Min LCHF-kost

av Åse

I dag var det ju ytterligare ett skrämselpropagandalöp på Aftonbladet om LCHF, de är allt märkliga – jag ska själv vara med i Söndagsbilagan om några veckor (om LCHF) och ena stunden kommer de med sådana löp för att i nästa stund höja LCHF. Ja det är ju så, pengarna talar.
Kostdoktorn har en bra triologi idag: Aftonbladet varnar för LCHF-cancer, Faktakoll: Kan fet mat ge upphov till bröstcancer och så Inte ens Aftonbladets läsare är rädda för fett längre.
Jag tänker inte lägga mig i diskussionen för jag tycker den är befängd.
Men något jag tycker man ska ha i åtanke när det kommer till ifrågasättandet är: Vad ÄR LCHF?
För bevisligen så är inte min LCHF de syftar på. Och jag skulle nog påstå att det inte är den LCHF som ni andra äter heller!
1. Jag äter kött någon enstaka gång i veckan. Det blir annars mest ägg, fisk och kyckling för mig. Jag får även i min proteinet via keso, kesella och övrig mejeri.
2. Jag äter inte mer fett än jag gjorde förr. Då åt jag lightfettprodukter men överåt pizza, kakor, skräpmat på helgen – gissa om jag får i mig hälsosammare fett idag!
3. Jag pimpar aldrig min mat med fett, förlåt ni LCHF-are som gärna öser på med smör och bearnaise och majjo men jag tycker inte det är smakfullt. Jag väljer hellre att få i mig fettet i form av tallriken nedan. Det har inget med att jag är ”rädd för fett” utan är en smakpreferens. Jag får i mig minst 3 msk kokosfett om dagen förutom fetter i livsmedel och tillbehör.
IMG_20130220_135611
Den här tallriken med makrill i tomatsås (ABBA) gav mig dagsbehovet av Omega-3, jag fick i mig alla vitaminer genom ägget utom c-vitaminet, via den gula paprikan och avokadon fick jag i mig c-vitamin och andra nyttiga vitaminer och mineraler och nyttiga antioxidanter. I kväll äter vi laxfärsbiffar med limeaioli och broccoli. Och för att vara lite extra nyttig så blir det nog ett litet glas rödvin i soffan sen, för då får jag extra bra blodfetter =)
Kom inte och säg att min kost ökar risken för cancer! Den förebygger den!
 

JUST NU! Kampanj på LYMPHA VIBE (läs mer om den HÄR)
Min kod 56KILO ger ytterligare 25% rabatt på den här grymma vibbplattan!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

28 kommentarer

camilla p-a 28 december, 2014 - 08:47

Såå bra sagt…och kommentarerna efteråt, jättebra! Vi äter inte heller mer kött än tidigare, tvärtom försöker vi att dra ner på det. Mer grönsaker och naturliga fetter och ner med raffinerade kolhydrater! 😉

Svara
Fredrik Kornberg 22 februari, 2013 - 05:55

fint exenpel på en bra sammansatt tallrik,
jag har ett liknande grund tänk även om jag pimpar i bland .

Svara
Matrevolutionen – Ät dig frisk med riktig mat | Dagarna.nu 21 februari, 2013 - 21:22

[…] Jag är så glad att jag har följt Åse och hennes blogg 56kilo.se Det var hon som inspirerade mig att börja med lågkolhydratkost, jag äter nästan på samma sätt som Åse […]

Svara
Helena 21 februari, 2013 - 21:05

Bra blodfetter av rödvin? Alkohol är väl inte bra i någon form alls…

Svara
Åse 21 februari, 2013 - 21:10

Alkohol är inte nyttigt men med alkoholen i rödvin kommer många bra saker. Leta gärna upp info om reservatrol. Det innebär att det är hälsosammare att dricka ett glas rött om dagen än att låta bli, det kan du tom fråga din husläkare om 🙂

