Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Oxfilé med potatisbakelser och murkelsås


  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

800 g oxfilé i bit (gärna mittbit)
smör/rapsolja att steka i
salt och peppar

Murkelsås:
1 msk smör
1 schalottenlök
2 burkar förvällda murklor á 200 gr.)
smör att steka i
4 dl grädde
1/2 svampbuljongtärning
1/2 dl vitt vin
2 tsk soja
salt och peppar

Potatisbakelser:
8 stora potatisar
50 g smält smör
1,5 dl riven västerbotten
+ 0,5 till topping
1 tsk vitlökspulver
2 tsk torkad timjan
salt och peppar


Instruktioner

Börja med potatisbakelserna.
Sätt ugnen på 190 gr och smörj in en muffinsform eller portionsformar med smör.
Skala och skär potatisen i tunna tunna skivor (gärna med mandolin)
Lägg alla skivor i en skål och blanda i smält smör, västerbottensost, vitlökspulver, timjan och salt och peppar.
Blanda runt ordentligt.
Lägg potatisskivorna i lager på varandra i muffinsformen, platta till lite. Strö resterande ost över.
Tillaga i ugnen i 50 minuter. Ta ut.
Sänk ugnen till 125 gr.
Putsa oxfilén från fett och hinnor.
Salta och peppra oxfilén ca 15 minuter före bryning.
Värm en stekpanna till högsta temperatur och stek köttet i rapsolja och smör tills den har en fin brynt yta.
Sätt in oxfilén med en ugnstermometer i och låt gå till en innertemperatur på 58 gr för fin rosa färg. + eller – beroende på hur rosa köttet önskas.
Under tiden gör såsen: Finhacka murklorna och skölj noggrant.
Finhacka schalottenlöken och fräs i smör, tillsätt sedan murklorna och fräs allt i ca 10 minuter.
Smula ner svampbuljongen och häll på grädden och vitt vin och låt sjuda i ca 15 minuter.
Smaka av med salt, peppar och lite soja. Varmhåll på spisen.
Ta ut oxfilén när den har rätt innertemperatur (tar ca 30 min) och vira ett bakplåtspapper runt om. Höj värmen på ugnen och sätt in potatisen i 10 minuter. Under tiden låt oxfilén vila och skär den sedan i skivor.

 

Sätt ugnen på 125°C.

Putsa oxfilén fri från senor och hinnor och krydda med salt och peppar.

Bryn den, på hög värme i en stekpanna med lite smör, runtom så att den bara får fin färg.

Lägg över köttet i en ugnsfast form och stick in en stektermometer.

Stek klar köttet i ugnen tills det har en innertemp på 58 grader.