Krämig, sagolik kräftsoppa

av Åse

Denna kräftsoppan har jag skrivit om tidigare och jag vet att många av er provat den för den är väldigt populär och man hittar den verkligen överallt på nätet.
Har ni inte provat den och tycker om/tåler skaldjur så måste ni! Alla mina gäster tar alltid om minst 1 gång när jag serverar den som förrätt 😉
Den fanns med i en dagstidning för några år sedan, kvinnan bakom receptet var en gammal kokerska och hon brukade laga denna i ”ett soppkök för pensionärer” som träffades varje torsdag. Lite historia bakom den goooooda kräftsoppan som är så enkel så enkel men så god så god!
Jag har den ofta som förrätt, med påtagligt mkt cayennepeppar i men många ggr som huvudmål, som ikväll med hemmabakad rustik vitlöksbaguette!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig, sagolik kräftsoppa


  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

4 portioner (6 om det är förrätt)

400 g Kavli kräftost
2 dl creme fraiche
1 burk kräftstjärtar
2 stora morötter
Redning: 100 g naturell färskost
3 msk skaldjursfond alt 2 fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
1 knippe dill


Instruktioner

Grovriv morötterna och låt dem fräsa i smör och mjöl i stor kastrull.
Späd med vatten, fond/buljong och cayennepeppar efter smak (det ska vara lite sting i den!) och låt koka upp en stund på medelvärme.
Lägg sedan i mjukost och fraiche och låt småputtra ännu en stund, här brukar jag köra med stavmixern i soppan för jag vill ha den relativt slät.
Stäng av plattan och lägg i hackad dill och grovhackade kräftstjärtar. Servera som den är eller med en bit baguette!

IMG_7947

Grova baguetter
4 st

25 g jäst
6 dl ljummet vatten
3 msk honung eller sirap
2 tsk salt
1 dl vetekli
1 dl grahamsmjöl
2,5 dl  fiberhavregryn
ca 12-13 dl vetemjöl

Rör ut jästen med vattnet och salt, häll i honungen/sirapen och rör om.
Blanda ner övriga ingredienser och tillsätt mjöl tills degen känns smidig. Låt jäsa i drygt 1 timme under bakduk.
Häll över degen på ordentligt mjölat bakbord, men knåda inte! Dela den i fyra delar och dra ut till avlånga baguetter. Lägg på oljad plåt. Grädda 10 min i 250 grader, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 10 min.

 

IMG_7945

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

39 kommentarer

Kräftlax i skaldjurssås - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 15 maj, 2019 - 08:45

[…] Såsen var i princip den gamla klassikern kräftsoppan […]

Svara
2 goda sopprecept: Maletköttsoppa & kräftsoppa (och tips på hur du får soppan mera mättande) 8 mars, 2018 - 11:40

[…] på kräftsoppan hittade jag här. Ett recept du måste […]

Svara
Marie Lundqvist 31 december, 2016 - 12:31

Sagolik soppa som får agera både vardagsrätt och nyårsförrätt.
Idag blir den som sagt förrätt. Tack för du delar med dig av olika recept.
Ha en fin nyårsafton 2016

Svara
Åse 31 december, 2016 - 14:08

Gott slut Marie! Håller med, soppan är underbar! =)

Svara
Bästa skaldjurssoppan  | 10 januari, 2016 - 15:47

[…] kräftostsoppa med surdegsbröd och lite extra mys med ett glas vitt vin till. Här kommer Receptet detta från en av mina favoritbloggar […]

Svara
Laxgratäng med krämig kräftsås - 56kilo - Inspiration, Recept och Livets goda! 22 december, 2015 - 14:01

[…] någon tid att göra! Det kan vara min absoluta favorit när det kommer till fisk! Grunden är den sagolika kräftsoppan som jag har här. Och så serverade jag min goda rotfruktsgratäng […]

Svara
Stina 18 september, 2014 - 19:42

Hej
Tänkte göra denna soppa ikväll men det står att morötterna ska fräsas i mjöl men mjöl står inte i receptet och jag äter ju inte det. Är det en viktig ingrediens eller vad annat ska jag ta?

Vänligen
Stina

Svara
Åse 19 september, 2014 - 14:54

Du kan bara utesluta det men du får ev reda med annat som färskost.

Svara
Inga 10 februari, 2012 - 03:26

Googlade på kräftsoppa och fastnade här! Verkar finnas massor med gott som jag ska titta igenom. 😉

Tror du att det blir fel/dåligt om man mixar även kräftorna?

Svara
Åse 10 februari, 2012 - 11:08

Hej och välkommen hit! Det kan kanske fungera, jag tycker det blir matigare med hela kräftor dock – men prova och se!

Svara
Kräftsoppa | Pain is temporary | ShapeMeUp! 1 december, 2011 - 14:52

[…] är så förbannat nöjd. Gjorde kräftsoppa och det blev inte bara lite gott, det blev […]

Svara
Ingen ork alls | …Lite av varje | ShapeMeUp! 22 november, 2011 - 20:47

[…] iaf gjort nåt vettigt efter jag åkte från jobbet, provade att laga ett recept på Kräftsoppa som jag hittade på 56kilo.se till det Ostfrallor som (det receptet också från 56kilo). Jäklar […]

Svara
Catrin 17 november, 2011 - 22:21

Intressant att Kavli kräftost inte innehåller mer kolhydrater än så!

Svara
Den underbara kräftsoppa 17 november, 2011 - 21:24

[…] dag har jag varit såååå frusen så det var ganska självklart med en varm, kryddig soppa i kväll! Så gott!! Har ni inte gjort den så gör det!! Räknade för skojs skull ut kolhydratvärdet […]

Svara
Mariah 18 maj, 2010 - 09:49

Det här hade ju varit ett hett tips om vi fått förrätt på matstafetten men nu blev vi tilldelade efterrätt så jag får suga på karamellen ett tag till.