Svara
Cecilia 21 februari, 2013 - 16:45

Hej
Det jag funderar över är om man ökar sin fettförbränning genom att äta mer fett?? Räcker det med att minska mejerier för att vikten ska börja gå neråt igen?? Många olika bud ang. fettmängd men jag tycker du har en sund inställning till det men hur fungerar det egentligen? Tycker dina recept är toppen, du borde börja på en ny kokbok!!
Kram

Svara
Åse 21 februari, 2013 - 19:20

Vi ska äta så mkt naturligt fett som vi mår bra av. Det räcker med att gå över till fullfett och att inte vara rädd för fett (steka i, olivolja på salladen, dressing, fet mat).

Svara
Sanna-Marie 21 februari, 2013 - 13:48

Hej Åse !
Jag har följt dig sen Viktväktartiden…(lchf ben o Jerry/Sanna). Och jag läser din blogg dagligen 🙂
men har du läst denna blogg och just ang mejerier….skulle gärna vilja ha en kommentar från dig ang mejerier-vassle,pastöriserat,homogenisering.
http://gluten-celiaki.blogspot.se/2013/01/den-processade-mjolken-och-sjukdomar.html
Ha en fortsatt fin dag !
S

Svara
Åse 21 februari, 2013 - 15:56

Jag är övertygad om att vi inte har en fullständig anpassning för mejeri och det finns samband mellan autoimmuna sjukdomar och mejerier och gluten. Jag tycker man ska hålla nere på mejeri av den anledningen. Vi kommer långt genom att försöka få tag i homogeniserad mejeri!

Svara
Jeanette 21 februari, 2013 - 06:44

Hej Åse!
Jag kan förstå att många blir rädda när de läser dessa alarm i tidningen var och varannan dag, har själv en mamma som blir helt frustrerad och inte vet hur hon ska äta.Synd att dessa tidningar får hålla på på detta sättet. Men det viktigaste är ju ändå att göra sunda val och KÄNNA EFTER HUR KROPPEN MÅR:Jag har aldrig mått så bra som jag gör nu, har blivit såå mycket bättre i kroppen, har fibro och artros.Visst händer det att jag fuskar nån gång när vi är bortbjudna, men då är jag tillbaks på banan dagen efter igen och det är inga problem. Äter nog lite mer kolhydrater än andra,nåt litet hårt bröd kan det bli per dag. Annars bara god mat och oftast från dina recept:) Hoppas att det som är fantastiskt med kosten ska komma fram mer, det är många som skulle kunna må så mycket bättre. Stora kramen till dig för att du delar med dig av allt, du är fantastisk<3

Svara
Nina 21 februari, 2013 - 00:20

När jag nämnde LCHF för min familj och att jag skulle pröva det så trodde dom att jag skulle äta mängder med fett, majo, smör, grädde m.m och visst, alla mina såser är nu mera gjorda på ren grädde istället för light/pulver produkter men det är sällan vi öser grädde/såser/majo/bea över nått, jag mådde ärligt dåligt(illa) när jag försökte följa vissa mat ”scheman” där allt innehöll i princip bea och majo sen att jag tar ostskivor till när jag får ett sug, istället för rostmackor med smör, ost och skinka på så föredrar jag ostskivor 😉
Familjen fattade efter ett tag att det handlade inte om att dricka grädde 😉

Svara
Lotta Thuresson 21 februari, 2013 - 00:03

Jag har ätit LCHF.kost i omgångar…är nog inne på tredje ronden nu. Den här gången äter jag betydligt mer fett än tidigare och jag mår betydligt bättre är piggare och har gått ner i fettvikt. Våra kroppar består av mättat fett så varför vara fettskrämd? Jag håller mig mätt längre och har inget sug efter det skadliga sockret (kolhydrater). LC= LOW CARB OCH HF=High Fat. Då mår jag som bäst, förlorar överflödigt fett, äter inte skadligt socker och får en frisk och stark kropp samtidigt som jag är nöjd och glad. That´s life!
//Lotta Thuresson

Svara
Åse 21 februari, 2013 - 00:09

Härligt du hittat det som fungerar för dig!! :)) fett förbränner fett, absolut!

