Paleo-majonnäs och träningsvärk!

10 februari, 2014

Hej på er raringar!!
Nu är jag hemma igen i hemmets lugna vrå med fantastiska minnen från helgen på Varbergs stadshotell och min och Annikas Sjöös inspirationshelg!
Jag har en GRYM träningsvärk idag efter vårt 30 minuters pulsbaserade styrketräningspass i lördags! Man förstår verkligen att det är kvalitativ träning och inte kvantitativa, dvs långa träningspass på gymmet som ger resultat!
Annika har som sagt en Paleo challenge på sin blogg som jag kommer att inspireras av och eftersom jag redan äter så bra som jag gör så blir det ingen stor skillnad för mig men jag hoppar på hennes tränings challenge och kommer att till största del leva mejerifritt under dessa 30 dagarna.
Jag har slutat att sätta etiketter på mina kostval (dvs jag äter bra och naturlig MAT inte enligt bokstäver eller etiketter) men det ska bli intressant att se vad som händer med kroppen dessa 30 dagarna. Dessutom gillar jag utmaningar och det ska bli spännande att utmanas lite i köket!
Utöver hennes träning så kommer jag köra mina pass på gymmet. I morgon blir det Body Balance.

IMG_7153

Jag och Annika fick så vackra blommor från Varbergs stadshotell i går, jag som älskar liljor! Längtar tills de slår ut!
Jag sitter här med tomatsås över hela tröjan, kan bli så när man lite oförsiktigt öppna en makrillburk 😉
Dagens frukost blev äggröra med makrill och så gjorde jag mitt majonnäsrecept på kokosfett/olivolja istället för på rapsolja!
Oljor som rapsolja är ju ganska omega 6 höga och eftersom vi har stora obalanser mellan omega 6 och omega 3 i västvärlden så är det bra att försöka hålla nere på omega 6 och öka omega 3.
Till min frukost så gjorde jag därför en majonnäs på bättre kvalitet på oljorna, dvs jag använde 50% olivolja och 50% deodoriserad kokosfett! Blev hur bra som helst!
Det blir en liten förnimmelse av olivolja men det tycker jag bara är gott, viktigt att använda en mild olivolja!
Alla ingredienser ska vara rumstempererade.
1 helt ekologisk ägg
1-1,5 tsk dijonsenap

1 krm salt
Lite vitpeppar
1 msk citronjuice
1 dl mild olivolja, jag tycker Fontana har bra oljor.
1 dl deodoriserad kokosfett (jag rekommenderar lchfbutikens, den är god, billig och BRA)
Lägg alla ingredienserna i en hög, smal bägare. Ställ ner stavmixern på botten och sätt på. Stå still med mixern några sekunder och börja sedan vicka fram och tillbaka tills all olja blandats i! Klart!
Förvara i burk, håller ca 1 vecka.
Man kan sedan smaksätta majonnäsen efter smak! Med örtkryddor, chili, vitlök etc.
IMG_7147

IMG_7149

Haha, mina hundar MÅSTE verkligen vara med i allt!
IMG_6768

Dagens, söt Odd Molly blus. Kommer härifrån (my generation dress)


Annonslänkar till Ellos

FAVORITER JUST NU!
Min kod 56KILO ger er 33% på dyraste varan från Ellos kollektioner ink varumärkena Agnes Cecilia & Ahkka!

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


16 kommentarer

Jenny Persson 11 december, 2015 - 08:22

Hej!
Jag undrar om du tar i kokosfettet som det är i rumstemperatur, alltså mjukt men ”fast”, eller om du smälter den lätt så den blir flytande? Vore underbart om man slapp smälta den och det ändå funkar! 🙂 Supertack för bra recept!

Svara
Åse 11 december, 2015 - 08:28

Jag smälter alltid det eller rättare sagt jag förvrar mitt fett överst i skåpen i köket, då är det alltid flytande =)

Svara
Jenny 8 januari, 2016 - 20:23

Tack!
Det blev superbra! Jag tog 0,5 dl olivolja, 0,5 dl sesamolja och 1 dl kokosolja och till det 1 ägg, 1 msk citron och typ 1 krm örtsalt. Awesome! 😀
(Tänkte inte svara först för att inte överösa dig med kommentarer, men sen såg jag ett annat inlägg om att du gillade det, så då kom mitt tack såhär lite efteråt… 🙂 )

