Inkokt lax med dillmajonnäs

av Åse

Da’n före Da’n före Doppareda’n!
Är ni laddade!? Jag har läget under kontroll känner jag och jag och småtjejerna ska strax ge oss ut för lite julklappsshopping på småsaker som till julklappsspelet och så vill tjejerna hitta lite till sina syskon! och så blir det lunch på stan.
När vi var på Grand Hotel och åt julbord hade de en sådan god inkokt lax! Alltså det är ju sååååå gott och så enkelt att göra! Detta kommer jag göra till julbordet i år!
Smidigast blir det att göra kuber av lax men man kan även ha hela laxfiléportioner eller tom en hel laxssida!
Syrligt med härlig sälta!

Lagen kokas upp i 15 minuter och hälls sedan över laxen!

Laxen tillagas i lagen och sköter sig själv alltså!

Låt gärna laxen ligga i lagen över natten, då blir den riktigt smakrik!

Jag serverade det med hemmagjord pressgurka och citronklyftor, dill och morötterna från lagen.
En smarrig dillsås till det! MUMS!!




Vi åt det till sparris med parmesan och ägghalvor med räkor i går kväll. Så gott så gott!!

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Inkokt lax med dillmajonnäs


  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 8 laxfiléer eller 1,2 kilo laxsida *
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 liter vatten
  • 2,5 msk salt
  • 1 dl ättika 12%
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 msk vitpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 8 lagerblad
  • 1 kruka dill (1 knippe)

Dillmajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1/2 pressad citron
  • 1 msk sötstark senap
  • 1 knippe grovhackad dill
  • salt, peppar

Instruktioner

  1. Skär laxen i kuber, ca 4 x4 cm.
  2. Klyfta lök, slanta morötter, koka upp allt till lagen och låt koka i ca 15 min under lock.
  3. Lägg laxen i en ugnssäker form. Häll den kokande lagen över laxen.  Lägg över aluminiumfolie och sätt in i kylskåpet, gärna över natten.
  4. Ta upp laxen ur lagen vid servering och lägg på fat. Garnera med citronklyftor och dill och servera gärna pressgurka till.

Noteringar

*Vid hel laxsida

  • Sätt ugnen på 125 grader. Koka upp lagen, lägg laxsidan i en ugnsform och sila sedan lagen över fisken. Låt å i ugn i ca 60 minuter eller till innertemperatur av 55 grader. Svalna snabbt och låt gärna stå i kylskåp över natten.

Nutrition

  • Serving Size: 10

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

14 kommentarer

Anna Hövenmark 7 januari, 2018 - 10:56

Tack så himla mycket för din fina blogg! Jag har lärt mig så mycket om mat av den – varande en 61-årig tant som lärt sig laga mat för länge sedan och som nu håller på att lära om…så stort tack för dina fantastiska recept som har gjort min vardag så mycket enklare o roligare.

Svara
Åse 7 januari, 2018 - 11:20

Åh tack Anna! Vad härligt att höra! KRAM

Svara
Helén 28 december, 2017 - 13:45

Ser gott ut och tänkte göra det imorgon men ska inte laxen (i kuber) in i ugnen eller räcker det med lagen? Helén

Svara
Helén 28 december, 2017 - 11:28

Ser gott ut och tänkte göra det imorgon men ska inte laxen (i kuber) in i ugnen eller räcker det med lagen?
Helén

Svara
Åse 28 december, 2017 - 11:29

Det räcker med den kokheta lagen.

Svara
Helén 28 december, 2017 - 15:35

Tack för ditt snabba svar🙏

Svara
Ina 23 december, 2017 - 03:01

Ser riktigt riktigt gott ut det där 😋… ska testa! God jul och gott nytt år Åse 🎅🏻🥂🍾. Kram

Svara
Katrin 22 december, 2017 - 19:27

God Jul å Gott Nytt År till dig och tack för att du delar med dig av alla goa recept!

Svara
Anna 22 december, 2017 - 16:33

Herregud, så gott!! Ska definitivt äta inom en snar framtid!!

Svara
Camillapa 22 december, 2017 - 13:13

Hej Åse!
Uppskattar alltid dina goa recept, speciellt nu inför julen, tipsen för julmat, rödkål, ris a la Malta, Alladin praliner! 😉
Men…jag saknar dina fantastiska åsikter om kost, fasta och hur kroppen reagerar. Lite fakta, vetenskap och erfarenhet! Kan du inte lägga in lite reflektioner i varje inlägg… tillsammans med dina recept?
Önskar dig och din familj en fin jul och ett underbart nytt år!
Kramar Camilla <3

Svara
Åse 22 december, 2017 - 13:15

God Jul och Gott nytt år till dig! ❤️

Svara
Åse 22 december, 2017 - 17:32

Resten av svaret kom inte med! 🙈
Tack för tipset! Lovar mer av sådant under 2018! 🌟

Svara
Jenny 22 december, 2017 - 12:00

Inkokt lax är så goty. Såg ut som om jag kunde fixa detta, när jag läser ditt recept 👌 god jul 🎅🎄🤶

Svara
Åse 22 december, 2017 - 17:28

Plättlätt!!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.