Kalvstek och Kyckling Sous Vide!

av Åse

Hej på er så här Sköna Söndag!
Jag fick som jag ville, lite värme och sooool! HURRA!
Åh vad vi har ätit gott i dagarna två!
Jag har fått prova KitchPros nya Sous Vide maskin i samarbete med CoolStuff! Och ni vet sedan tidigare att jag är en stoooooor fan av Sous Vide! Köttet blir alltid så gott och mört och det är ju så enkelt att tillaga!
012A5959
I fredags gjorde jag kycklingfiléer i KitchPro Epicuré Sous Vide, såååå saftiga och möra!
Kycklingfiléerna saltade och pepprades och lades i zip locks. Cirkulatorn sattes på 65 grader och de låg i Sous Viden i ca 1,5 timme.
Man behöver ingen inplastningsmaskin utan man sänker bara ner påsen tills öppningen, vattnet gör ju att all luft trycks ut! Voila!
012A7097 012A7099
Saftiga, möra kycklingfiléer!
Jag serverade med Zoodles, ugnsrostade rotfrukter (gulbetor, rotselleri och morot), oliver och en såååå god röd pestosås!
Röd Pestosås 4 port
1 finhackad gul lök
4 dl vispgrädde
0,75 dl röd pesto
2 msk kycklingfond
ev. salt och peppar
smör att fräsa i
Fräs löken i lite smör och rör sedan ner pesto, kycklingfond och grädde. Smaka av med kryddor. Låt puttra i ca 5 minuter.
 012A7104 012A7106
I går hade vi grannarna på middag och jag gjorde Kalvstek i den!
Godast blir det om kalvsteken marineras över natten! Det har jag gjort tidigare men igår hann jag inte.
Marinad:
1 dl olivolja
1 dl balsamvinäger
1/2 dl japansk soja
skalet av 1-2 citroner
1 dl grovhackad rosmarin
2 msk honung
Kalvsteken putsas på hinner och marineras i kylskåpet, ta fram och rumstempereras ca 30 min innan.
Jag satte cirulatorn på 60 grader men nästa gång tar jag 58!
i 6 timmar fick steken ligga i cirkulatorn.
012A7110 012A7111 012A7112
Kalvsteken serverade jag med klassisk hasselbackspotatis, en rödvinssås och rostad vitlökssås. MUMS!!
Jag hade dock inget rödvin i vitlökssåsen utan tog spadet från köttet istället, så god smak!
Rödvinssås:
1 finhackad scharlottenlök
3 dl rödvin
3 msk Aceto Balsamico 
3 msk oxfond
2 msk råsocker eller sockerfri sötning
Salt och peppar
Smör att blanka av med

Fräs löken i lite smör tills den blivit mjuk. Vispa ner vin, balsamvinäger, oxfond, sötning och smska av med salt och peppar. Låt reducera tills ca hälften återstår. Sila av löken eller låt den vara kvar, rör ner en klick smör för att blanka av såsen. Servera!

012A7128 012A7130 012A7146

 
Hoppas ni fått lite inspo och jag rekommenderar varmt den här Sous Vide maskinen! Jag har tidigare haft Sansaire  men föredrar nog KitchPros! Den låter mindre och jag gillar att man ser tid som förflutit och möjliget att ställa in tiden!
KRAM! ☀️
 

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

14 kommentarer

Marie 20 november, 2016 - 14:39

Bryner du steken/kycklingfiléerna efter dom varit i Sous vide?

Svara
Åse 20 november, 2016 - 14:41

Kapps det gör jag med allt kött eller kyckling. Ca 30 sek på varje sida i het panna.

Svara
Eva 21 juni, 2016 - 17:32

Hur stor/hög kastrull behövde du? Min sous-vide kom hem till mig igår och jag hade inbillat mig att 5-liters kastrulle skulle funka. Men jag är tveksam till det.

Svara
Åse 21 juni, 2016 - 17:34

Jag har en stor kastrull, 20 cm hög (ca 25 cm bred)

Svara
Eva 21 juni, 2016 - 17:43

Tack snälla för snabbt svar. Första tillagningen ska bli en flapstek till Midsommarafton. Men jag testar nog i morgon med ett par kycklingfiléer.
Tack för fantastisk inspiration och goda recept.
Glad Midsommar!!

Svara
Åse 21 juni, 2016 - 19:17

Åhhh så gott!!
kör du 6 timmar på ca 58 grader på flapsteken?

Svara
Eva 21 juni, 2016 - 20:47

Nja…har tjuvkikat på det här receptet http://www.barariktigmat.se/index.php/teknik/sous-vide/item/399-flankstek-sous-vide-och-pad-thai. Kanske jag lägger mig mellan ditt förslag och ”bara riktig mat” 8 timmar och 57 grader. (som sagt jag är ju novis på det här) Flapen är ju nästan dubbelt så tjock mot flanken. Tillbehöret blir café de paris smör gjort på brynt vispat smör. Baconlindad sparris å lite annat gott.

Madeleine 19 juni, 2016 - 20:42

Mmh ser otroligt gott ut ! Men jag undrar hur blir det när man kokar plast , har det någon effect ? Nu täcker jag på alla BPA skräckhistorier ..:-)

Svara
Åse 19 juni, 2016 - 20:48

Du kokar inte 😉 Du värmer på låg temperatur 😉

Svara
Ulrica 19 juni, 2016 - 19:57

Jag tror att jag måste investera i en sån där mackapär, jag skulle vilja få kycklingfiléerna så där perfekta :).
Så underbar bild på er!!
KRAM

Svara
Therese 19 juni, 2016 - 19:44

Var kommer klänningen från. Inköpt i år?

Svara
Åse 19 juni, 2016 - 19:47

Menar du min rosa blus? Från KappAhl, finns i butik nu.

Svara
Susann 19 juni, 2016 - 14:47

Har du testat Crock Pot och i så fall, vad tycker du!

Svara
Åse 19 juni, 2016 - 15:48

Ja jag har en kategori med Crock Pot recept också.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.