Svara
jessicaelvira 20 februari, 2013 - 23:18

Jag förstår din synpunkt och håller till viss del med. Efter att ha läst Matrevolutionen skriven av kostdoktorn har jag dock verkligen, äntligen, förstått, fått all fakta jag behöver. Fått alla studier som behövs för att inte längre vara rädd för fett. Jag är nu säker på att det inte finns något fett som är farligt och att det inte går att överäta fett. Självklart finns det människor som förmodligen vräker i sig fett, men man måste hitta sin egen balans men det är enkelt. Går man hungrig äter man för lite fett. Är man inte hungrig mellan måltiderna äter mam bra. Många (jag inräknad) behöver bara äta frukost, lunch och middag numera, för vi får inte längre eftermiddagsdippen. Jag behöver inte längre några mellanmål och det är inge fel med det. Jag är inte rädd för fett längre. Fett gör mig mätt. Och det är det jag kännerär den stora uutmaningen, fortfarande. Folk är fortfarande rädda för fett ävwn om det äter lchf. Jag var också det för ett år sedan. Nu vet jag bättre. Jag rekommenderar verkligen alla att läsa boken Matrevolutionen om ni inte gjort det redan. Det är presenteras alla studier, all fakta. Allt man behöver veta för ett hälsosammare liv. Att det inte finns någon orsak till att vara rädd för fett, varken kött eller bearnaisesås.

Svara
Åse 20 februari, 2013 - 23:30

Sanning med modifikation. Jag håller mig mer mätt på protein än ökat fett (men sen å andra sidan får jag ju i mig mkt fett utöver proteinet) Och jag är den minst fettskrämda;) däremot har jag provat alla möjliga kombinationer och då står det klart: naturligt fett i livsmedel och ökat protein för mig är melodin. Jag triggas på för mkt fett, det höjer tyvärr mina signalsubstanser likt kolhydrater. Det är ju det fantastiska i kråksången: vi är alla olika, men fett är inte svaret på allt. Det är kunskap om sin egen kropp.
Men rädda för fett ska vi absolut inte vara!!

Svara
Åse 20 februari, 2013 - 23:34

Ps: det går alldeles utmärkt att överräta fett. Vi har naturliga signaler som stoppar det men dessa är oftast satt ur spel hos tidigare matmissbrukare. Kommer fettöverrätandet skada oss? Nej. Kommer kolhydratöverrätande skada oss? Ja.

Svara
Chatrine 20 februari, 2013 - 21:52

Jag äter inte enligt lchf men jobbar med kost och träning. Jag förstår hur det kan bli såna enorma missuppfattningar. Din kost är super, fräsch och sansad i fettintag. Du väljer rena fina råvaror och håller koll på portionernas storlek. Din kost är helt klart en du ska vara stolt över.
Däremot finns det ett läger i lchf där de sätter fokus på fett rakt av, lite som lchf var i början innan folk hade lärt sig mer. De väljer en kost utan att sätta sig in i hur kroppen fungerar och så fortsätter de med ung samma mat som tidigare dvs stora stekta köttbitar, bacon. De tar bort potatis och sk farliga rotsaker och ersätter dem med litervis av bearnaisås från pulver eller majonäs på tub. Det är ofta män som överätit i många år så de får i sig enorma mängder mat och då också kalorier.
Jag är övertygad om att den formen av lchf inte är nyttigt för någon, jag är säker på att de kommer få allvarliga sjukdomar av sin kost. Jag är precis lika övertygad om att dina värden och andra som äter den utvecklade formen av lchf mår super och kommer fortsätta göra det även i framtiden.
Fortsätt vara en god förebild och att bjuda på fantastiska recept. Tack!