En god efterrätt med god sprit till.
Chokladbrowniefudgecheesecake + två olika likörer?
Några tips på goda likörer som passar till efterrätt och en kopp kaffe?

Har ni provat matstafett någon gång?
Det verkar ju vara poppis över hela Sverige.

Kram Mariah.

Svara
Ellinor 17 maj, 2010 - 15:29

Hej Sötisnos 🙂

Jag har öppnat en Anonymblogg pga att jag kände att jag vill skriva öppet men det behöver inte vara personligt. Mina föräldrar och vänner är ju inne på min blogg och det kan vara lite jobbigt när man inte är så ”duktig”. Min pappa trycker alltid ner hur jag växlar mellan metoder m.m. och nu har jag gjort det igen … det blev för mycket av det goda med fria tyglar (+2kg på en helg) och för mycket vägande med kalorier så jag är back to propoints 😉 Men jag vill att du ska ha min nya adress :)På VV Forumet är det jag som är Anonym Bloggerska he he Kanske lite löjligt men jag vill göra det lite i fred från människor i det ”verkliga” livet. MIN lilla resa liksom …

http://www.minviktvaktarblogg.blogspot.com

Välkommen!!

Svara
Karin 17 maj, 2010 - 09:50

Den här soppan låter hur god som helst! och den måste ju vara low carb vänlig också så jag ska helt klart testa!

Svara
Åse 17 maj, 2010 - 10:09

absolut! ersätt vetemjölet mot naturell mjukost (tex kavli naturell) så blir den riktigt LC vänlig!

Svara
Kattis 16 maj, 2010 - 18:35

Har gjort denna soppa både som förrätt och huvudmål flera gånger och i flera år, den är ju bara så god!

Svara
Catarina 16 maj, 2010 - 17:24

Hej Åse,

Jag hittade precis hit! Tack för en SUPERBRA receptsamling med ProPoints-angivelser – den kommer att bli en ny favorit! Jag tänker nu pröva din ananasmargarita, och undrar vad du tar när det står ”Triple sec”? Jag googlade det, och det står att det är en ofärgad apelsinlikör och att Triple sec i vissa fall går att ersätta med Cointreau. Vad använder du?

Svara
Åse 16 maj, 2010 - 17:35

Hej Catarina!

Du kan använda både ”Triple Sec” (finns en flaska som heter just så på bolaget) alternativt Cointreau =) Cointreau är lite dyrare dock.

Svara
Biggan 16 maj, 2010 - 16:17

Soppan är suuuupergod. Jag har gjort den ett antal gånger och alla gillar den verkligen.

Svara
susannelotus 16 maj, 2010 - 11:51

i dag ska jag föresten prova dina fetaostbiffar med medelhavssås-LÄNGTAR!!

Svara
susannelotus 16 maj, 2010 - 11:50

mmm den där soppan är verkligen super. vet inte om du lagt ut receptet tidigare eller om jag tog det från viktorias blogg… god är den iallafall och ungarna älskar den oxå.
baguetterna ska jag göra nästa gång.
ha det bäst!

Svara
Pillan 16 maj, 2010 - 11:12

Denna måste jag definitivt prova! =)

Svara
Aika 15 maj, 2010 - 16:45

Ja den e verkligen topp 3 i min sopp-värld! Och så ska man använda handmixer och inget annat 😉 Puss och hoppas ni har det mys med sällskapet!

Svara
Anita 15 maj, 2010 - 12:51

Det här receptet måste jag prova, vi gillar soppa och skaldjur. Mums! 🙂

Svara
Lurpan 15 maj, 2010 - 12:26

Nu har jag inte varit här inne på ett tag och nu hittade jag ju massor med gott. Kräftsoppan och kycklinggrytan ska jag absolut prova, det såg supergott ut.
Tack för inspirationen.

Svara
Malin J 15 maj, 2010 - 08:28

Mmmmm ja du den är god den, det vet jag.

Svara
Johanna 14 maj, 2010 - 23:40

Den är jättegod! 🙂 Fick receptet av svärmor för några år sen, å sen dess har vi gjort den många gånger (fast vi brukar ha gröna ärtor i oxå). Perfekt bjudmat, å alla vi har bjudit den på har velat ha recepet. 😉

Svara
Kristina 14 maj, 2010 - 23:26

Tack för återigen ett inspirerande recept!:)
Trevlig helg!!

Svara
Paulina 14 maj, 2010 - 23:11

Det lät o såg jättegott ut!!!

Svara
Maria 14 maj, 2010 - 22:33

Jag gör nästan aldrig soppa, så det är väl på tiden. Den ska testas vid tillfälle. 🙂

Svara
Sara81 14 maj, 2010 - 22:16

Ja den där soppan är verkligen såååå god! Var alldeles för länge sedan jag lagade den!

Svara
Ida.O 14 maj, 2010 - 22:03

Alltså du är grym i köket 🙂 allt som du lagar ser gott och fint ut.

Svara
jennyh 14 maj, 2010 - 20:58

Den är ju uuuunderbart god =)

Svara
mallan 14 maj, 2010 - 20:20

Har ett liknande recept och det är
såååå gott!

Ska testa med dina baguetter också 🙂

Svara
Linruz 14 maj, 2010 - 19:45

MMMMM måste definitivt testas.
Hamburgerbröden blev urgoda. Ett recept som är här för att stanna definitivt.
kram kram

Svara
Tolan 14 maj, 2010 - 19:16

Men det där lät väldigt gott, blir till att prova!!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.