Lime- och Jordgubbscheesecake Glutenfri Low Carb

av Åse

En riktigt smarrig Cheesecake, perfekt till Midsommar och sommarens kalas!
31052015-012A1329
Skriv ut

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Lime- och Jordgubbscheesecake Glutenfri Low Carb


  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

Botten

  • 3,5 dl mandelmjöl
  • 60 gram smör
  • 1 msk psylliumfröskal
  • valfri sötning motsvarande sötman från 1,5 msk socker
  • 1 krm salt
  • 2 äggulor
  • 2 msk grädde
  • 1 tsk vaniljessens eller vaniljpulver

Fyllningen

  • 5 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 400 g philadelphiaost
  • 2 dl creme fraiche
  • valfri sötning motsvarande sötman från 1,5 dl socker
  • 1 tsk eko vaniljextrakt
  • 100 g jordgubbar
  • 1 lime, saften

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 °C.
  2. I en matberedare med knivar, blanda mandelmjöl med smör och lägg sedan i övriga ingredienser och kör tills du fått en deg. Tryck ut i botten på en smord pajform, gärna en med löstagbar botten.
  3. Grädda pajskalet i 10 minuter. Låt sedan svalna.
  4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
  5. Dela äggen. Vispa gulorna pösigt med sötningen och vaniljextrakt. Tillsätt philadelphiaost och creme fraiche och vispa ytterligare lite till. Värm jordgubbarna och mixa dem släta.
  6. Värm limesaften. Stäng av plattan, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt jordgubbspurén svalna något.
  7. Rör ner gelatinet i cheesecakesmeten.
  8. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Rör ner jordgubbspurén försiktigt, det ska inte blandas ordentligt utan rör lite så det blir lite marmorerat. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen i ca 6 timmar. Ta försiktigt loss formen vid servering och toppa med jordubbar vid servering.

Nutrition

  • Serving Size: 8

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

26 kommentarer

Sanne 14 mars, 2016 - 07:34

Älskar dina recept! Det blir denna och din lax- och räktårta till påsk. Bara en liten fråga. När man göra såna här tårtor så tycker jag det alltid är så svårt att veta vilken storlek på formen som receptet är mest lämpat för. Ibland har jag fått prova mig fram men det vore bra om det kanske stod i recepten vilken ungefärlig storlek i cm 🙂
Tack för alla jättefina recept!

Svara
Åse 14 mars, 2016 - 10:21

Det står oftast i alla nya recept 🙂 Kul du gillar recepten! =)

Svara
sanne 14 mars, 2016 - 11:24

Vet du storleken på denna? 🙂

Svara
Åse 14 mars, 2016 - 11:42

Säkert runt 22-24 cm, spelar inte så stor roll, bara höjden som blir lägre, högre beroende på vilken omkrets du har.

Svara
Sofia 19 juni, 2015 - 15:47

Hej!
Gjorde denna igår och åt idag. Visst skulle gelatinet vara i jordgubbspuren? För den vita fyllningen blev helt rinnig? God ändå men vad kan jag ha gjort för fel? Följde receptet till punkt o pricka. Tack för goda recept.

Svara
Åse 19 juni, 2015 - 16:08

Gelatinet ska ner i smeten! Jordgubbspurén ska röras ner i smeten.
Använde du fullfeta produkter?

Svara
Sofia 19 juni, 2015 - 16:13

Ja absolut. Behöver det inte vara gelatin i det vita med då? Kanske vispade det fyllningen för länge?

Svara
Åse 20 juni, 2015 - 10:06

Sofia! Jag ber om ursäkt! Jag ser att jag skrivit klantigt! Gelatinet ska ner i smeten!
Vad tråkigt att kakan inte blev bra 🙁

Svara
sanna 8 juni, 2015 - 17:02

Hej!
”Värm jordgubbarna”, betyder det ”värme frusna jordgubbar” eller att man ska värma färska gubbar?

Svara
Åse 8 juni, 2015 - 17:11

Det betyder att man ska värma jordgubbar;) spelar ingen roll om de är frusna eller färska.

Svara
Lena A 3 juni, 2015 - 08:56

Tack för en bra blogg! Trenden att äta glutenfritt växer och folk som slutar äta gluten och ibland även mejeriprodukter mår i regel mycket bättre. För ca 2 år sedan sökte jag på nätet för min fibromyalgi, ledvärk och min mage som krånglat så länge jag minns och hittade en blogg som relaterade till mina besvär, och där fanns även böcker av Michael Håkansson som heter ”gluten och mjölk-källan till moderna sjukdomar” och handlade om gluten. Jag köpte dessa (kan verkligen rekommendera dem) och efter att läst dem slutade jag med först gluten och sen mejeriprodukter och idag mår jag toppen och orkar träna längre pass. Här är en länk till författarens blogg som är ganska välbesökt: http://gluten-celiaki.blogspot.se/

