Skriv ut

Min godaste janssons frestelse

  • Författare: Åse
  • Portioner: 12-14 1x

Scale

Ingredienser

500 g fast potatis
500 g kålrabbi
2 stora  gula lökar
2 st Grebbestads ansjovis a 125 gram
2 dl creme fraiche
1 dl naturell färskost som philadelphia
1 dl vispgrädde
salt, peppar
mandelmjöl eller ströbröd
tunna skivor smör


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala kålrabbin och potatisen, strimla i 7-8 mm stavar. Koka kålrabbin i lättsaltat vatten i ca 7 minuter. Ta upp sedan och låt ånga av ordentligt. Blanda kålrabbi och potatis.
Skala och skiva löken tunt och stek mjuk i smör. Löken ska inte få färg.
Varva sedan kål/potatis, lök och ansjovis i en smord gratängform. Kål/potatis i botten och överst.
Blanda grädde, creme fraiche, färskost och spadet från burkarna ansjovis. Salta och peppra enligt smak, tänk på att ansjovisen är salt.
Häll över gratängen.
Strö mandelmjöl eller ströbröd över och hyvla tunna skivor smör över.
Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 1 timme, lägg över aluminiumfolie och sänk värmen till 175 gr och låt stå inne i 20-30 min till.


Notering

Per portion (ca 120 g): 193 kcal, 4.1 g protein, 12 g kolhydrater, 14.2  fett