Enkelt Havrebröd (Glutenfritt, lågt i kolhydrater)

30 mars, 2021

Hej hej!

Ni är många som älskar havrebullarna som ni hittar HÄR.
Ett recept som många med problemmagar mår bra av!

Havre är naturligt glutenfritt, men under processen (allt från odling, skörd, valsning) så kan havret beblandas med övrig glutenspannmål – för helt glutenfritt bröd köp glutenfria havregryn.
Havre är proteinrikt, fiberrikt och innehåller nyttigt fett och är rika på olika mineraler och vitaminer.
Havre är ett spannmål och innehåller därför en del kolhydrater, dock är det ju skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Alla kolhydrater metaboliseras inte på samma sätt i kroppen. Jag slår ett slag för havre om man tål en del kolhydrater.
Havre funkar bra i min måttliga lågkolhydratkost, även till vardags.

Använd den fil/yoghurt som ni mår bäst av! Mejerifria versioner fungerar också och jag har provat olika fetthalter på yoghurten.

Jag använder 1 liters ”sockerkaksform” men har ni bara 1,5 liter så går det ju också bra!

Jag mal havregryn i min mixer men havremjöl bör fungera bra om ni tar den mängd gram som jag anger i receptet.
Jag använder Lindroos ljusa psyllium (Premium), det motsvarar deras gamla ”fiberhusk” som nu inte finns längre utan ägs av Orkla (med nytt innehåll)
Ni kan prova med andra pulvriserade psylliymfrön som tex Risenta.

Jag har provat mig fram med olika mängder havregryn och jag tycker det här blir jättebra!

Åhhhh vad detta är gott! Mustigt, smakrikt och mättande!
Jag skär upp i skivor med min skärmaskin, sätter den på 9 mm och får då ut 26 skivor.
Ca 75 kcal per skiva (beroende på vilken mejeri man har) och ca 8 g kolhydrater per skiva (också beroende på val av mejeri)

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Enkelt Havrebröd (Glutenfritt, lågkolhydrat)


  • Författare: Åse
  • Portioner: 26 1x
Scale

Ingredienser

4 ägg
360 g havregryn (ca 1 liter)
1,5 msk bakpulver
2 tsk salt
2 tsk pulvriserade psylliumfrön
5 dl fil/yoghurt eller liknande
Toppa med havregryn


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg pösigt, vispa ner fil/yoghurt.
Rör ihop malda havregryn med bakpulver, pulvriserat psylliumfrön och salt och rör ner i äggsmeten. Rör bara ihop. Låt svälla i 10 minuter.
Lägg ett skrynklat bakplåtspapper (inte smörpapper!) i en avlång bakform. Använd en slickepott och fördela den porösa, kladdiga smeten i formen. Toppa med havregryn.
Sätt in i nedre delen av ugnen i 60 minuter. Lägg på ett bakplåtspapper över efter ca 40 minuter så brödet inte får för mycket färg. Ta ut efter 60 minuter och ta upp ut formen, låt svalna ordentligt under bakduk innan brödet skärs upp.

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


10 kommentarer

Helen Reijs 9 april, 2021 - 21:53

Hej Åse! Är det rätt att det ska vara 1,5 MSK bakpulver? 😊

Svara
Åse 9 april, 2021 - 21:55

Hej! Japp! 🙂

Svara
Lena 7 april, 2021 - 20:08

Jättegott bröd! Ny favorit från dig<3

Svara
Smörrebröd med lax- och potatisröra med löjrom - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 7 april, 2021 - 09:25

[…] måste ni prova!  SÅ gott! Detta åt vi lillörda’ förra veckan! Jag hade mitt glutenfria HAVREBRÖD som bas med det går ju bra med rågbröd eller annat bröd, beroende på vad man mår bra […]

Svara
Susanna 31 mars, 2021 - 18:07

Nu står brödet i ugnen. Jag testade och göra det veganskt med egg replacement. Får se hur det blir.

Svara
Marie Hallner 31 mars, 2021 - 11:35

Hej. Finns ju glutenfritt havregryn…måste ju vara ännu bättre att använda tänker jag. Vad tror du?

Svara
Åse 31 mars, 2021 - 11:37

Javisst, jag använder Urtekrams glutenfria men om man inte är glutenkänslig så gör ju det eventuella lilla gluten som följt med vanliga havregryn ingenting 🙂

Svara
Therese 31 mars, 2021 - 06:59

Hej detta recept låter toppen! Undrar då Varför just bakpulver och inte bikarbonat?

Svara
Åse 31 mars, 2021 - 08:58

För att det har de flesta hemma, ta du 1/2 mängden bikarbonat om du vill 🙂

Svara
Ulrika 30 mars, 2021 - 14:54

Tack för recept! Ska jag baka imorgon. Tänker att det brödet även är gott att rosta vilket jag gillar.

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.