Grovt LCHF Nötbröd

av Åse

God morgon!
I går bakade jag ett såååååå gott grovt nötbröd!
Jag älskar riktigt grova bröd och blir sällan sugen på vitt fluffigt bröd. Om jag unnar mig (ja jag skriver unna för jag tycker det är SÅ gott med riktigt bröd ibland) vanligt mjölbröd ibland på t.ex hotellfrukost så väljer jag alltid ett gott, mörkt rågbröd. Yum!
Jag har inte riktigt hittat ett mörkt lågkolhydratbröd som jag gillar. Jag äter sällan lågkolhydratbröd överhuvudtaget men när jag gör det blir det fröknäcken, fröbröd, kesobröd – ni hittar mina brödfavoriter HÄR
I går till ”meliis” åt jag den här skapelsen! Ekologisk Brie, kallrökt skinka från Jakobsdal – Uuuuunderbart gott!


Valnötsbrödet är ett grovt bröd som jag lade ut för 6 år sedan och som jag igår ändrade en del i för att komma bort från de krossade linfröna. Jag blev så nöjd med resultatet!
Jag förstår att ett nötbröd inte är aktuellt för allergiker, då finns det andra bröd bland mina recept.
Man kan använda de nötter och frön som man gillar, jag valde mina favoriter och just de rostade hasselnötterna, valnötterna och solrosfröna skapade den goda mörka mustiga smaken och färgen.


Jag hade Risentas nyponskal i, det blir så saftigt och bidrar till C-vitamin – på mitt Ica Maxi finns det bland fröna!
Hittar ni inte det så fungerar receptet ändå. Fast blir bäst med 😉



Alltså ser ni så fint det blev!!



Mmmmmmmmmm!
Doften!
Jag älskar brödkryddor så det hade jag i, gillar man inte så utesluter man!


Jag skär alltid upp mina bröd med skärmaskin och så fryser jag in direkt, har aldrig bröd liggandes ute.
Jag har den HÄR skärmaskinen.





Hoppas ni gillar! Berätta gärna i så fall!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Grovt LCHF Nötbröd


  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 20

Ingredienser

  • 100 g rostade skalade hasselnötskärnor (Ica)
  • 50 g valnötter
  • 50 g skalade sesamfrön
  • – eller sammanlagt 150 g valfria nötter + 50 g frön
  • 6 ägg
  • 2,5 dl kesella, creme fraiche eller fet yoghurt (10-17%)
  • 2 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 100 g hackad mandel
  • 50 g solrosfrön
  • – eller sammanlagt 150 g nötter och frön
  • 1/2 dl Risenta Nyponskal (inte mjöl)
  • 2 msk brödkryddor (valfritt)
  • sesamfrön till topping

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 gr.
  2. Mal nötter och frön (200 gr.) till mjöl i mixer.
  3. Vispa ägg pösigt, vispa ner kesellan.
  4. Blanda nötmjölet med Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium), bakpulver, brödkryddor, hackad mandel, nyponfröskal och solrosfrön.
  5. Vispa ner nötblandningen i äggsmeten. Låt svälla i 15 minuter.
  6. Skrynkla ihop ett bakplåtspapper och lägg i brödform (1 liter)
  7. Häll ner smeten och sätt in i nedre delen av ugnen i 80 minuter. Stäng av värmen och låt brödet gå i ca 20 minuter på eftervärme. Låt svalna HELT innan brödet skärs upp.

 

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

52 kommentarer

Anki 16 oktober, 2023 - 11:04

Hej
Letar efter bröd som är lite grovt och hittade detta som verkar gott.
Nu har det ju kommit Xantangummi o Softbake Havre o Vetefibrer. Kan man byta ut lite av dina ingredienser för att på så sätt få ett ändå brödigare bröd?
Anki Helsingborg😊

Svara
Åse 16 oktober, 2023 - 12:25

Hej! Detta är redan väldigt brödigt! Men du kan prova med softbake enligt regeln:
Du ska inte byta ut ingredienser utan tillföra softbake)

Räkna ut den totala mängden på alla ingredienser i ett recept. Tex kanske den totala mängden blir 900 gram.
Räkna därefter ut vad 1% av den totala vikten är. I vårt exempel, 1% av 900 gram = 9 gram.
Addera då 9 gram SoftBake till ditt recept och blanda ut med övriga torra ingredienser väl.

Svara
Anders Hansson 29 juni, 2020 - 17:10

Det här receptet har jag lagat under ca 2 års tid, det blir alltid supergott resultat. Tack!

Jag noterar för första gången idag när jag läser receptet att jag ska sätta in brödet i ugnen på ”175 gr”. Som ingenjör kan jag inte låta bli att kommentera att litet ”g” är förkortning för ”gram”. Grader förkortas ”˚”, gärna med ett stort ”C” efter också för att förtydliga att det är Celsius, eller skriv ut hela ordet ”grader”.