Svara
Anchi 12 februari, 2014 - 08:53

Hallå Åsa. Jag har en liten undran.
Jag kör liberal lchf, är väldigt lik ditt tänk med maten; ät och må bra på ett nyttigt sätt. Jag är jätte intresserad av recept och nytänk och har då märkt att i många recept är sötpotatis med. Googlar man på sötpotatis så är det samma kolhydrats mängd som vanlig potatis fast den är sötare ???
Jag äter potatis ibland, men absolut inte i samma mängd som förr, men varför skulle sötpotatis vara bättre alternativ?
Hoppas du vill och kan svara.
Är lite nyfiken på din och Annikas nya grej, paleo 😉 Läser både din och A blogg dagligen 😉
Kram

Svara
cavewoman 12 februari, 2014 - 09:14

Enligt Loren Cordain (en av världens största Paleo förespråkare och författare till The Paleo Diet) har sötpotatos ett lägre GI värde än vanlig potatis och dessutom mycket näringstätare.

Svara
Åse 12 februari, 2014 - 09:28

Hej Anchi!
Allt handlar ju inte om kolhydrater 😉 Utan man får se till vad man får med kolhydraterna. Sötpotatis och potatis ska egentligen inte jämföras för sötpotatis är inte ens en potatis!
Det är en rotknöl och innehåller mkt vitaminer (vitamin E, C och betakaroten och mineraler som järn, koppar, kalium och folat.) och inga giftiga ämnen.
Sen är det ju så att man måste se hur metaboliskt skadad man är, hur insulinkänslig man är. Har man dålig insulinkänslighet så är det inte speciellt bra att äta mycket frukt och rotfrukter, potatis, sötpotatis hur mycket paleo det än är.
Jag skulle säga så här: För en frisk människa utan viktproblem så fungerar både potatis och sötpotatis, som tillbehör och inte i stora mängder.

Svara
Kristina Schöldström 11 februari, 2014 - 12:19

Hej Åse,
Kul med nya utmaningar!
Du måste testa att göra majonäs på samma sätt, men ta 2 ägg, 1/2 citron, 2 tsk dijong senap. 1dl Olivolja, 1dl kokosolja, och 1 dl sesamolja. Salt. ev lite vatten för mjukare konsistens. Blir otroligt god!!

Svara
Åse 11 februari, 2014 - 12:20

Tack Kristina! Ska prova!! Kram!

Svara
Cavewoman 11 februari, 2014 - 08:36

Har gjort denna majonäs några gånger då jag äter Paleo, men on man förvarar den i kylskåp så blir inte konsistensen som vanlig majonäs. Den blir ganska hård trots att man tar hälften olivolja.

Svara
Åse 11 februari, 2014 - 08:39

Min är jättebra trots att den är i kylskåp! Precis som vanlig majonnäs! Min är tom lite lösare än den majonnäs jag gör på rapsolja.

Svara
Cavewoman 11 februari, 2014 - 08:47

Konstigt, min var stenhård. Nu gör jag majonäs på olivolja då jag vill slippa rapsoljan. Gillar man inte olivsmaken så får man ta i mycket vitlök.

Svara
Åse 11 februari, 2014 - 08:55

Ja det var märkligt! Vet inte om det beror på vilken kokosolja/fett man använder?

Svara
RINA 10 februari, 2014 - 20:06

Hej
Blir majonäsen inte mejerifri på raps? Om man inte vill ha för mkt omega 6 som olivoljan har.
Du har som sagt en annat recept som jag gillar 🙂 Är den inte mejerifri.
Låter du bli ost helt med under dessa 30dagar?
Ha det gott

Svara
Åse 10 februari, 2014 - 20:21

Jo, rapsolja innehåller ju ingen mejeri 😉 Jag använde olivolja och kokosolja enbart för att få ner omega 6 dominansen. Rapsolja innehåller dubbelt så mycket omega 6 som olivolja gör och kokosolja innehåller ytterst lite omega 6.
jag låter bli ost dessa 30 dagar men just smör och ost är inget jag tänker utesluta annars.

Svara
Jessie 10 februari, 2014 - 18:25

Hihi..d e lustigt med dig! Du tycks alltid veta precis vad jag behöver! Har oxå hoppat på Annikas Challenge o majonäsen var mitt största orosmoment…D löste ju du lätt! Ska genat testas! Tusen tack för all inspiration du ger!
Kram

Svara
Lina - Foodoholic 10 februari, 2014 - 16:02

Klart att hundarna måste vara med, de har klart saknat dig 🙂

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.