Svara
Annette 2 juni, 2015 - 10:53

Hej,
Jag är ny inom LCHF och tänkte testa det. Jag är inte överviktig, alls men känner att jag vill unna mig mer gott.
Jag undrar vad som menas med valfri sötning motsvarande sötman från 1,5 msk socker.
Vad heter produkten som jag ska användas?
Tack för en inspirerande blogg. Jag följer dig även på Instagram. (jag heter Annehem_10).
Hälsn.
Annette i Ramlösa

Svara
Åse 2 juni, 2015 - 11:08

Hej! Jag har svarat på en liknande fråga här bland kommentarerna tidigare idag, kika där =)

Svara
Josephine 2 juni, 2015 - 08:38

Vart tillsätter jag limen? Hittar inte det nånstans! 🙂 kram

Svara
Åse 2 juni, 2015 - 09:48

Uppdaterat receptet =)

Svara
Fru Nyblad 1 juni, 2015 - 22:23

Hej
Är helt rookie gällande detta 😉
Tål inte mandelmjöl, vad kan jsg använda ist?
Valfri sötma?? Vad använde du??

Svara
Åse 2 juni, 2015 - 07:36

Det är inte så enkelt att bara byta ut när man bakar glutenfri lågkolhydratkost tyvärr.
Du kan prova att ersätta enligt formeln: 1 dl mandelmjöl = 2 msk kokonötsmjöl+ 0,5 dl Pofiber + 1 msk fiberhusk
Valfri sötning, beror helt på om du använder sockerersättning eller mer naturlig sötning- jag rekommenderar inget eftersom det beror på ens mål och ens känslighet.
Jag bakar aldrig med vitt socker utan ersätter strövarianter med Ica Sötströ eller råsocker och steviadroppar. Utöver det sötar jag helst med honung.
I detta receptet har jag använt Ica Sötströ + steviadroppar

Svara
Mårtensson kök 1 juni, 2015 - 21:44

Vilket bra tips och recept på glutenfri botten till cheesecake. Vi har en ett recept på frusen citroncheesecake som vi gärna gör och bjuder på, men som vi skulle vilja göra med glutenfri botten. Denna ska vi absolut prova att använda oss av på något vis nästa gång, tack för tipset!

Svara
Åse 1 juni, 2015 - 21:45

Kul! Hoppas det smakar!

Svara
eva 1 juni, 2015 - 18:32

Är det bättre att äta glutenfri kost än ”vanlig” kost?

Svara
Sofie 1 juni, 2015 - 14:34

Hittar inga hallon i receptet, gissar att det är lime och jordgubbscheesecake? 😀

Svara
Åse 1 juni, 2015 - 15:42

Haha! Ja helt rätt! 😉 Ändrar!

Svara
Mariaros69 1 juni, 2015 - 14:28

Hej fina Åse!
Oh vilket smarrigt recept! Blir garanterat den här till midsommar, TACK.
Och TACK för din superinspirerande blogg.
Sköt om Dig <3
Kram Maria

Svara
Åse 1 juni, 2015 - 15:42

Tack maria! Kram till dig!!

Svara
Lina 1 juni, 2015 - 13:11

Hej Åse
Jag har följt dig på din blogg nu ett bra tag, och ska äntligen prova på en LCHF kost för att bli av med några envisa kilon. Jag har ingen övervikt, men min trivselvikt ligger på 5kg mindre än vad jag väger i dagsläget, så det är de där sista jobbiga kilona som ska bort innan jag känner mig nöjd.
Jag har såklart läst på en del och har tidigare ätit kring ett kostschema som min PT gjort till mig, som ser liknar tallriksmodellen. Det har tyvärr inte fungerat för mig då jag inte har blivit mätt på de små mängderna när jag tränat så mycket. Så nu hoppas jag på bättre resultat m LCHF.
MEN har ett par frågor till dig som jag hoppas du kan hjälpa mig med.
Jag tränar som sagt mycket och en del styrketräning. Jag vill alltså inte förlora någon muskelmassa och måste därför hålla ett högt proteininnehåll. Är det okej att äta lättkvarg? Jag älskar lindahls som är utan tillsatt socker och äter det eller keso dagligen, ca 250g/dag. Är det okej i en lchf kost? Känner inte riktigt att jag kan ersätta kvargen mot yoghurt eller liknande, då det är proteinet som jag vill åt. Men läste att proteinet omvandlas till glykos vilket då kan ses som långsamma kolhydrater..
Sen undrar jag om du har något bra proteinpulver som du kan rekommendera? De som jag har haft tidigare har för mycket kolhydrater i sig.
Vore SÅ tacksam om du kunde bringa lite klarhet i detta! Tack på förhand!
/Lina

Svara
Åse 1 juni, 2015 - 13:54

Hej Lina!
Lågkolhydratkost är i sig muskelbesparande (Ketos) så ligg inte föööör högt i protein, det räcker oftast med x 1.5 din vikt om du styrketränar.
Försök ligga på högst 30 gr kh per dag om du vill viktminska med LCHF, med fördel lägger du större delen av de kh på kvällen.
Proteinpulver rekommenderar jag inte, det är insulinhöjande och det räcker med BCAA före och efter träning.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.