Skriv ut

Laxgratäng med krämig kräftsås

  • Författare: åse falkman fredrikson

Scale

Ingredienser

  • 6 portionsbitar laxfilé
  • 2 stora morötter
  • 1 liten gul lök
  • 400 g Kavli kräftost
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl grädde
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 msk skaldjursfond alt 1 fiskbuljongtärningar
  • 1 dl vitt vin
  • 1 burk kräftstjärtar i lake ca 170 g
  • ev. pyttelite redningsmix
  • 1 knippe hackad dill
  • salt, peppar, cayennepeppar
  • smör att steka i

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 gr.
  2. Lägg laxfiléerna i en ugnsform och salta och peppra.
  3. Riv morötterna och finhacka löken.
  4. Fräs morötterna och löken i lite smör.
  5. Rör ner grädde, creme fraichen och mjukosten. Rör sedan ner fond/buljong, vitt vin, tomatpuré och grovhackade kräftstjärtar. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar, det ska vara lite sting i den!
  6. Häll över laxen och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter.
  7. Servera gärna med rotfruktsgratäng och en god sallad!
  8. Jag toppade även med lite skalade räkor!


Näringsinnehåll

  • Portioner: 6