Kalljästa ljuvliga frukostfrallor

av Åse

Lördag it is kompisar!

Känns som dagen aldrig tar slut dock! Fått så mycket gjort men har så mycket kvar att göra. Vilken tur att det finns ytterligare en dag.
Som sagt vi rensar/tömmer ju sovrummet/Wic inför målning på måndag. Att 1,5 rum kan innehålla så mycket bråte!?
Nåja, nya sovrummet ska inte innehålla massa saker. Det är så otroligt skönt för själen att göra sig av med saker man inte behöver längre.

6.30 vaknade jag av ljud – när jag kvicknat till insåg jag att det var fnitter. Samtidigt så drog det så kallt!
Gick upp och Juni har ju rummet bredvid vårt sovrum, fönstret stod på VID gavel (typ halvöppet) och utanför där är ju vårt trädäck och studsmattan (som snart gjort sitt men barnen älskar den!) där på studsmattan låg två stycken 12 åringar och fnittrade i högan sky!
Påbyltade med sovsäckar, kuddar och täcken och jag var inte tillräckligt vaken för att förstå NÄR de gått ut!?
Jag somnade om och när jag gick upp 8,30 så låg de fortfarande där och sussade…

11:40 kom de uppsläntrandes! 😂
De hade sovit HELA natten där! vaknat till då vid 6.30 antagligen av ljuset! Sedan somnat om.
Juni och Alba (min kompis Rebeccas flicka) – SKRUTTISAR!
Nu har de fått upp ett tält där uppe! Så misstänker att det blir en repris i natt 😉

Nåja! Över till receptet!

Jag har haft förmånen att vara uppvuxen på hembakat bröd, hemmagjord saft och sylt och all mat lagat från grunden och jag kan lova att vi var de enda barnen på skolan med hemmasydda jeans och hemmasydda täckjackor 😉
Varje skolavslutning stod vi där i nya klänningar och en trött mamma bakom oss som sträckte fram en hand och drog bort en tråd som fortfarande hängde löst, för mamma hade varit uppe hela natten och sytt. ♥️
Oerhört tacksam för hon är så klart anledningen till att jag nu jobbar med mat. Båda mina systrar är kreativa själar, duktiga med mat och DIY 💕

Som sagt h e m b a k a t  b r ö d !

Eftersom jag mår bäst på en kost låg i kolhydrater och utan vetemjöl & gluten så ingår inte bröd i min kost så väldigt ofta. Men det ingår, som jag förklarat HÄR
De gånger jag äter bröd så ska det vara GOTT och allra helst hemlagat. ♥️ Skogaholmslimpor göre sig icke besvär 😉

Vi hade gäster till Mimosa frunch idag så det blev extra allt och lite till. Så mysigt med fruncher som pågår i flera timmar!
Detta receptet på kalljästa frukostfrallor är så gudomligt gott, jag har provat många men detta är min favorit!
De är så där sega och smakar nästan som surdegsbröd!? Vet inte om det beror på att de får jäsa så långsamt!

Så smidigt att snabbt slänga ihop kvällen innan och sedan ta fram på morgon och 30 min senare så har man frallor, godare än från något konditori!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kalljästa ljuvliga frukostfrallor


  • Författare: Åse
  • Portioner: 20

Ingredienser

20 g jäst
5 dl kallt vatten
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl special
1,5 tsk salt
1 msk olivolja
1 msk honung


Instruktioner

Lös upp jäst med kallt vatten.
Rör ner övriga ingredienser till en kladdig deg.

Lägg över plastfolie över bunken och ställ i kylen över natten.

På morgonen stjälp upp degen på mjölnat bord. Stt ugnen på 220 gr varmluft. Knåda inte. Dra ut deglängden något och vik dubbel. Skär trekanter av degen och lägg på bakplåtsklädd plåt.
Sätt in plåtarna i ugnen i 20-25 minuter.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

17 kommentarer

Mea 18 december, 2019 - 09:22

Hej, receptet ser jättegott ut!
I många recept på kalljäst bröd, ska man använda otroligt lite jäst (6g till 10 frallor typ).
Har du experimenterat med mindre jäst? Jag provade rena dinkelfrallor, men söker med ljus och lykta efter ett grövre alternativ, gärna med havre.
Tack för en fin blogg!

Svara
Åse 18 december, 2019 - 11:42

Nej jag har vara använt dena mängden, tror dte måste jäsa ytterligare i tud om man ska ha mindre jäst.

Svara
Susanne 4 april, 2019 - 01:36

Har inte varmluft ugn ?Hur många grader i en vanlig ugn?

Svara
Åse 27 april, 2019 - 13:34

Hej! lägg till 20 grader när du inte har varmluft.

Svara
Petra 26 mars, 2019 - 08:18

Hen, ser super goda ut. Om man andvänder torr jäst. Hur mycket tror du att man behöver?
Tack på förhand.

Svara
Åse 26 mars, 2019 - 08:51

Hej! Vet tyvärr inte, använder inte torrjäst 🙂 men det står nog på paketet hur man konverterar så får du räkna på det.

Lycka till!

Svara
Maria 25 mars, 2019 - 12:33

Kan man frysa dwm ogräddade tror du? Och sen grädda när de behövs? 😀

Svara
Åse 25 mars, 2019 - 12:36

Vet faktiskt inte 🙂

Svara
ÅsaS 24 mars, 2019 - 11:45

Haha.. Vilka tjejer! Camping på studsmattan. Det har våra kids också gjort – dock sommartid. Var får de sina idéer ifrån?! Själv bar jag ut madrass och kudde på altanen i somras, när vi hade typ 34 grader inne nattetid..
Frallorna ser ju riktigt goda ut, sådär så att jag vill sluka allihop på en gång och riktigt njuta av fraset och segheten – så som frallor ska va’!
Önskar er en fin söndag!

Svara
Tanja Wiesner 23 mars, 2019 - 22:46

Man sätter på ugnen på morgonen å inte innan man börjar med degen väl 😂😘 förlåt kunde inte låta bli, hade min man läst receptet hade han följt det punkt till pricka 😊
Dessa frallor är supergoda!! Gjort dem flera gånger, rekommenderas!

Svara
Åse 24 mars, 2019 - 01:03

Haha sant

Svara
Lucia topolovec 23 mars, 2019 - 22:45

Hej! De ser helt underbart goda ut! Men vet du ungefär hur mycket kolhydrater det finns i varje bulle? Tack! Kram lucia

Svara
Helena B 23 mars, 2019 - 20:53

Mm…så gott! Får se om jag kan låna lite mjöl av mamma, för det är inget jag har hemma.

Måste tipsa om det här receptet på bovetefrallor, jag äter dem varje dag då de är såå goda och mättar riktigt bra, blogg.amelia.se/jessicafrej/2016/11/23/frallor-med-valnotter-och-aprikos-glutenfria/.

Jag rationaliserar dock bort valnötterna och aprikoserna emellanåt, funkar lika bra det.

Svara
Åse 23 mars, 2019 - 20:55 Svara
Helena B 23 mars, 2019 - 21:03

Testade dem för några år sedan, men tycket dessa är bättre 😜

Svara
Åse 23 mars, 2019 - 21:06

🤣

Svara
Malin Asterhag 23 mars, 2019 - 20:33

Åh så gott! 😍 Repris imorgon…? Jag kommer..😇😂

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.