LCHF Lussekatter

18 november, 2013

I dag provade jag att göra lussekatter utan mjöl, använde mitt kanelbullerecept som grund och ändrade bara lite i mjölsammansättningen.
Jag tyckte de blev goda!
Vetedeg blir ju mycket smidigare, det går inte att komma ifrån.
8-10 stycken
4 ekologiska ägg
Sötning med sötma motsvarande 5 msk socker
100 gram rumstempererat smör
1 dl grädde eller mjölk


1 dl mandelmjöl
1/2 dl pofiber
3/4 dl kokosmjöl (aman prana)
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
0,5 gram saffran
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg saffranet i lite mörk rom eller i 1 msk vatten under 20-30 minuter innan för fin färg på brödet.
Vispa ägg och sötning fluffigt. Blanda de torra ingredienserna

Vispa ner smöret, grädden och saffranet och till slut de torra ingredienserna. Låt svälla i ca 10 minuter innan du formar lussekatter. Om degen är för lös blanda ner lite mer kokosmjöl!
Pensla med äggvita och tryck eventuellt ner russin i katterna. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
IMG_4553

IMG_4554

IMG_4556

IMG_4561

IMG_4565

IMG_4571

77 kommentarer
1

77 kommentarer

Cecilia 24 november, 2017 - 21:07

Åse, jag ör helt nybörjare med allt detta Lchf, har dock tappat 2 kg på en vecka så något rätt gör jag och bättre mår jag! Men jag ska baka dina lussekatter och undrar vad du menar med: ”Sötning med sötma motsvarande 5 msk socker”
Vad ska jag använda och hur mycket?!
Så tacksam för svar. Ska baka på måndag!
Tack för din sida och fanstastiska vägledning och varistion!

Svara
Åse 25 november, 2017 - 07:18

Hej Cecilia! Grattis till ett bättre mående!
Du kan tex använda Ica sötströ som har samma sötma som vanligt socker, det är det jag menar med sötning med sötma motsvarande 5 msk socker att 5 msk är referensen. Vissa sötningsmedel är tex 60% sött som socker, då måste man ha mer sötning än 5 msk 🙂

Svara
Nicolina 13 december, 2016 - 16:46

Supergoda lussebullar! Första gången jag kan fika med gott samvete. Ska bli spännande att se hur mitt blodsocker påverkas 🙂 //typ 1 diabetiker

Svara
Sandra 26 november, 2016 - 21:02

Ska smöret vara smällt i dessa lussekatter? Tyckte det blev klumpigt, stod endast rumstempererat…
Vanligtvis brukar smöret vara smällt när man bakar. Tacksam för svar!

Svara
Elisabeth 3 december, 2016 - 18:32

Jag körde med mjukt rumstempererad smör och det funkade bra. Gott recept!
Jag gör bollar av degen och lägger dom i smord muffins plåt. Sen trycker jag ned en ”klutt” med finriven mandelmassa blandat med lite smör i mitten. Sen trycker jag ned några russin också. Och när jag penslat dom med ägg strör jag på lite flagad mandel på toppen.
Ser riktigt lyxiga ut då.
Lycka till!

Svara
Daniela 16 december, 2015 - 21:36

Testade det här receptet idag och dom blev supergoda!! Jag råkade ha i dubbla mängden grädde i smeten (halverade allt men glömde med grädden :P) så dom blev lite kladdigare än vad dom förmodligen skulle varit, men fortfarande så otroligt bra! Äntligen ett recept utan vanligt mjöl som går hem hos alla 😀
Har testat flera utav dina recept senaste dagarna och är väldigt tacksam för att jag trillade in på din sida, Tack och fortsätt inspirera!
/Daniela

Svara
Camilla 24 december, 2014 - 12:49

Riktigt bra recept Åse, tack så mycket! Jag provade att göra en variation för de som inte tåler mandel. Istället för mandelmjöl ersätte jag med samma mängd kokosmjöl. Som sötning använde jag honung. Sedan använde jag polenta istället för pofiber, samma mängd som receptet. Jag lade dessutom till 1, 5 dl grekisk yoghurt (laktosfri) och 1 dl kokosmjöl och en matsked ekologiskt vaniljpulver ( OBS, inte vaniljsocker). Degen blev väldigt smidig och lätt att forma, lussekatterna blev riktigt saftiga och goda. Dessa uppskattades mycket av släkten. Tack Åse, nu kan vi som inte vill ha gluten njuta av goda lussekatter

Svara
Åse 25 december, 2014 - 10:17

Vad kul att höra! Tack för att du delar med dig!

Svara
Annia 7 december, 2014 - 19:50

För den som tvekar: testa! Jag var superskeptisk när jag bakade ut dessa (smöret hade inte riktigt fördelat sig i degen så den låg i små klumpar). Det var liiite knivigt att baka ut dem, men jag ville inte tillsätta allt för mycket kokosmjöl utan tog mig maket att baka ut dem trots lite kladdig deg. Ett tips är att fukta händerna lätt med kallt vatten och rulla degen mellan händerna. Lägg sedan ner dem i form som lussekatt. När jag och min man tog första tuggan i dem så blev vi helt lyriska! Helt fantastiska Åse! De här kommer vi baka året runt med olika kryddning. Tack!

Svara
Heidi 13 november, 2014 - 09:21

Finns förra årets recept kvar någon stans? Jag älskade de receptet på lussebullar!

Svara
Åse 13 november, 2014 - 10:20

Hej! Detta är förra årets! Jag uppdaterade det senast den 22/11 förra året. Har inte gjort några förändringar sedan dess.

Svara
Heidi 13 november, 2014 - 10:54

Hur var receptet innan uppdateringen 22/11 ?

Svara
Åse 13 november, 2014 - 10:55

Det var lite mer pofiber som gjorde dem torra. Inlägget gjordes fem dagar tidigare den 18:e så misstänker att du inte ens hann laga det under de fem dagarna?

Svara
Åse 13 november, 2014 - 11:02

Kollade nu och du har lagt en kommentar den 25/11 att du lagat bullarna så du har tillagat det efter det receptet som finns nu som uppdaterade den 22/11.

Svara
Heidi 13 november, 2014 - 11:05

Tack snälla för din tid! <3

Jessica 2 november, 2014 - 22:52

Jag undrar också om det går bra att dubbla receptet?

Svara
Jessica 2 november, 2014 - 22:44

Går det bra att frysa lussekatterna??
Sugen på att baka redan nu, men känns lättare att motivera om man frysa in de flesta i väntan på december;)

Svara
Åse 3 november, 2014 - 08:14

Ja de går att frysa och dubbla receptet.

Svara
ingrid 27 oktober, 2014 - 10:29

ser fram emot julbak å letar ivrigt bland dina recept …bakar inte så ofta …har du testat att vispa uppgrädden å röra ner den i smeten ….tänkte att de kanske blir fluffigare liksom …du har kanske testat å de blev en miss eller hitt ???
bakade helg frallorna …gott gott ..men min hjärna är nog allt lite fundersam varför den inte fick en sockerkick ha ha
mvh Ingrid

Svara
1 2 3 4 5

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.