HAPPY FRIDAY darlings!

Åh jag är på bästa, bästa, bästa fredagshumöret!
Barn som vaknat på gott humör och snabbt gjort sig i ordning för att cykla till skolan, pussar & kramar, solen som lyser och 26 grader väntar, ingen stress i kroppen, nytt kontor = ordning och reda, MCT kaffe i handen, träningsvärk i kroppen – japps, typ så! =)
I dag gäller det att hålla sig borta från stan – STUDENT! Det är redan kaos i denna stad just nu eftersom det är massiva vägarbeten överallt just nu. PHEW! Jag har lite ärenden att göra på Väla istället nu inför resan.

Över till receptet!

Alltså – hörrni! Detta är såååååå gott!! Riktig sommarmat och perfekt till midsommarbordet eller alla andra sommarkalas!

laxpaj

Frukost i morse! YUM!!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Lax- och Sparrispaj med Romsås


  • Författare: Åse
  • Portioner: 8

Beskrivning

En underbar glutenfri lågkolhydratpaj med lax, sparris och krämig ost!
Wasabipastan ger en god smak, kan uteslutas eller ersättas med pepparrot.


Ingredienser

Pajdeg: 

  • 6 dl mandelmjöl
  • 1 dl skalade sesamfrön
  • 2 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
  • 1,5 tsk salt
  • 60 g smör
  • 2 ägg

Fyllning:

  • 15 cm purjolök
  • 250 g sparris (1 knippe)
  • 250 g kallrökt lax
  • 75 g naturell färskost
  • 3 dl creme fraiche
  • 3 ägg
  • 150 g västerbottensost (eller annan lagrad ost)
  • 1 msk wasabipasta (kan uteslutas)
  • salt, peppar

Romsås:

  • 1 dl creme fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2-3 msk röd stenbitsrom
    salt, svartpeppar

Instruktioner

Börja med pajdegen: Mixa sesamfrön till mjöl i blender/mixer (OBS! Viktigt, annars håller degen ihop sämre) och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i 22 cm pajform eller springform och nagga botten med gaffel.
Grädda skalet i 175 gr i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj värmen till 200 gr.
Strimla purjon och lägg i skalet. Skär av det allra nedersta på sparrisen och skär sedan av toppen + lite extra för garnering. Resten skärs i mindre bitar och blandas med purjon. Tryck ner laxskivorna och klicka på färskost ovanpå.
Rör ihop ingredienserna till äggstanningen och häll över grönsakerna och laxen. Vik aluminiumfolie över pajkanten så bränns den inte. Grädda i ca 35-40 minuter tills äggstanningen känns klar när man känner på pajen.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

19 kommentarer

Glenys 4 november, 2018 - 00:47

Gud vilken god paj! Den är farlig. Jag kan inte få nog av den, speciellt med den goda romsåsen till! Tack så mycket för receptet!

Svara
Åse 4 november, 2018 - 20:34

Härligt att höra! =) Kul det smakade! 🌟🌸

Svara
Lusi 12 juni, 2023 - 21:53

Hej Åsa
Jag vill byta ut mandelmjölet och sesam då jag har en allergiker i familjen. Vilken sort mjöl kan jag använda ist?
Glad sommar och tack för alla goda recept kram

Svara
Åse 13 juni, 2023 - 11:38

Hej! Jag kan tyvärr inte rekommendera något annan mjöl som jag inte själv provat, då r det bättre tt du hittar något annat recept på just pajskal som passar era preferenser, du kan ju ha fyllningen ändå.

Svara
Anita 9 juni, 2018 - 10:18

Så gott det låter måste prova.
Ellos har vekligen fin rea hitta en hel del .

Svara
Karin 8 juni, 2018 - 23:24

Gör ett nytt försök det förra inläget kom aldrig in
Så fina sommar skor.
Så skönt med sommar

Vad menar du med underhållstränar i sommar.
Kan du förklara hur du tänker och vad du gör för träning.

Gott med enklare mat på sommaren.

Trevlig helg.

Svara
Åse 9 juni, 2018 - 10:04

Hej Karin, nej din förra kommentar såg jag. Har inte hunnit svara.

Underhållsträna: Träna för att underhålla formen. Styrketräning och högintensiv träning, tex intervaller på löpbandet.
Till hösten är målet att öka muskelmassan.

Trevlig helg!

Svara
ÅsaS 8 juni, 2018 - 19:52

Trött som jag vet inte vad idag, men känner mig glad och tacksam ändå. Vet ju vad tröttheten beror på och nu står ledig helg framför mig. Sonen hade avslutningsmiddag igår och skulle hämtas hem vid midnatt, och själv skulle jag upp kl 5… Och så jobb i 12 timmar på det..
Helgen kommer tillbringas till stor del med föräldrarna, som ska ha skjuts till och från stugan (vilken finns på min insta 😉). Och så är det nedräkning till semestern som börjar om en vecka. 😊 Såå skönt och välbehövligt!
Fortsätt njut fredagen och helgen, för det ska jag!
Kram 💕

Svara
Carina 8 juni, 2018 - 16:00

Åh, så gott och läckert, måste testas

Svara
Lusi 12 juni, 2023 - 21:51

Hej Åsa
Jag vill byta ut mandelmjölet då jag har en allergiker i familjen. Vilken sort mjöl kan jag använda ist?
Glad sommar och tack för alla goda recept kram

Svara
Karin 8 juni, 2018 - 14:44

Fina sommarskor

Så gott med enkel sommar mat.Nu blev jag lite nyfiken på vad du menar
med underhållsträna i sommar berätta gärna mer.
Trevlig helg.

Svara
Annica 8 juni, 2018 - 13:09

Mmm ser god ut, ska prova receptet i helgen! Ha en fin helg

Svara
Lotta 8 juni, 2018 - 12:40

Jag och min familj var oxå på Ven i onsdags. Jag har bott i Skåne hela mitt vuxna liv och nog sagt varje år ”denna sommar MÅSTE jag åka till Ven” men har trots det aldrig blivit av. Vilket ställe!! Tandemcykel till pappa och äldsta barn och ”påhängscykel” till den lille gjorde detta till en spännande och helt fantastisk utflykt. Ven är bara helt magiskt!! Tack för en toppenblogg (har läst den i flera år men är dålig på att kommentera. Får bli bättring!)

Svara
Åse 8 juni, 2018 - 12:42

Åh vad roligt att du också var där! =) Visst är det magiskt fint där!
Jag har också sagt i flera år att jag ska dit (igen) men det har aldrig blivit av! Nu funderar vi att hyra en stuga med grannarna i sommar!
Kul att du gillar bloggen och slängde iväg en liten kommentar! Det uppskattas! 💖

Svara
Lotta 8 juni, 2018 - 12:45

Tack! Inser nu att min kommentar hamnade under fel inlägg 😂. Ja ja, ha en fin fredag. Här bli det beachen i Lomma i em 😃☀️

Svara
Åse 8 juni, 2018 - 12:52

Haha ingen fara ;))

Åh så härligt! NJUT!!

Svara
Laila 8 juni, 2018 - 11:59

Ser otroligt gott ut – älskar paj!
Vad har du för diameter på din form, din paj blev så hög och fin 😊
Önskar er en härlig helg!
//Laila 🌸

Svara
Åse 8 juni, 2018 - 12:00

Hej! Det står i receptkortet =) 22 cm. Ha en fin fredag! 🌸🎈

Svara
Laila 8 juni, 2018 - 12:54

Visst gör det det! Sorry!! 🙈 Får skylla på att det är fredag! 😋

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.