Svara
Åse 29 juni, 2020 - 17:21

Det är ett slarvfel 🙂 i mina böcker skriver jag alltid gr.

Svara
Rosine Torp 20 maj, 2020 - 02:30

Jag undviker också linfrön, brukar byta till psylliumfrön rakt av, om det står linfrön i ett recept

Svara
Åse 20 maj, 2020 - 07:33

Det går bra!

Svara
Anna 2 augusti, 2019 - 14:13

Äntligen ett LCHF bröd som smakar just BRÖD. Tack för ett fantastiskt gott recept. Ps: ska testa att rosta det också 🙂

Svara
Erika 8 september, 2019 - 12:50

Hej!
Det står 150gram nötter två ggr i receptet. Är det 300 gram sammanlagt som ska malas? 🙂

Svara
Åse 8 september, 2019 - 13:05

Hej!, läser du beskrivningen så ser du hur du ska göra 🙂
Mal 200 g nötter & frön till mjöl.
Mjölet ska sedan blandas med övriga ingredienser + 100 mandel och 50 g solrosfrön.

Svara
Jenny 22 januari, 2019 - 18:23

Har du recept på glutenfritt bröd utan ägg? 🙂

Svara
Åse 22 januari, 2019 - 18:24

Ja du får kolla i brödkategorin 🙂 finns många olika recept där. En del utan ägg/mandelmjöl/mejeri etc

Svara
Kerstin 22 juli, 2018 - 12:32

Har bakat detta brödet minst 10 gånger, alltid samma perfekta resultat! Tack för dina fantastiska recept!🌟🌟🌟🌟🌟

Svara
Anna Vesterberg 5 maj, 2018 - 08:50

Bästa lchf-brödet nånsin, kanske till och med bästa brödet alla kategrier! Saftigt, smakar jättegott av rostade hasselnötter 🙂 TACK Åse för det fina recptet!

Svara
Anna Vesterberg 5 maj, 2018 - 08:52

Oj, såg att det blev två kommentarer, men nu fick du betygsättning också, hehe

Svara
Åse 5 maj, 2018 - 10:18

Haha härligt! tack för det! <3

Svara
Åse 5 maj, 2018 - 10:20

💖👏🏻

Svara
Anna 24 april, 2018 - 17:00

Godaste LCHF-brödet jag ätit på mina fem år som lågkollis. Möjligtvis godaste brödet alla kategorier! Tack Åse! 😘❤️

Svara
Anita 28 mars, 2018 - 10:55

Går det bra att använda Hasselnötsmjöl i stället för rostade hasselnötter , är det samma sak ? Har inget att mala med .

Svara
Ninnie 21 februari, 2018 - 15:04

Tack så mycket 🙂 Bästa brödet! Å då måste jag säga att jag inte är så förtjust i mjukt bröd, men det här är gudomligt gott!

Svara
Cissi 19 februari, 2018 - 13:59

Bakade detta idag och bytte ut kesellan mot kokosgrädde, det funkade fint och blev verkligen supergott 🙂

Svara
Åse 20 februari, 2018 - 10:31

Vad bra! Toppen med feedback!

Svara
Träningsform! - 56kilo - Wellness, LCHF och Livsstil 13 februari, 2018 - 13:42

[…] Grovt LCHF bröd med avokado, maasdamer och skinka. Köpte Ica selections franska smör med havssalt – åh så gott! Jag hyvlar det med osthyvel i tunna tunna skivor och lägger på det grova rostade brödet. Rysk yoghurt med blåbär och hallon. Slurp! […]

Svara
Camilla 2 februari, 2018 - 06:21

Såå gott det blev. Väldigt saftigt, hittade inga nyponskal så blev utan dom. Har längtat efter bröd sen jag började med lchf, är ganska ny. Detta kommer jag göra fler gånger. 😋

Svara
Åse 2 februari, 2018 - 09:09

Kul att det smakade!!

Svara
Marie 24 januari, 2018 - 19:04

Åhhh! Detta recept har jag letat efter! Bakade det nog då du först la ut det men tappade sen bort receptet och glömde vart jag fått det ifrån…;) Tack!

Svara
Åse 25 januari, 2018 - 11:41

Kul du hittade igen ! =)

Svara
Louise 24 januari, 2018 - 10:40

Hej!
Det här brödet ser fantastiskt gott ut! Funkar detta om man är på strikt LCHF?

Svara
Åse 25 januari, 2018 - 11:42

Hej! Absolut, det är 4 g kolhydrater per skiva.

