LCHF och hälsan

19 januari, 2012

Ni vet alla att jag är för en individuell kosthållning. Vi är alla unika och har olika unika känsligheter, men jag har ju också en övertygelse i att naturlig mat är bäst för människan. Mitt fokus ligger inte på hur många kolhydrater vi ska äta, utan väljer vi livsmedel som är bra för oss så hamnar vi automatiskt ganska lågt, och gör vi oftast bra så fixar kroppen det lilla skräpet vi får i oss ibland när vi gör sämre val. Jag vill kombinera njutning, livskvalitet och hälsa!

De flesta som börjar med LCHF gör det av samma anledning som jag en gång gjorde, pga viktminskning.
Ni vet också att jag alltid säger att LCHF inte är en bantningsdiet, men viktminskning är oftast en effekt av LCHF – men är inget quickfix, däremot kan man på olika sätt optimera viktminskningen.
När jag började var jag mitt inne i min viktminskning med Viktväktarna efter mitt sista barn. Jag hade gått ner 10 kilo och hade ca 14 kilon kvar. Jag hade ju gått på lågkolhydratkost redan 2005 och gick ner snabbt i vikt då, så jag började igen för jag ville snabbt gå i mål. Jag gick då över till att äta bröd på morgonen (råg) men resterande var lågkolhydratkost fast jag använde fortfarande mellanfeta produkter (räknade både kolhydrater OCH kalorier!). Sakta men säkert vågade jag släppa både kolhydraträknande och kaloriräknande och jag såg ju att det fungerade ändå + att jag ökade på fettet till fullfeta produkter. Så var min övergång till LCHF.

Men under resans gång så har jag ju gått över på mer fokus på hälsan, jag vet vilka hälsofördelar en LCHF kost ger och det var bla detta jag tänkte prata om idag. För fortfarande får man ju höra ”Det är bättre att äta lite av allt och röra sig mer!”. För en del så fungerar detta alldeles ypperligt! Men bevisligen har 50% av svenskarna problem med kolhydrater eftersom 50% av svenskarna är överviktiga! Varför? Jo för många kan inte hantera den stora mängd kolhydrater vi får i oss genom en typisk vanlig svensk kost där vi äter bröd, pasta, ris och potatis. För många föder detta ett sug efter mer mat och mer kolhydrater! Kolhydrater är ju vårt turbobränsle, och rör vi oss lite behöver vi inte mycket kolhydrater heller.

Om du förespråkar att ”äta lite av allt” kan du göra det utan att medvetet hålla igen? Äta dig mätt och inte sluta för att pointsen eller kalorierna är slut? Utan att ha ett sug efter mer? Kan du ta en kaka och vara nöjd med det? Fungerar din mage? Ingen värk? Inget svajande blodsocker? Du är inte eftermiddagstrött? Du har en normalvikt som du inte behöver anstränga dig för att hålla? GRATTIS då fungerar ”äta lite av allt” för dig! Så här fungerar ju generellt naturligt smala människor.

Jag kan också äta lite av allt MEN jag är aldrig riktigt mätt, jag har alltid ett sug efter mer, därför passar LCHF mig bättre. Jag får äta mig mätt och nöjd. Min mättnad sitter i dubbelt så länge än på ”Tallriksmodellen” och framför allt så har jag inget sug efter kolhydrater som jag kan överäta. Människan är ju skapt till att vilja äta så mycket kolhydrater vi bara kan – för att fettlagra och garantera sitt behov av blodsocker. Men vår hjärna vet inte att det i dag finns ett överflöd av kolhydrater, så den är fortfarande inställd på att äta så mycket som möjligt av detta!
Med LCHF kost så har jag minskad risk för olika inflammatoriska besvär:

– Minskad glykemisk belastning som sänker den oxidativa stressen i kroppen. (cancer)
– Jag får en bättre kvot mellan Omega 3 och Omega 6 (som helst ska ligga på 1:1). Eftersom jag undviker spannmål (som har mkt Omega 6) eller omega 6 stinna vegetabiliska oljor (solrosolja, majsolja), margariner (becel, milda etc) eller processade saker som pulversåser, kakor, glass, etc så minskar Omega 6. Jag äter helst gräsbetesdjur som inte är pumpade med Omega 6 heller. Jag äter både Omega 3 tillskott men även mycket fet fisk som makrill, och även smör och kött från gräsbetes.
– Jag äter inte mjöl och spannmål och minskar därför gluten eller annan xenobiotika och slipper då de negativa effekterna som kan komma.
– Jag äter mer mättat fett som stärker immunförsvaret.

Jag har aldrig haft allergier, värk, magproblem men vill hellre förekomma än förekommas! Jag vill äta så att jag även i framtiden slipper magproblem, värk, problem med hjärt & kärl. Jag vill ge min kropp det bästa jag kan för att ge den alla chanser att få vara frisk. Jag vill äta bra och hälsosamt till största del och behålla en del saker som lyx och livskvalitet, och det är nog det vi alla ska sträva efter.