Svara
Åse 20 februari, 2013 - 21:55

Håller med till 100%! Den ”gamla” LCHF har många brister. Finns absolut många kolhydratfobier som överäter fett och tror på dess överförträfflighet! Men man glömmer många saker som vitaminer och mineraler i våra grönsaker. Och jag tror att många med grava ätstörningar medicinerar genom att vara höga på ketoner. Jag var tvungen på att släppa min fobi mot kolhydrater för att bli helt fri från mina ätstörningar.

Svara
Chatrine 20 februari, 2013 - 23:37

Jag tror att du skulle göra många en tjänst om du marknadsförde ett nytt namn. (Paulun var ju inne lite på det spåret med sin lchq). Som det är nu skrivs det om lchf som om det är en och samma lära och då förstår jag verkligen varför de som äter som du blir upprörda när det skrivs om risker och faror.
Samtidigt kan jag bli provocerad av såna som förespråkar lchf som den kost där man äter ren mat… när jag ser folk med tallriken full av pulversås och bacon 😉

Svara
Åse 20 februari, 2013 - 23:49

Jag använder oftast lågkolhydratkost med naturliga fetter.
De som äter pulverbea bör vara i kraftig minoritet då LCHFs definition är oprocessad mat med lite tillsatser 🙂 så det är ju inte riktigt LCHFs fel att en del missuppfattat;) personligen tycker jag generellt att lchf anhängare är otroligt petiga med tillsatser, härdade fetter, så jag har faktiskt aldrig stött på ngn som använder pulverbea?!?

Svara
Åse 20 februari, 2013 - 23:50

PS att media felvinklar är oftast pga okunskap och för att väcka rubriker. 1 av 6 i Sverige äter lchf och de flesta vet mkt väl vad lchf står för: naturlig mat, mao inte pulverbea hihi

Svara
Fredrik Kornberg 22 februari, 2013 - 06:07

Njae. bearnaise av pulver åt man på 70-80 talet, det tror jag få köper i dag, i alla fall inte LCHF `are. Likaså majonnäs tror jag dom flesta lärt sig hur lätt och gott det är att göra själv.

Svara
Chatrine 22 februari, 2013 - 08:12

Önskar att du hade rätt Fredrik men har senaste mån pratat med fler än 5 som är kvar i ’gamla’ skolans lchf 🙁

Svara
Lina 20 februari, 2013 - 21:32

Skrev samma på min sida i går efter att ha läst artikeln på aftonbladet. Det är ju skillnad på fett och fett, och visst äter jag kött men inte mer än innan jag övergick till lchf så jag fattar inte heller riktig vad de vill ha sagt med det…

Svara
Maria Jallow 20 februari, 2013 - 21:30

Det kanske är dags att våga vägra kvällspressen?

Svara
Ulrika Persson 20 februari, 2013 - 20:45

Hej Åse!
Håller med dig. Antar att det är mer socialt accepterat att fika bullar och kakor till mellanmål än att äta enligt LCHF. Det är såååå provocerande att se någon annan äta bra mat så att man bara måste få häva ur sig hur hemskt det är. Livsfarligt till och med. Varför är det ok? Kan man inte bara få göra som man själv tycker känns rätt utan att måste man alltid försvara sitt val?
Du gör ett bra jobb!
Ulrika

Svara
Maud 20 februari, 2013 - 20:37

Min LCHF är oxå som din;) älskar fisk! Mkt ägg…o keso;)
Överdriver absolut inte fettet! Jag känner mig jättenöjd med min kost o lugn!
Har ätit LCHF i 2,5 år förutom en dipp i somras o då mådde jag inget bra alls!
Kramar

Svara
Malin Henriksson 20 februari, 2013 - 19:42

Helt rätt Åse!
Jag äter som dig tror jag. Det funkar för mig och det är huvudsaken plus att min mage mår så himla bra. Att jag gått ner så mycket gör ju inget 🙂
Det är okunskapen som talar!
Stå på dig bara Åse! Du har flera tusen beundrare som står bakom dig, om du skulle känna dig träffad!
Stor kram till världens bästa inspirationskälla 🙂

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.