, även men pomeransskal i.

En kort fråga: kan man inte söka i receptbanken alfabetiskt efter recept numera? Jag var på jakt efter ett laxrecept jag hade för mig att jag hade hittat hos dig men kom ju inte ihåg under vilket inlägg det var inlagt….

Svara
Åse 28 mars, 2010 - 20:02

Jodå, det är precis samma arkivfördelning i receptbanken, dvs att man dels kan se alla recept listade som inlägg och sedan månad för månad och sedan som recepttitel.
Sökfunktionen fungerar dessutom =)

Svara
Ingela 28 mars, 2010 - 21:24

Hm, undrar hur jag lyckades snurra till det då… 😉
Men då vet jag att det är mig det är fel på 😀

Svara
Åse 28 mars, 2010 - 21:28

;)) Gå till Recept och klicka sedan på länken ”Om du vill se receptbanken listad istället kan du göra det HÄR”

Där ser du recepten först listade i månadsarkiv och längst ner finns de som titlar.

Svara
Ingela 28 mars, 2010 - 21:34

Jaa, nu hittade jag den – fetaostlax med rotfrukter!

Nu vet du vad vi skall ha til middag i morgon! Tack för hjälpen!

Åse 28 mars, 2010 - 21:36

=) Mums, var längesedan jag gjorde den!

jennyh 28 mars, 2010 - 19:25

Åååå vad gott det såg ut!!! Har också tänkt (rätt så länge nu) att jag ska baka. Väntar bara på att orken ska infinna sig.

Svara
Lindah 28 mars, 2010 - 19:14

Åhh de lät goda. Måste jag nog testa någongång.

Hej förrästen., Angelzezzan från FL här 🙂 Vi vvade tillsammans innan jag väntade mitt första barn. Nu har jag börjat igen efter att 2ndre man är född 🙂

Svara
Åse 28 mars, 2010 - 20:03

Hej! Ja dig kommer jag ihåg =) Kul att du hittat hit!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.