31 kommentarer
0

31 kommentarer

Debatt om LCHF ikväll | 19 januari, 2012 - 16:08

[…] skrev ett kanoninlägg idag som heter ”LCHF och Hälsan” Läs läs […]

Svara
Charlotte 19 januari, 2012 - 15:27

Hej,

jag undrar om man kan köpa Bakepro och Pofiber i vanlig mataffär t.ex ICA Maxi.

Om man äter lshf bröd -är det inga kolhydrater i brödet?

Svara
Åse 19 januari, 2012 - 16:14

Pofiber kan du köpa i vanlig affär men bakepro får du beställa alternativt köpa i hälsokost eller träningsbutik.
LCHF har några få kolhydrater.

Svara
Mia 19 januari, 2012 - 14:48

Så himla bra skrivet! Jag känner igen mig i det där med att fortsätta räkna kalorier och först gå över till mellanfeta produkter, så gjorde jag med för jag vågade inte riktigt! Men nu har jag börjat släppa det och känner mig viktstabil, så härligt! Jag blev ofta innan väldigt ”kompensationshungrig” om jag ätit lite eller dåligt nån dag, nu känner jag nästan aldrig det, för min kropp vet att den får ordentlig mat regelbundet! Dessutom påpekade min mamma att min huvudvärk, som jag i princip hade dagligen innan är typ helt borta, detta är ju helt fantastiskt! Med risk för att bli tjatig, tack igen för en superblogg, med massor av härlig inspiration ! Kikar in här dagligen och tycker du skriver jättebra :)!!

Svara
Kajsa 19 januari, 2012 - 14:33

Hej! Jag har en fråga, jag har ätit lchf nu i 3 veckors tid (visst fuskat någon gång, men knappt märkbart) men jag går iner ner i vikt!? Är det inte det som är meningen? Jag fattar inte vad jag gör för fel. Äter INGA kolhydrater alls.

MVH

Svara
Åse 19 januari, 2012 - 16:15

Hej! Om du inte äter några kolhydrater alls, dvs mejeri, grönsaker etc så kan det vara problemet. Men LCHF kan ta flera månader på sig.

Svara
Åsa 19 januari, 2012 - 14:30

Jättebra skrivet! Som de flesta andra så började jag äta LCHF för att tappa kilon och nu när jag har gjort det fortsätter jag för att jag mår så bra av det, och äter så god mat. För första gången i mitt ”viktmedvetna liv” äter jag mat som jag tycker om men som jag bara kunde drömma om när jag gick på lågfettkost, och går ner i vikt! Ironiskt eller hur?!:-)

Svara
Ullis 19 januari, 2012 - 14:24

Superbra inlägg. 🙂 Jag kan inte äta ”lite av allt”. Är så trött på folk som tjatar detta mantra. 🙁

Svara
åza 19 januari, 2012 - 13:10

jag har funderat över en sak som du kanske vet….får man i sig tillräckligt med C vitamin när man inte äter frukt?? det behövs ju för att ta upp järn …tack för att du inspirerar mig 🙂

Svara
Åse 19 januari, 2012 - 13:20

Absolut, paprika, persilja, broccoli, grönkål tex innehåller massor av C-vitamin, mer än tex frukt.

Svara
Annika 19 januari, 2012 - 12:44

Om du förespråkar att ”äta lite av allt” kan du göra det utan att medvetet hålla igen? Äta dig mätt och inte sluta för att pointsen eller kalorierna är slut? Utan att ha ett sug efter mer? Kan du ta en kaka och vara nöjd med det? Fungerar din mage? Ingen värk? Inget svajande blodsocker? Du är inte eftermiddagstrött? Du har en normalvikt som du inte behöver anstränga dig för att hålla? GRATTIS då fungerar ”äta lite av allt” för dig! Så här fungerar ju generellt naturligt smala människor!

——————————————————-

Efter att ha läst detta blev jag faktiskt glad. Just nu verkar det då vara som jag är en naturlig smal människa!? 😀

WOW!

Svara
Åse 19 januari, 2012 - 12:53

Men du äter inte lite av allt gumman 😉 Du håller nere på väldigt mkt som andra som ”äter lite av allt” äter.

Svara
Caroline 19 januari, 2012 - 12:35

True story!

Svara
Anita 19 januari, 2012 - 12:33

Du är helt underbar som författare, Åse. å himla bra skrivit.:-) Nu väntar mina underbara rester sedan igår. LCHF Pastan med köttfärsåsen. Mums! Ha en trevlig fortsatt dag. Här är mulet känns som om snö hänger i luften.

Svara
1 2

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.