Svara
Anna 23 januari, 2018 - 21:07

Bästa brödreceptet hittills, tusen tack! 😘

Svara
Åse 23 januari, 2018 - 21:20

Taaaaack Anna! 😘

Svara
Emelie 5 februari, 2022 - 10:54

Det här brödet blev verkligen supergott! Tack för receptet!

Svara
Petra 13 september, 2017 - 07:08

Otroligt gott bröd! Risk för överätning i mitt fall. 😩
Kraam

Svara
Åse 13 september, 2017 - 09:22

Ja var försiktig! <3

Svara
Lotta Dunger-Fransson 5 september, 2017 - 18:20

Hej!
Tack för en jättebra blogg, följer alla inlägg och har testat många av dina goda recept. Igår provade jag att baka ditt Nötbröd, jättegott, det godaste LCHFbröd jag ätit. I kväll ska jag testa ditt torskrecept X-allt. Blir även inspererad av din matdagbok och träning, är precis hemkommen efter en timmes cirkelträning.
Tack än en gång 🙂
Mvh Lotta

Svara
Åse 6 september, 2017 - 11:35

Vad roligt att höra!! Heja heja!!

Svara
Pernilla 4 september, 2017 - 09:48

Bakade detta igår, fantastiskt gott! Tack för inspiration och goda recept!

Svara
Linnea 3 september, 2017 - 23:39

Vad spännande detta ser ut! Hittade nyponskalsmjöl och blev lite förvirrad… är nyponSKALSmjöl samma som nyponfröSKAL, eller är det ovanstående samma som nyponmjöl?
Tack på förhand 🙂

Svara
Åse 4 september, 2017 - 07:13

Hej! Länk till rätt produkt är länkad i inlägget 🙂 inget mjöl bara skal!

Svara
Carina Ruthberg 3 september, 2017 - 14:18

Hej
Tänkte baka detta idag ☺ Låter så gott, men undrar det står solrosfrön i receptet. Är det samma sak som solroskärnor?
Hälsningar Carina

Svara
Åse 3 september, 2017 - 14:19

Yes 🙂

Svara
Andrea Cordelair 2 september, 2017 - 14:35

Tack för dina underbara recepten. Jag är bara 2 dagar här och har redan testad 3 av dem. Brödet är fantastiskt.

Svara
Åse 2 september, 2017 - 16:43

Kul att höra! :))

Svara
Isabell 1 september, 2017 - 09:48

Brödet ser jättegott ut! Har bakat nåt enstaka lchfbröd tidigare men tyckte att det blev så mycket smak av äggen, har däremot gjort ditt fröknäcke massa gånger! hur är det med det här receptet? Skulle gärna testa om brödet inte smakar för mycket ägg.

Svara
Anna 23 januari, 2018 - 21:06

Smakar inte ägg alls!

Svara
Heléne 31 augusti, 2017 - 15:37

Ser jättegott ut, måste testas! I vissa av dina gamla recept står det hur många kolhydrater, fett, protein som ingår. Eftersom min dotter har diabetes brukar det hjälpa oss mycket när vi räknar kolhydrater. Finns det någon möjlighet att få veta detta igen?
Vänliga Hälsningar
Heléne

Svara
Åse 31 augusti, 2017 - 15:43

Hej! Nej jag har inte någon avsikt att skriva ut det i alla recept. Ibland gör jag det för att det i vissa recept annars kommer frågor. Men jag äter ju själv en lågkolhydratkost på Max 30 g kh per dag så recepten speglar så som jag själv äter. Ett tips är att lägga in recepten i kostbevakningen.se så ser ni enkelt vad de innehåller 🙂 lycka till!

Svara
Åse 31 augusti, 2017 - 15:47

Just det här receptet har jag faktiskt räknat ut, uppdaterar det sedan med rätt makrofördelning 🙂

Svara
Camilla 31 augusti, 2017 - 13:26

Vilka nötter och frön är det du kör i mixern? Ser fantastiskt gott ut 🙂

Svara
Åse 31 augusti, 2017 - 13:28

De 200 g som står överst i receptet.

Svara
Caroline 31 augusti, 2017 - 12:43

Åh detta ska jag prova. Ser brödigt o gott ut 😉 har oxå den skärmskinen, den är guld värd för alla slags livsmedel man kan tänkas behöva skära i fina skivor *tummen upp* enda som är jobbigt är att rengöra den stora delen, den man inte kan ta i diskmaskinen haha. Blir mkt skrubbing emellanåt har haft.
Tusen tack för brödreceptet. Detta kommer min man att uppskatta vet jag 😀

Svara
Carina Andersson 31 augusti, 2017 - 09:09

Ser jättegott ut och så fint det blev. Måste inhandla nyponskal så jag kan baka detta.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.